InfoNu.nl > Recensies… > Muziek en film > Dvd-recensie: Xena: Warrior Princess - vijfde seizoen

Dvd-recensie: Xena: Warrior Princess - vijfde seizoen

Het vijfde en voorlaatste seizoen van 'Xena: Warrior Princess' is nu ook in onze rekken beschikbaar! Meer dan 15 uur kijkplezier!

Introductie Xena

Nog niet zo lang geleden praatten we al in verschillende publicaties over het unieke karakter van de pseudomythologische fantasyreeks Xena: Warrior Princess. We hadden het over de pogingen van een scenariste om relaties tussen vrouwen op een subtiele, positieve manier te belichten, over de aantrekkingskracht tussen Xena en Gabrielle, over hoe belangrijk deze reeks tijdens de jaren negentig is geweest, enzovoort. Nu is ook het vijfde seizoen van Xena beschikbaar op dvd en daar zijn we erg blij om!

Bespreking vijfde seizoen

Het vijfde seizoen van deze reeks is wat ons (en vele andere recensenten) betreft de beste jaargang van Xena: Warrior Princess ooit. Er wordt meteen ijzersterk van start gegaan met Fallen Angel, waarin de zielen van Gabrielle (Renée O'Connor) en Xena (Lucy Lawless) de hemel bereiken. Daar moeten ze het hoofd bieden aan hun oude vijand, Callisto (Hudson Leick). Die weet Gabrielle te kidnappen en haar naar de hel te brengen. Deze aflevering kostte behoorlijk wat geld en slorpte een groot deel van het budget voor het vijfde seizoen op, maar zet meteen de juiste toon voor de hele jaargang. Die behandelt deze keer meer dan ooit spirituele thema’s. Er werd overigens ook gedacht aan het verder uitdiepen van de verschillende personages. Middels enkele bizarre, spannende of spectaculaire gebeurtenissen gaan de meesten door een zekere ontwikkeling, en dan hebben we het zeker ook over Xena en Gabrielle.

Buiten het feit dat zowel de hemel als de hel bezocht wordt, markeren een mogelijke zwangerschap van Xena, diens nachtmerries daarover, de dood van een personage en de interactie tussen Gabrielle en Xena een groot deel van het seizoen. De meeste vaste klanten binnen de bezetting, zoals de altijd genietbare Ted Raimi als Joxer en Kevin Smith als Ares, zijn alweer aanwezig, maar toch blijven Lucy Lawless en Renée O’Connor de motor vormen die deze reeks voortdrijft. Terwijl het gaandeweg duidelijk wordt dat O’Connor, die toen de serie begon nog niet veel acteerervaring had, sterk is gegroeid als actrice, toont Lawless alweer dat ze een vrij veelzijdige actrice is.

Sommige afleveringen zijn alweer net iets kinderachtig, maar dat gebeurt helemaal niet zo frequent meer als tijdens de voorbije seizoenen. Bovendien zijn eigenzinnige, grappige afleveringen zoals Lyre, Lyre, Hearts on Fire, dat meer lijkt op een musical dan op een typische Xena-episode vaak een verademing en moet je toch al wel heel erg saai zijn om met dit soort initiatieven niet te lachen.

Xena: Warrior Princess was misschien nooit consistent fantastisch, maar was wel steeds een degelijke serie die vrij belangrijk is gebleken voor latere televisiereeksen. Fans mogen dit alvast zeker niet missen!

Technische Fiche

 • Regie: Rick Jacobson, Mark Beesley, Josh Becker, Garth Maxell, e.a.
 • Producer: Steven L. Sears e.a.
 • Scenario: R.J. Stewart e.a.
 • Cinematografie: Donald Duncan e.a.
 • Muziek: Joseph LoDuca
 • Editor: Robert Field
 • Speciale effecten : Brendon Durey e.a.

Artistieke Fiche:

 • Lucy Lawless
 • Renée O’Connor
 • Ted Raimi
 • Kevin Smith
 • Charles Mesure

Met dank aan Universal Studios
© 2008 - 2017 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie, god AresDe meest geplaagde god van de Olympus is toch wel Ares. De goden konden zich niet helemaal vinden in het domein van deze…
Ares: Snel films en muziek downloadenAres: Snel films en muziek downloadenTegenwoordig downloaden veel mensen bestanden. Vroeger was er slechts een manier om te downloaden, tegenwoordig zijn er…
Tijgertje, Tatjana van Oh oh TirolNa de succesvolle serie Oh oh Cherso is nu het vervolg Oh oh Tirol op de Nederlandse televisie te bekijken op donderdag…
The Little Princess: prinsesje van Oh Oh ChersoRoos lakt het liefst haar nagels en laat anderen graag voor haar lopen. Ze vindt het heerlijk om in de watten gelegd te…
I Love Lucy: Lucille Ball, vrouw met een missieI Love Lucy: Lucille Ball, vrouw met een missieI Love Lucy met Lucille Ball en haar man Desi Arnaz in de hoofdrollen, was een van de meest succesvolle tv-komedies in A…

Reageer op het artikel "Dvd-recensie: Xena: Warrior Princess - vijfde seizoen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 28-04-2008
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Muziek en film
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!