recensie

Franse film van en met D. Boon: "Bienvenue chez les Ch'tis"

Franse film van en met D. Boon: "Bienvenue chez les Ch'tis" Zin in een leuke familiefilm met een dubbele bodem en een boodschap? Dan is "Bienvenue chez les Ch'tis" van en met rasechte Ch'ti Danny Boon dé ideale film voor een leuke middag of avond voor de buis! Het verhaal van een Franse postbeamte die naar het koude noorden van Frankrijk wordt gestuurd. Aanvankelijk dik tegen zijn zin en met heel wat vooroordelen over de mensen in Noord-Frankrijk. Stilaan moet hij zijn mening herzien en leert hij van de noordelingen, waarvan hij dacht dat ze kil en altijd zat waren, te houden. Goed voor een lach en een traan!

Het plot

Stuur mij alstublieft niet naar Noord-Frankrijk!

Philippe Abrams is hoofdbeamte van een postkantoor in Salon-de-Provence. Deze beambten verhuizen om de drie à vier jaar naar een nieuwe streek. De meest begeerde posten liggen natuurlijk in het Zuiden van Frankrijk en dan nog liefst aan de kust. Om zo'n post te verkrijgen, is men soms tot veel in staat! Allerlei hilarische scènes hieromtrent volgen elkaar in snel tempo op. Maar alle ondernomen pogingen mislukken en tot overmaat van ramp moet Philippe nu als disciplinaire straf naar het "koude" Noorden. Een echte nachtmerrie voor een Fransman uit het Zuiden!

Op post in Bergues

Met lood in zijn schoenen vertrekt hij, zonder vrouw en kind, naar het kleine plaatsje Bergues. Misverstanden en onbegrip volgen elkaar hier ook in sneltempo op. Gaandeweg, en met behulp van zijn lieve bedienden, krijgt Philippe het echt naar zijn zin in het Noorden, waarvan hij de charmes begint te appreciëren.

En wat met vrouwlief?

Tegen zijn vrouw, die depressief is, en alleen maar opfleurt wanneer ze voor haar man kan zorgen, liegt hij om bestwil. Hij vertelt haar de wildste verhalen over de "gruwelen" van het Noorden. Een catastrophe wanneer zijn vrouw beslist bij hem te komen wonen om hem bij te staan! Dan gaan de poppen pas echt aan het dansen en gaat de film verder met een lach en een traan tot de finale, ontroerende, ontknopping.

De film

Geschikt voor jong en oud

Deze film is geschikt voor kijkers van alle leeftijden. De verhaallijn is begrijpbaar voor jonge kinderen, de onderliggende (taal)grapjes en knipogen zijn meer voor volwassenen bedoeld. De hoofdlijn van de film zijn vooral de vele vooroordelen die een mens kan hebben tegenover een bepaalde streek. Hoewel de film vrij emotioneel is bij momenten, is het toch niet echt een platte tearjerker. In Frankrijk wordt het door sommigen de beste film na "La grande vadrouille" met Bourville genoemd, door anderen wordt hij compleet verguisd.

Succes

Oorspronkelijk is deze film van Pathé in het Frans. De eerste release was in cinemazalen in het Noorden van Frankrijk en door zijn grote succes daar verscheen hij op 20 februari 2008 in de rest van Frankrijk in de cinemazalen. België volgde op 27 februari en Nederland op 11 september van datzelfde jaar.

Bienvenue chez les Ch'tis op DVD

Franse versie

Op de oorspronkelijke DVD heeft u een taalkeuze van Frans, Frans met ondertitels in het Frans (soms wel nodig om de typische woordspelletjes te kunnen begrijpen. Deze versie is tevens ook geschikt voor doven en slechthorenden), Engels en een Ch'timi-versie (de taal van het Noorden van Frankrijk). De Franse DVD is verschenen op 29 oktober 2008.

Nederlandse versie

Er is nu ook een Nederlandse versie verschenen, die men ook in videotheken kan huren. Wel leuk, maar veel van de oospronkelijke taalgrappen verliezen er een beetje power bij.

Film op televisie

Rond de kerstperiode 2009 was de film al te zien op de Franse televisiezenders. België en Nederland volgden snel. Sindsdien wordt de film geregeld op alle zenders uitgezonden, tot groot jolijt van groot en klein. De film is tijdsloos en kan gerust verschillende malen worden bekeken. De grappen en grollen vervelen nooit.

Technische gegevens van de film

Duurtijd van de film is 106 minuten. Het oorspronkelijke budget was 11 miljoen. De opbrengst in Frankrijk bedroeg 120 miljoen, in de rest van Europa 30 miljoen. De film werd tweemaal genomineerd. In 2008 voor de Audience Award als Beste Film en in 2009 voor een César voor het Beste Scenario.

Remakes

Sinds het verschijnen van de oorspronkelijke film zijn er al talrijke remakes gemaakt van de film. In de Verenigde Staten werd hij geregiseerd door Will Smith. Het gaat hier om een man die een baantje wil in Hawaï. In de Italiaanse versie gaat Kad Merad niet met een warme jas naar het Noorden, maar wel met een kogelvrije vest naar het Zuiden van de maffia.

De acteurs van Bienvenue chez les Ch'tis

  • Kad Merad speelt Philippe Abrahms, de postbeambte.
  • Dany Boon, de scriptschrijver, speelt Antoine, een bediende met een drankprobleem, die verliefd is op de mooie Annabelle.
  • De rol van Annabelle wordt vertolkt door Anne Marivin. Deze zelfzekere jonge dame moet geregeld de brokken lijmen.
  • De vrouw van Philippe wordt gespeeld doorZoé Felix.
  • De bazige moeder van Antoine wordt vertolkt door Line Renaud, een oude Franse actrice die tevens een grote hit had met het liedje "Ma cabane au Canada"
  • Ook Michel Galabru (vooral bekend van de reeks Gendarme-films met Louis de Funès uit de jaren '60, maar ook uit Astérix en Obelix tegen Cesar uit 1999) krijgt een kleine bijrol.
  • Claude Berri is de filmproducent.

Het stadje Bergues en het Noorden van Frankrijk

Opnames

Oorspronkelijk zou de film gedraaid worden in Armentières, de geboortestad van Dany Boon. Voor de film was de aanwezigheid van een klokkentoren primordiaal. Maar de stad Armentières zag het niet erg zitten, omdat voor het draaien van de film het stadscentrum een lange periode zou moeten afgesloten worden. Dus viel de keuze op het kleine dorpje Bergues. Taalkundig is dit niet erg correct, omdat Armentières inderdaad in de Ch'timi-zone ligt, terwijl Bergues meer Vlaams is.

Toerisme

De opname heeft Bergues geen windeieren gelegd, want wat in België gebeurde voor gebieden als de Rupelstreek met "Stille Waters" en Hasselt met "De smaak van de Keyser", gebeurde ook voor Bergues. Ze kregen massaal veel toeristen over de vloer en het stadje kreeg een plaats op de landkaart.

Ch'ti

De Ch'timi-woorden die veelvuldig gebruikt worden in de film (biloute, hein, du brun, etc) raakten snel ingeburgerd in het algemene taalgebruik. Men heeft er zelfs aan getwijfeld om " biloute" te laten opnemen in de officiële Franse woordenboeken, zo groot was de impact van de film.

Streekproducten

Ook de lokale streekproducten vaarden er goed bij. De Maroille-kaas bvb. kende een stijging van zijn omzet.

Games

Rond Bienvenue chez les Ch'tis werden ook verschillende games gelanceerd, zowel voor de Wii-console, als voor DS als voor de PC. Deze spelletjes kregen echter allemaal heel slechte kritieken en quoteringen.

De opvolger van "Bienvenue chez les Ch'tis"

Januari 2011 is de opvolger van "Bienvenue chez les Ch'tis" klaar. De nieuwste creatie van Dany Boon heet "Rien à déclarer". Deze film gaat over twee grenswachters (een Belgische en een Franse) die elkaar echt niet kunnen luchten op het moment dat de grenzen opengaan en ze moeten gaan samenwerken. Wil u hier meer over weten? Lees dan Filmrecensie: "Rien à déclarer" met en van Dany Boon.

Une Ch'tite famille

Na "Bienvenue chez les Ch'ti" kwam "Une Ch'tite famille". Deze film, eveneens geregisseerd door Danny Boon kwam uit in 2018. Ook deze film speelt in het noorden van Frankrijk en steekt de draak met de noorderlingen. Volgens Danny Boon is het geen vervolg op "Bienvenue chez les Ch'tis".
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: "Rien à déclarer" met en van Dany BoonrecensieFilmrecensie: "Rien à déclarer" met en van Dany BoonHij is er eindelijk! De opvolger van "Bienvenue chez les Ch'tis" zal vanaf januari 2011 te zien zijn in de bioscoop. "Ri…
Bergues, op de kaart gezet door "Bienvenue chez les Ch'tis"Bergues, op de kaart gezet door "Bienvenue chez les Ch'tis"Bergues, Bergues... Dat zegt me iets ja. Maar waar heb ik dat meer gehoord? Juist, ja, in de Franse film "Bienvenue chez…
Franse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonrecensieFranse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonHet thema van de Franse comedie 'Un plan parfait' is een vloek op een familie en meer bepaald op het eerste huwelijk van…
Filmrecensie: Intouchables met Omar Sy en François CluzetrecensieFilmrecensie: Intouchables met Omar Sy en François CluzetIntouchables: een nieuwe Franse feel good film. Het waargebeurde verhaal van een jongen uit de buitenwijken van Parijs (…

Seven pounds – een film over het inlossen van schuldrecensieSeven pounds – een film over het inlossen van schuldSeven pounds met Will Smith is een staaltje van mensenliefde. In de meeste films is het einde redelijk happy. In tegenst…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
Bronnen en referenties
  • De film
  • Artikels op internet - recensies, etc.
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 14-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.