InfoNu.nl > Recensies… > Muziek en film > 'Black & White & Sex', de striptease van de sex
recensie

'Black & White & Sex', de striptease van de sex

Het woord “sex” in een filmtitel noemen is vaak een goedkoop lokkertje om mensen te trekken naar je film. Vaak komt er in de film zelf geen sex voor of is sex zo expliciet aanwezig dat er niet daadwerkelijk meer een verhaallijn in de film zit. ‘Black & White & Sex’ is vanwege de titel al even aantrekkelijk, maar de sex zelf wordt in deze film van regisseur John Winter wel heel anders benaderd.

Meer dan een prostituée

Acht actrices spel een enkele vrouw, Angie. Angie is prostituée, maar laat in het interview dat zij heeft met de regisseur in deze film- in- film al bij het eerste begin merken dat ze meer is dan dat, ze is een moeder, een vrouw en is afgestudeerd in wetenschappelijke richting. Daar gaan de eerste vooroordelen over hoertjes. De toon voor 'Black & White & Sex' van regisseur John Winter is gezet: dit is een film over sex en sexwerkers, zoals in het Engels de prostituées ook wel worden genoemd, met een kritische noot richting de maatschappij en de (sex)filmindustrie. Een film die de discussie rond sex opent en de blik van de kijker op het thema sex verscherpt.

De waarheid ontbloot

Angie stelt de betekenis van sex aan de kaak, zo zegt een van de actrices dat er dagelijks geweld en oorlog op televisie te zien zijn, maar dat de zo natuurlijke daad van sex, het bewegen van twee lichamen samen, nog steeds ophef veroorzaakt wanneer het op televisie te zien is en zelfs wordt verbannen. De regisseur van de film- in- film blijkt een persoonlijk belang te hebben bij het interview met Angie en terwijl hij haar uittest met stereotypes over sex en de prostitutie wordt ook langzaam zijn verhaal ontraveld. Door de bijtende opmerkingen en bij tijd en wijle ook pijnlijk herkenbare feiten die Angie hem en de kijker van de film toewerpt, wordt ook de regisseur in het vraag- en- antwoordspel betrokken. Van beide personages komt de naakte waarheid naar boven, een zeer naakte waarheid wel te verstaan.

Hoe boeiend sex kan zijn

De film- in- film speelt zich af in een enkele studio, en wellicht onbegrijpelijk maar waar, de film weet tot de laatste minuut te boeien. Regisseur Winter legt na de voorstelling uit dat de acht actrices ieder zijn gecast voor een ander gedeelte van de film. Deze wisseling in actrices laat zien dat Angie, als persoon én als prostituée, iedereen kan zijn. Daarnaast heb je als kijker ook bij iedere andere actrice een moment nodig waarop je je weer kan inleven in het karakter van Angie, juist omdat de actrices zo verschillend van elkaar zijn. Winter geeft verder aan dat een ieder zich feitelijk kan identificeren met een of meerdere van de acht vrouwen die de rol van Angie op zich nemen. Ze belichamen ieder een deel van het mannelijk en vrouwelijk zijn. In de film worden vaker diverse cameraperspectieven in een beeld geplaatst, waaruit je als kijker ook weer kunt opmaken dat het personage Angie en het beeld dat wij hebben van sex niet eenduidig is, maar vanuit meerdere oogpunten te zien is. Seks is niet zwart of wit, mooi of lelijk. Seks is grijs, zoals een van de actrices stelt, het is een combinatie van meerdere aspecten.

'Black & White & Sex' van John Winter is een film uit 2012 en is onderdeel van het programmaonderdeel "Bright Future" van het Internationaal Film Festival Rotterdam 2012. Kijk op de website van het filmfestival voor meer informatie over de film en speeltijden tijdens het festival.

Lees verder

© 2012 - 2017 Primaverita, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pokémon Black en WhitePokémon Black en WhitePokémon Black en White zijn de twee nieuwste Pokémon games voor de Nintendo DS. De spellen zit vol met nieuwe features d…
Pokémon Black&White: Wat is nieuw?Pokémon Black&White: Wat is nieuw?Pokémon is al jarenlang een razend populair spelletje onder jonge, maar ook oudere kinderen. De laatste Pokémonspellen,…
Films over hondenDit is een lijst met films over honden. Hierin zijn zoveel mogelijk films opgenomen die over honden gaan, of waarin een…
Soya Cincau, ook bekend als de Michael Jackson drinkDe dood van Michael Jackson is overal ter wereld ingeslagen als een bom. Bij zijn miljoenen fans, jong en oud, heeft zij…
Bronnen en referenties
  • http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/black-white-sex/

Reageer op het artikel "'Black & White & Sex', de striptease van de sex"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Primaverita
Laatste update: 08-02-2012
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Muziek en film
Special: Filmfestival Rotterdam 2012
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!