recensie

Black Butterflies: de zoektocht naar erkenning en liefde

Black Butterflies: de zoektocht naar erkenning en liefde De film Black Butterflies gaat over Ingrid Jonker. Zij was een groots dichter in het Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Ze verzette zich tegen die rassenscheiding en schreef daar onder andere over. Maar ondertussen vocht ze haar eigen gevecht vooral. In de film Black Butterflies is goed te zien wat ze allemaal deed om aardig gevonden te worden door haar vader.

Een vader die zijn dochter vergooit: Black Butterflies

Dit lukte haar niet. Haar leven eindigde omdat ze die bevestiging nooit zou vinden. Maar ook omdat een geestesziekte haar als het ware monddood maakte. Black Butterflies: een tragische film die zich niet leent voor een gezellig avondje uit.

Carice van Houten, Rutger Hauer en Liam Cunningham

Met Carice van Houten, Rutger Hauer en Liam Cunningham in de hoofdrollen is de cast van deze bijzondere film al een winner. Van Houten speelt de jonge Ingrid Jonker die zo hunkert naar liefde dat ze er alles voor doet om mannen te strikken die haar dat geven. Vanzelfsprekend komt dit voort uit de slechte verhouding met haar vader. Hij vindt nooit iets goed wat ze doet en verstoot haar uiteindelijk. Haar moeder die al op jonge leeftijd overleed eveneens aan de gevolgen van een mentale stoornis door zelfmoord te plegen doet hem mogelijk te veel aan haar denken. Dat wordt overigens niet erg duidelijk in de film. De exorbitante buien van de dichteres en de uitspattingen op romantisch gebied zijn wel duidelijke signalen dat er iets flink mis is in het hoofd van de vrouw. Tegelijkertijd maken ze waarschijnlijk ook dat haar gedichten zo doorwrochten zijn en zo bijzonder. Haar metaforen zijn van een schoonheid die moeilijk in woorden te vatten zijn. Black Butterflies is doordrongen van al die prachtige volzinnen van haar en dat alleen al is een cadeautje op zich. Dat Jonker ze overal op kalkte, maar vooral op de muren van haar kamer (een dienstenverblijf voor het donkere personeel) maakt het erg saillant. Maar Jonker schrijft ook gewoon op papier en als haar geliefde Jack Cope gespeeld door Liam Cunningham die gedichten op een dag vindt als zij is opgenomen in een psychiatrische kliniek besluit hij er een uitgever voor te vinden. Dat lukt en haar succes wordt met de dag groter. Cope redde haar overigens uit de zee toen ze op een dag aan het zwemmen was en daarmee begint hun romance. Het einde van de film heeft een verrassend ontluisterend einde, maar dat moet de filmkijker zelf maar aanschouwen.

Politieke situatie in Zuid-Afrika komt niet heel duidelijk in beeld in Black Butterflies

De situatie in Zuid-Afrika komt overigens wel voor in de film, maar ook weer niet heel erg bepalend. Ingrids vader die het zwarte dienstmeisje wegstuurt als ze even een praatje met Jonker maakt tijdens het eten en de rel die ontstaat als een man beslist weg moet met de auto, maar wordt tegengehouden en zijn zoontje wordt gedood zijn de meest opvallende. Aan de hand daarvan maakte Ingrid Jonker het onderstaande gedicht dat Nelson Mandela voorlas bij zijn eerste rede voor het Afrikaanse parlement.

The child who was shot dead by soldiers in Nyanga

The child is not dead
the child raises his fists against his mother
who screams Africa screams the smell
of freedom and heather
in the locations of the heart under siege

The child raises his fists against his father
in the march of the generations
who scream Africa scream the smell
of justice and blood
in the streets of his armed pride

The child is not dead
neither at Langa nor at Nyanga
nor at Orlando nor at Sharpeville
nor at the police station in Philippi
where he lies with a bullet in his head

The child is the shadow of the soldiers
on guard with guns saracens and batons
the child is present at all meetings and legislations
the child peeps through the windows of houses and into the hearts of mothers
the child who just wanted to play in the sun at Nyanga is everywhere
the child who became a man treks through all of Africa
the child who became a giant travels through the whole world

Without a pass

© Translation: 2007, Antjie Krog & André Brink
From: Black Butterflies
Publisher: Human & Rousseau, Cape Town, 2007

Een verlaten kind dat hunkert naar liefde

Wat mij betreft gaat de film echter het meest over een kind dat het zonder ouders moet doen of zonder de enige ouder die ze heeft, maar die haar als het ware verstoot. Haar hele leven staat in het teken van het zoeken naar de erkenning die ze maar niet krijgt. De psychische stoornis die ze heeft (veroorzaakt door die verlating of door erfelijke factoren, dat wordt niet duidelijk) doet haar uiteindelijk de das om. Hoewel de film het niet toont, krijgt ze elektroshock behandelingen en die schijnt haar hele creativiteit op te drogen. Ingrid Jonker kan niet meer dichten en daarmee verdwijnt Ingrid Jonker in het niets. Haar enige uitlaatklep lijkt verdwenen en daarmee haar wil om te leven. Deze film is absoluut een aanrader, maar niet als je zomaar even een leuk avondje uit wil. Daarvoor is hij te zwaar, te emotioneel en te beladen. Overigens is er veel ruimte voor prachtige beelden van Zuid-Afrika en wordt een mooi beeld geschetst van de vriendengroep creatieveling bestaande uit schrijvers en dichters die samen eten, leven en drinken en op die manier het leven vieren.

Paula van der Oest

Black Butterflies is een film van Paula van der Oest. Inmiddels hebben 100.000 mensen de film al gezien.

Meer weten over Black Butterflies of Ingrid Jonker

Meer te weten te komen over The Black Butterflies kan op Website Black Butterflies
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Carice van HoutenCarice van Houten, een naam die veel mensen bekend in de oren klinkt. Carice Anouk van Houten is geboren in Leiderdorp o…
Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…
Black Mirror Bandersnatch: een interactieve Netflix-filmBlack Mirror Bandersnatch: een interactieve Netflix-filmBlack Mirror Bandersnatch is de eerste Netflix-film gebaseerd op de dystopische anthologieserie Black Mirror. De film is…
CD's van Muse: van Showbiz en Absolution tot DronesCD's van Muse: van Showbiz en Absolution tot DronesMatthew Bellamy, Christopher Wolstenhome en Dominic Howars vormen samen Muse. Muse is een band die alternatieve rockmuzi…

Filmrecensie LoftrecensieFilmrecensie LoftNederland had in het verleden niet de naam de meer populaire films af te leveren. Maar sinds enige tijd is daar verander…
Filmrecensie Mars Attacks!recensieFilmrecensie Mars Attacks!Regisseur Tim Burton, die bekend staat om zijn buiten ‘het gewone te filmen’, maakt in 1996 de hilarische speelfilm Mars…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.