recensie

Filmrecensie: "Rien à déclarer" met en van Dany Boon

Filmrecensie: "Rien à déclarer" met en van Dany Boon Hij is er eindelijk! De opvolger van "Bienvenue chez les Ch'tis" zal vanaf januari 2011 te zien zijn in de bioscoop. "Rien à déclarer" is een film over Franse en Belgische douaniers die noodgedwongen moeten samenwerken. Dany Boon krijgt ditmaal assistentie van Benoît Poelvoorde. De grote vraag is nu of "Rien à déclarer" het succes van zijn voorganger zal kunnen evenaren. In Vlaanderen en Nederland zal het nog even wachten zijn op de bioscoopversie.

Rien à déclarer: het verhaal

"Rien à déclarer" (niets aan te geven) heet de nieuwste van Dany Boon. De douaneposten Koorkin in België en Courquain in Frankrijk op de Frans-Belgische grens worden per 1 januari 1993 gesloten ten gevolge van de Europese eenmaking. Ruben (Benoît Poelvoorde), de Belgische douanebeambte, kan het bloed van de Fransen wel drinken. Hij is geobsedeerd door de "invasie van de camemberts" op de "heilige grond van het Koninkrijk België". Dany Boon in de huid van de Franse douanier, Mathias Ducatel, heeft het dan weer niet voor de Belgen. De vooroordelen tussen Fransen en Belgen vliegen de toeschouwers rond de oren. Toch zullen onze twee douaniers noodgedwongen moeten samenwerken na de verdwijning van hun respectievelijke posten. Als vliegende brigade zullen ze samen in een Renault 4L de Frans-Belgische sluipwegen moeten afrijden op zoek naar potentiële drugsdealers. Of hun collaboratie een succes wordt, valt nog af te wachten...

Opvolger van "Bienvenue chez les Ch'tis"

Dany Boon is net als bij "Bienvenue chez les Ch'tis" regisseur en acteur. De druk op zijn schouders is loodzwaar: zal hij met "Rien à déclarer" het succes van "Bienvenue chez les Ch'tis" kunnen evenaren? In Frankrijk gingen niet minder dan 20 miljoen mensen naar de film kijken, in België zo'n 1,1 miljoen. Een echte kaskraker dus! Ook op DVD deed de film het erg goed en in vele Nederlandstalige scholen werd hij tijdens de Franse les vertoond en uitgepluisd. Heel wat mensen hebben hem dus, al dan niet verplicht, gezien. Voor "Bienvenue chez les Ch'tis" had Dany Boon een budget van 11 miljoen euro, ditmaal heeft hij 23 miljoen euro ter beschikking gekregen. Velen vergelijken het duo Boon- Poelvoorde nu al met het duo Bourvil - de Funès. Geen klein bier! Toch is het altijd moeilijk om zo'n enorm succes te evenaren. Het zal dus afwachten zijn hoe "Rien à déclarer" het gaat doen.
Voor meer info over "Bienvenue chez les Ch'tis" kan u terecht op Film "Bienvenue chez les Ch'tis".

De cast

Dany Boon heeft zich voor "Rien à déclarer" omringd door een grotendeels Belgische cast. De Franse douanier Mathias Ducatel wordt door hemzelf gespeeld. Verder vinden we aan de Franse kant Zinedine Soualem, Guy Lecluyse, Philippe Magnan en Nadège Beausson-Diagne. De Belgische douanier, Ruben Vandevoorde, wordt gespeeld door Benoît Poelvoorde. Hij was het die begin 2011 de Belgische mannen opriep hun baard te laten staan tot er een regering was gevormd. Benoît Poelvoorde wordt bijgestaan door onder andere Bouli Lanners. Zijn vader was in het echt douanier in La Calamine. Het uniform van zijn vader diende dan ook als model voor het ontwerp van de uniformen van de Belgische douaniers in de film. In het restaurant waar Franse en Belgische douaniers een hapje gaan eten, spelen François Damiens en Karin Viard de restaurateurs. Olivier Gourmet speelt de pastoor van Chimay en Julie Bernard is de zus van Ruben. De film duurt 1 uur 48 minuten. Hij wordt verdeeld door Pathé Distribution. De muziek in de film is van Philippe Rombi en Stephane Reichart. Artisitiek directeur is Alain Veissier en de fotografie is van Pierre Aïm. Eric Hubert nam de productie op zich.

Het idee voor "Rien à déclarer"

Toen Dany Boon steeds over en weer moest tussen Noord-Frankrijk en Frans-Vlaanderen voor het draaien van "Bienvenue chez les Ch'tis", viel het hem op hoe de vroegere zo levendige grensovergang een echt "no man's land" was geworden. Hij dacht dat hier wel een goed verhaal zou kunnen inzitten en dus ging hij met dit gegeven aan de slag. Iedereen weet dat Fransen het vaak over "Les petits Belges" hebben en dat de Fransen door Belgen vaak als "chauvinisten" worden beschouwd. Ook daar was het thema dus snel gevonden. Het gaat hier om mild racisme. Het kon dus rustig over vooroordelen gaan zonder al te veel mensen te kwetsen en tegen de schenen te stampen.

Weetjes over de film

  • Het verhaal van de romance in "Rien à déclarer" is gebaseerd op een feit uit het leven van Dany Boon zelf. Zijn vader kwam uit Kabilië, zijn moeder was Franse. Toen ze zwanger werd, werd ze door een deel van haar familie verstoten. "Zoiets vergeet je niet", aldus Dany Boon.
  • De naam Ducatel is de familienaam van de moeder van Dany Boon.
  • Voor de film heeft Dany Boon heel wat opzoekingswerk moeten doen. Hij verdiepte zich in het leven van de douanebeambten van 1993 en daarvoor.
  • "Rien à déclarer" is de derde film van Dany Boon, na "La maison du bonheur" uit 2006 en "Binvenue chez les Ch'tis" uit 2008.
  • Om de achtervolgingen te kunnen filmen werd gebruik gemaakt van de Ultimate Arm, een robotarm die op de auto wordt gemonteerd en waarmee je uit verschillende invalshoeken kan filmen.
  • De opnames voor de film gebeurden op de grenspost van Macquenoise, in Momignies en in de steden Onhaye, Dinant, Chimay en Brussel.
  • De film komt in de bioscopen op 26 januari 2011 in het departement Nord-Pas-de-Calais, in Franstalig België en in West-Vlaanderen en pas op 2 februari 2011 in de rest van Frankrijk.

Boek en stripverhaal

Reeds nu zijn er al een boek en een stripverhaal uitgekomen met de titel "Rien à déclarer". Het stripverhaal is gebaseerd op de film en is uitgegeven bij Delcourt. De tekeningen zijn van Eric Derian en van Geoffroy Rudowski. De tekst is van de hand van Pierre Veys. Het boek met als ondertitel "Petit manuel des relations franco-belges" (handboek voor de Frans-Belgische betrekkingen) is een verzameling van grappige verhalen, typische uitdrukkingen, moppen en anekdotes over culturele verschillen van beide landen, rijkelijk geïllustreerd. Het boek werd uitgegeven door Michel Lafon.

DVD

De DVD van "Rien à déclarer" komt in Frankrijk vanaf 15 juni 2011 in de handel. Er bestaat ook een blue ray versie van. Bij Belgique Loisirs wordt er een luxe-editie verkocht, met een Belgisch en een Frans moppenboekje.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse film van en met D. Boon: "Bienvenue chez les Ch'tis"recensieFranse film van en met D. Boon: "Bienvenue chez les Ch'tis"Zin in een leuke familiefilm met een dubbele bodem en een boodschap? Dan is "Bienvenue chez les Ch'tis" van en met rasec…
Franse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonrecensieFranse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonHet thema van de Franse comedie 'Un plan parfait' is een vloek op een familie en meer bepaald op het eerste huwelijk van…
Filmrecensie: Intouchables met Omar Sy en François CluzetrecensieFilmrecensie: Intouchables met Omar Sy en François CluzetIntouchables: een nieuwe Franse feel good film. Het waargebeurde verhaal van een jongen uit de buitenwijken van Parijs (…
Bergues, op de kaart gezet door "Bienvenue chez les Ch'tis"Bergues, op de kaart gezet door "Bienvenue chez les Ch'tis"Bergues, Bergues... Dat zegt me iets ja. Maar waar heb ik dat meer gehoord? Juist, ja, in de Franse film "Bienvenue chez…

Filmrecensie Hearts in AtlantisrecensieFilmrecensie Hearts in AtlantisDat Stephen King ook minder grofkorrelige en bloederige boeken schrijft is niet bij iedereen bekend. De verfilming van H…
recensieLove and other drugs: modern sprookje over ParkinsonIn de film Love and other drugs is het scenario bijna onwerkelijk. Een jonge vrouw met Parkinson, ontmoet player die nog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: YvonneH, Pixabay
  • Télépro 22 tot 28 januari 2011
  • www.allocine.fr
  • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.