InfoNu.nl > Recensies… > Muziek en film > Filmrecensie: Atonement dvd

Filmrecensie: Atonement dvd

Filmrecensie: Atonement dvd 'Atonement' is de verfilming van een roman van Ian McEwan. In dit Brits drama volgen we de lotgevallen van de jonge Briony, die vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de ontluikende romance tussen haar zus, Cecilia, en Robbien de zoon van de tuinman verkeerd begrijpt en wiens leugens die laatste jongeman uiteindelijk in de gevangenis doen belanden. Tijdens de oorlog speelt Briony met het idee om alles recht te zetten...

Atonement: Het verhaal

We schrijven 1935. Tijdens de warmste dag van het jaar heeft de dertienjarige Briony Tallis (Saoirse Ronan) de laatste hand gelegd aan een toneelstuk dat ze wil voordragen in het statige familielandhuis waar ze samen met enkele andere familieleden verblijft. Al snel blijkt dat haar leeftijdsgenootjes het niet echt zien zitten om in haar voorstelling te acteren, maar de lichtjes arrogante Briony schijnt dat niet aan haar hart te laten komen. Ze heeft namelijk andere zaken die haar aandacht opeisen, zoals haar kalverliefde voor Robbie Turner (James McAvoy), de zoon van de tuinier, die van plan is om een doktersstudie te gaan volgen.

Terwijl ze Robbie vanuit het raam aan het bespieden is, ziet Briony hoe haar eigen zus, Cecilia (Keira Knightley), zich voor hem uitkleedt en vervolgens de fontein in- en uitstapt. Voor de jonge Briony lijkt het alsof Cecilia verplicht wordt om dat te doen, maar in een flashback zien we hoe ze enkel op uitdagende wijze het handvat van een gebroken vaas wil recupereren.

Het incident is de katalysator voor het ontluikende aantrekkingskracht tussen Cecilia en Robbie (James McAvoy), die daaropvolgend een verontschuldigend briefje typt. Per ongeluk verwisselt hij zijn brief echter met een weinig aan de verbeelding overlatend seksueel notaatje, dat hij in een enveloppe stopt en aan Briony overhandigt. Die laatste opent de omslag en leest het tekstje voor ze het aan haar zus geeft. Cecilia vermoedt onmiddellijk dat er iets niet in de haak is, maar laat zich wel verleiden door Robbie’s neergeschreven fantasie. Wanneer Briony hen later betrapt tijdens het liefdesspel, begrijpt ze de gang van zaken volledig verkeerd.

Later die nacht wordt Briony’s jonge nicht verkracht. Briony is ook van dit incident getuige, maar hoewel regisseur Joe Wright (die binnen hetzelfde genre ook al Pride & Prejudice tot een goed einde bracht) ons duidelijk laat zien dat de schuldige een man is die al een poosje op het meisje loopt te geilen, schuift onze jaloerse schrijfster de schuld in de schoenen van Robbie. Het gevolg laat zich raden: Robbie komt in de gevangenis terecht, terwijl Cecilia verweesd achterblijft.

Na de gebeurtenissen van het eerste filmluik, die allemaal in of nabij het landhuis van de Talissen plaatsvinden, maken Wright en scenarist Christopher Hampton (Mary Reilly, The Quiet American) een sprong in de toekomst van vijf jaar. Robbie is vrijgelaten uit de gevangenis om het leger te dienen tijdens de Tweede Wereldoorlog, terwijl de nog steeds dolverliefde Cecilia verpleegster is geworden om zich dichter bij hem te voelen. Ook Briony is oorlogsverpleegster geworden, maar zij worstelt nu met wat de leugen waarmee ze het leven van haar zus en diens minnaar heeft verwoest. Terwijl Robbie met twee andere soldaten eindelijk bij de evacuatie van Duinkerke aankomt, smeedt Briony plannen om het huis van haar zus te bezoeken en zich te verontschuldigen.

De ware toedracht van het hele verhaal wordt uiteindelijk pas onthuld tijdens de laatste tien minuten, waarin we een kwetsbare bejaarde Briony (de doorwinterde Vanessa Redgrave), inmiddels gevierd auteur van eenentwintig romans, volgen tijdens een televisie-interview.

Atonement: Recensie

Atonement is gebaseerd op een boek van Ian McEwan (wiens Enduring Love enkele jaren geleden met weinig succes werd verfilmd) en was een tijdlang een gedoodverfde Oscarkandidaat. Uiteindelijk veroverde de film wel een paar BAFTA Film Awards, een Golden Globe en tal van andere prijzen, maar wist enkel de inderdaad prachtige soundtrack terecht een Academy Award in de wacht te slepen. Het inventief gebruik van een tipmachine binnen de muziek laat je bij het bekijken van Atonement dan ook geen moment los, maar de film zelf is niet gespeend van foutjes.

Ondanks de knappe cinematografie en het gebruik van verschillende kleurenpaletten in het landhuis, weten de meeste personages tijdens het eerste uur van de film weinig sympathie te wekken. Briony Tallis wordt goed vertolkt door de jonge Saoirse Ronan, maar komt, net als haar zus, te antipathiek over. Keira Knightley (Cecilia in deze film) mocht van Wright al opdraven in Pride & Prejudice en heeft een zekere breekbare kwaliteit, maar is niet echt geloofwaardig als seksueel wezen en gedraagt zich tijdens de eerste scènes waar ze in beeld komt ook al vrij arrogant. Uiteindelijk is het Briony’s voorstelling van Robbie die de film tijdens het eerste gedeelte grotendeels redt.

Tijdens het tweede gedeelte, dat zich enerzijds in het chaotische oorlogslandschap en anderzijds in de strakke omlijning van een Londen dat een patroonmatige manier van handeling vereist van de inwoners afspeelt, leren we iets meer geven om de personages. De Briony uit 1940 wordt trouwens gespeeld door Romola Garai, maar de andere acteurs blijven op post. Toch duurt het even voor we opnieuw het verhaal ingezogen worden. Wat begon als een intrigerend verhaal, wordt immers net iets te snel onderbroken en opnieuw opgestart, waardoor je als kijker even moet aanpassen. Een veelbesproken scène bestaat uit Robbie die in Duinkerken tussen de soldaten en de machinerie doorstapt. De chaos met daarin gestructureerde handelingen wordt goed weergegeven dankzij een unieke vijf minuten durende ‘steadycam’-shot, waarin de camera de actie ononderbroken volgt. Hoewel de scène weinig substantieel bijdraagt aan de prent, weet Wright hier Robbie’s problematiek redelijk goed te vangen op de symbolische achtergrond van de oorlog. Twee andere scènes – eentje waarin het hospitaal waar Briony werkt een hoop gewonden ontvangt en eentje waarin ze zich ontfermt over een oude bekende die vervolgens naast haar sterft – zullen bij vele kijkers een gevoelige snaar raken.

Hoe het slot van dit door en door Brits drama beleefd wordt, zal echter sterk verschillen van toeschouwer tot toeschouwer. De plotwending die bijzonder goed werkt in het boek, zal door velen namelijk gezien worden als boerenbedrog. Wie zich het incident rond de droom in de tv-reeks Dallas nog herinnert, zal ongetwijfeld begrijpen wat we bedoelen. Zelf pinkten we bijna een traan weg, maar dat betekent niet dat alles in orde is met deze film.

Ondanks de mankementen is Atonement een goede verfilming, die bovendien erg trouw blijft aan het bronmateriaal. De cinematografie, de kostuums en de muziek zijn dik in orde en scheppen zeker de nodige sfeer. Dat deze prent toch geen Oscar kreeg, vinden we echter niet meer dan normaal. (**1/2)

Op de dvd staan een handvol verwaarloosbare verwijderde scènes, een lichtjes verhelderende ‘making of’ en een weinig zelfkritische documentaire over hoe het boek vertaald werd naar film. Atonement is ook te bekijken met commentaar van de regisseur, terwijl het beeld niet zo indrukwekkend maar redelijk is overgezet naar 1:85:1 ‘anamorphic widescreen’ en de soundtrack goed klinkt in 5.1 Dolby Digital, al had er ook wat dat betreft misschien meer ingezeten.

Technische Fiche

 • Regie: Joe Wright
 • Producer: Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster
 • Scenario: Christopher Hampton, naar een boek van Ian McEwan
 • Muziek: Dario Marianelli
 • Editor: Paul Tothill
 • Fotografie: Seamus McGarvey
 • Speciale effecten : Cube Effects

Artistieke Fiche

 • Saoirse Ronan
 • Romola Garai
 • James McAvoy
 • Harriet Walter
 • Keira Knightley
 • Patrick Kennedy
 • Vanessa Redgrave

Met dank aan Universal Pictures
© 2008 - 2017 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recensie AtonementRecensie AtonementDeze film heb ik een tijd geleden gezien. Een buitengewoon boeiend verhaal, met mooie verhaallijnen die goed in elkaar o…
Pirates of the CaribbeanPirates of the CaribbeanPirates of the Caribbean, iedereen kent deze term wel. Ooit gebaseerd op de gelijknamige attractie in de Disneypretparke…
Film recensie: Pride & Prejudice (2005)Film recensie: Pride & Prejudice (2005)Over Pride & Prejudice is al veel gezegd en geschreven. De laatste verfilming uit 2005 is een goede reden om het verhaal…
Filmrecensie: EverestDe survivalfilm Everest uit 2015 stijgt tot grote hoogte dankzij het adembenemende en emotionele verhaal, de uitstekende…

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Atonement dvd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dvandereyken
Laatste update: 05-05-2008
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Muziek en film
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!