InfoNu.nl > Recensies… > Muziek en film > Crash - Paul Haggis

Crash - Paul Haggis

In 2004 komt de film ‘Crash’ van de regisseur en filmschrijver Paul Haggis uit. Een krachtige dramatische film met meer hoofdpersonen dan een standard film. Veel rollen worden ingevuld door grote namen in de filmwereld zoals Sandra Bullock, Don Cheadle en Matt Dillan Niet verwonderlijk dat juist deze film een oscar heeft gewonnen in de categorie ‘Beste Film’.

De naam 'Crash'

In eerste instantie vraag je je misschien af waarom deze film 'Crash' genaamd is. Toch is het allemaal erg logisch. De film begint met een auto-ongeluk (een car-crash), daarnaast vinden er allelei botsingen tussen de verschillende personen plaats. Het woord 'Botsing', de nederlandse vertaling van 'Crash' neemt dus wel degelijk een grote rol in.

Het verhaal

Een mooie van deze film is dat er niet 1 duidelijke verhaallijn inzit. Wel heeft Crash een duidelijk thema ‘discriminatie’. De film speelt rond ongeveer 17 hoofdrolspelers in Los Angelos, van verschillende nationaliteiten. De levens van deze 17 personen komen allemaal op bepaalde momenten met elkaar in aanraking, en vaak met een dramatisch gevolg.

Tijdens de eerste minuten van de film, lijkt de film een erg cliche-matige te worden. Je krijgt het gevoel dat het erg rolbevestigend is, en weinig origineel. Toch loont het de moeite om de film een kans te geven, want al snel blijkt, dat juist het tegenovergestelde waar blijkt te zijn.

Haggis geeft in zijn film alle hoofdpersonen een eigen karakter, en vooral een eigen achtergrond. Hoewel je in de meeste film een duidelijk onderscheidt ziet tussen goed en slecht, blijf je hier ergens in het midden hangen. Doordat het gedrag van elke persoon wordt uitgelicht en wordt verkaard hoe iemand tot zijn daden komt, krijg je sympathie voor elke persoon en begrijp je (en let wel, begrijpen is anders dan goedkeuren) het gedrag van elke persoon. Als kijker raak je hierdoor in de war. Je kunt niet kiezen voor een bepaalde afloop bij de meerdere dramatische hoogte/dieptepunten, omdat alle denkbare aflopen even dramatisch zijn. Het wordt in de film dan ook pijnlijk duidelijk gemaakt, dat discriminatie in Amerika een complexer probleem is, dan in Nederland vaak wordt gedacht.

Paul Haggis

Bij het uitkomen van deze film in 2004 was Paul Haggis vooral bekend als schrijven van de film Million Dollar Baby, een viervoudig Oscar-winnende film geregisseerd door Clint Eastwood. Bij de film Crash laat hij al zijn kwaliteiten zien. Die als filmschrijver, scenarioschrijver, regisseur en (mede)producent. Een andere producent in deze film, is overigens een van de hoofdrolspelers Don Cheadle.

De Cast

De cast bestaat uit grote namen. Hieronder een lijst met acteurs en een korte beschrijving van de rol die ze spelen.
Brendan FraserSpeelt officier van justitie Rich Cabot. Hij wordt met zijn vrouw overvallen door twee afro-americans. Hij probeert met alle macht om zijn carriere te redden door zijn kiezers te laten geloven dat hij niet rasistisch is. Hij komt voor persoonlijke en zakelijke dilemmas te staan mbt rascisme.
Sandra BullockSpeelt de rasistische vrouw van de officier, Jean Cabot. Na de overval versterken haar rascistische gevoelens. Aan het eind van de film realiseert ze zich echter dat de enige vriendin die ze heeft, haar latijns-amerikaanse hulp is.
Larenz TatePeter Waters is een van de overvallers van het echtpaar Cabot. Peter voelt zich niet gediscrimineerd en houdt van bepaalde ‘blanke’ zaken, zoals ijshockey en blanke muziek. Peter Waters heeft wel degelijk een gevoel van goed en slecht.
LudacrizAnthony is de andere overvaller. Anthony voelt zich echt ‘black’. Hij voelt zich altijd gediscrimineerd en overvalt alleen blanken. Uiteindelijk blijkt ook Anthony duidelijke grenzen te hebben en red een groot aantal aziatische vluchtelingen.
Don CheadleDe grote broer van Peter Waters is detective Graham Waters. Hij krijgt van zijn drugsverslaafde moeder de schuld van het leven dat zijn broertje leidt. Hij is bezig met een zaak waarin een racistische blanke agent een corrupte zwarte agent neer heeft geschoten. Van bovenaf wordt hij gedwongen om de zaak een bepaalde kant op te laten gaan. Hij komt voor vele dilemma’s te staan.
Jennifer EspositoDe latijns amerikaanse collega van Graham, waarmee hij tevens een relatie heeft. Ook Ria blijkt er bepaalde rasistische gedachten op na te houden.
Matt DillonJohn Ryan is een racistische blanke agent die de vrouw van een zwart echtpaar aanrand tijdens zijn dienst. Later blijkt waar zijn racistische gevoelens vandaan komen, en blijkt hij ook een andere kant te hebben als hij zijn eigen leven waagt, om dezelfde zwarte vrouw van de dood te redden.
Ryan PhillipeDe 17 jarige partner van John Ryan is Tommy Hanson. Hij is het absoluut niet eens met de daden van zijn partner. Tommy probeert met alle macht om weerstand te bieden tegen racisme. Toch blijkt dat ook hij onbewust bepaalde vooroordelen heeft, als hij wordt geconfronteerd met een hekelige situatie.
Terrence HowardCameron Thayer is een zwarte regisseur die in het begin van de film probeert discriminatie te ontkennen. Als hij echter met zijn auto aan de kant wordt gezet voor de politie en een machteloze getuige wordt van de aanranding van zijn vrouw, en als hij erachter komt dat zijn producenten stereotypen mbt afro-amerikanen in stand proberen te houden, reageert hij erg emotioneel.
Thandie NewtonChristine is de vrouw van Cameron en wordt dus aangerand door agent John Ryan. Zij beschuldigd haar man ervan dat hij niet ingreep. Uiteindelijk redt John Ryan haar leven.
Michael PenaDaniel Ruiz is een mexicaanse slotenmaker wordt door veel van zijn klanten als een bendelid aangezien. Hij heeft een dochter die erg getraumatiseerd is omdat in zijn vorige huis een kogel door haar raam is gekomen. Om haar gerust te stellen, geeft hij een haar een onzichtbare mantel die haar beschermt tegen kogels. Aan het eind van de film wil een ontevreden klant Daniel neerschieten. Zijn dochtertje probeert haar vader te beschermen door op hem te springen met haar mantel. De man schiet op dochter en vader.
Shaun TaubFarhad is een Oost-Europese man met een winkel in Los Angelos. Hij is niet erg ingeburgerd en spreekt ook moeizaam engels. Door miscommunicatie krijgt hij woorden met de slotenmaker Daniel. Als er vervolgens bij hem wordt ingebroken en de verzekering niets vergoed, gaat hij met zijn pistool verhaal halen bij Daniel. Gelukkig heeft zijn dochter ipv scherpe munitie, losse flodders gekocht.

Muziek

De filmmuziek werd verzorgd door Mark Isham in samenwerking met Paul Haggis. De titelsong 'A sense of touch' is het bekendste nummer. Dit nummer werd in 2007 hergebruikt, tijdens een van de afleveringen van Law and Order SVU, in de Season finale "Screwed". Ook het nummer 'a really good cloak' (over de mantel waarmee de dochter van Daniel hem probeert te beschermen) is een nummer van Isham.

a sense of touch
a really good cloak
© 2009 - 2017 Ilsebo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Filmrecensie: PremonitionPremonition is een thriller uit 2007, geregisseerd door Mennan Yapo, met in de hoofdrollen Sandra Bullock en Julian McMa…
De Oscarwinnaars 2005De Oscarwinnaars 2005De Academy Awards van het jaar 2005. De beste films van dit jaar waren King kong, Walk the line, Crash, Brokeback mounta…
Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Dat Sandra Bullock komisch talent heeft is wel bekend en toch slaat ze zo nu en dan de plank stevig mis. Zo niet met Two…
Filmrecensie “Murder by numbers”Filmrecensie “Murder by numbers”De Zwitser Barbet Schroeder had de regie over deze aardige psychologische thriller uit april 2002 met o.a. Sandra Bulloc…

Reageer op het artikel "Crash - Paul Haggis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Ilsebo
Laatste update: 14-02-2009
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Muziek en film
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!