recensie

Filmrecensie Dragonfly

Filmrecensie Dragonfly De film dankt haar naam aan de libel (Dragonfly is libel in het Engels) en in dit geval een erfelijke tekening op het lichaam in die vorm. Kevin Costner vertolkt de hoofdrol in deze thriller met wat mystieke kantjes. De film is op het randje en het einde werkt niet echt mee aan enige vorm van diepgang. Dit terwijl het concept prima is.

De speelfilm/het verhaal

Het begin

De film start met de dood van Emily, gespeeld door Susanna Thompson, de vrouw van Joe Darrow, gespeeld door Kevin Costner. Beide chirurg maar waar hij de rationele van het stel is, is zij de emotionele. Ze is hoogzwanger gestorven toen ze voor het rode kruis in Venezuela een afgelegen dorp aan het helpen was en ze verdreven werden. Toen het weer alsmaar slechter werd, gleden ze met de bus de rivier in. Daar zijn alle hulpverleners en wat hulpbehoevende kinderen gestorven … inclusief Emily. De Libel speelt bij Emily een centrale rol, dat wordt al snel duidelijk.

Doorgaan

In eerste instantie gaat Joe als een bezetene aan de slag als hoofd van de ER in een middelgroot ziekenhuis. Hij is spijkerhard als er patiënten binnen komen en zo krijgt hij behoorlijk wat kritiek als hij een mislukte zelfmoordpatiënt doorverwijst naar een andere arts. De directeur van het ziekenhuis berispt heb en geeft aan wat tijd vrij te nemen om de dood van zijn vrouw een plek te geven, maar hij werkt er niet graag aan mee.

Maar als hij lijkt door te draaien door de geest van zijn overleden vrouw in een overleden patiënt van zijn ziekenhuis te zien, is het hek van de dam. Hij maakt stennis en wordt tijdelijk verbannen uit het ziekenhuis. Alleen de zieke kindertjes van zijn vrouw mag hij bezoeken en een daarvan maakt tekeningen die hij niet herkent maar hem wel boeien. Het kindje maakt opmerkingen die hij over zijn vrouw niet kan maken, want dit kindje is na de dood van zijn vrouw binnen gebracht. En het sterkt hem in zijn gedachten dat zijn overleden vrouw hem iets duidelijk wil maken.

Venezuela

Ook zijn vrienden en buurvrouw Miriam, gespeeld door Kathy Bates, proberen hem weer met de benen op de grond te krijgen. Het lukt hen niet en uiteindelijk besluit hij naar Venezuela af te reizen om daar de bus te gaan zoeken die nog steeds in de rivier moet liggen. Met de piloot gaat hij op zoek en vindt uiteindelijk de bus die even voor het afgelegen dorp ligt. Het dorp waar mensen niet zomaar toegelaten worden, omdat ze volgens de oorspronkelijke rituele leven en men dit wil behouden.

Maar hij luistert niet en gaat via de bus, waar hij nog bijna verdrinkt, naar het dorp. Daar komt hij tot een schokkende ontdekking.

De recensie

Achter de schermen

Tom Shadyac regisseerde deze speelfilm uit 2002 welke nogal wat kritiek te verduren kreeg. Gary Barber produceerde de speelfilm met een budget van 60 miljoen dollar, een bedrag wat de film net niet opbracht. Universal was als filmmaatschappij degene die de film uitbracht in de VS en daarbuiten was Buena Vista Int. verantwoordelijk.

De acteurs/het script

Het verhaal werd geschreven door Brandon Camp, Mike Thompson en David Seltzer. Maar deze drie mannen konden er niet een script van maken wat echt geloofwaardig over komt. Het is een oppervlakkig script geworden, waar weinig diepgang in de karakters gestopt is en wat weinig verrassende wendingen kent.

Kevin Costner zet dan ook een wat oppervlakkige arts neer die zo ergens anders in een serie of film gezet zou kunnen worden. Dat maakt het een flauwe speelfilm met geen verrassende, echt ontroerende of diepzinnige momenten. Het verhaal lijkt zelfs wat over de top. De rol van de overleden vrouw kent helemaal geen diepgang en Susanna Thompson heeft een ondergeschikte rol, terwijl juist haar aanwezigheid Costner in gang moet zetten.

Al met al een oppervlakkige film die wellicht voor de Costner fanaat gezien moet zijn, maar waar je weinig in mist als het gaat om de betere mystieke thriller. De film is te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1990De Oscarwinnaars 1990De Academy Awards van het jaar 1990. De beste films van dit jaar waren Dances with wolves, The godfather part III, Goodf…
Kevin Costner, acteur van wereldfaamKevin Costner, acteur van wereldfaamEr zijn maar weinig acteurs die kunnen tippen aan de voortdurende populariteit van ras-acteur Kevin Costner, die al vijf…
Filmrecensie “Waterworld”recensieFilmrecensie “Waterworld”Waterworld van Kevin Costner dateert uit 1995 en hoewel er op voorhand hoog over opgegeven wordt, brengt het Costner nie…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

Kannibalenfilms, een controversieel genreKannibalenfilms, een controversieel genreKannibalenfilms zijn horrorfilms die vooral eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werden gemaakt, veelal door Itali…
Filmrecensie: Terry Pratchett's 'Going Postal'recensieFilmrecensie: Terry Pratchett's 'Going Postal'De fantasyfilm 'Going Postal', die is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Engelse succesauteur Terry Pratchett, is…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.