InfoNu.nl > Recensies… > Muziek en film > The Program, een film over wielrenner Lance Armstrong

The Program, een film over wielrenner Lance Armstrong

The Program, een film over wielrenner Lance Armstrong The Program is een Brits-Franse film. Het is gebaseerd is op het boek Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong van David Walsh. De film vertelt het levensverhaal van de Amerikaanse voormalig professioneel wielrenner Lance Armstrong. Tussen 1999 en 2005 wint Armstrong zeven keer op rij de Tour de France. Journalist David Walsh vertrouwt het echter niet en gaat op onderzoek uit. Armstrong's prijzen worden uiteindelijk afgenomen vanwege dopinggebruik. De film ging op 13 september 2015 in première tijdens het Toronto International Film Festival.

Specificaties

 • Genre: drama, biografisch.
 • Duur: 103 minuten.
 • Jaar première: 2015.
 • Taal: Engels.
 • Ondertiteling: onder andere in het Nederlands.
 • Kleur: Kleur.
 • Filmscenario: John Hodge, David Walsh.
 • Regisseur: Stephen Frears.

The Program: het plot

In oktober 1996 wordt bij de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong teelbalkanker geconstateerd. Hij heeft uitzaaiingen naar de longen en hersenen. Na intense behandelingen komt Armstrong erbovenop en niet zolang daarna later zit hij alweer op de fiets. Echter is zijn conditie niet meer wat het was. Armstrong moet en zal echter de beste wielrenner op aarde worden en hij schakelt de hulp in van de omstreden Italiaanse dopingdokter Michele Ferrari. Armstrong wint vervolgens elke Tour de France met alle gemak. Journalist David Walsh weet bijna zeker dat Armstrong iets achterhoudt en ondanks de ontkenningen van Armstrong weigert Walsh te geloven dat de renner geen doping gebruikt. Armstrong komt ondertussen steeds dieper in een web van leugens terecht.

Cast

 • Ben Foster als Lance Armstrong
 • Chris O'Dowd als David Walsh
 • Jesse Plemons als Floyd Landis
 • Dustin Hoffman als Bob Hamman
 • Lee Pace als Bill Stapleton
 • Guillaume Canet als Michele Ferrari

Camerawerk

In The Program is de omgeving van groot belang. Per slot won Lance Armstrong zeven keer op rij de Ronde van Frankrijk en de sfeer van de tour komt prima tot uiting. De omgeving is aangenaam om naar te kijken, is realistisch en wordt zeer goed in beeld gebracht. Er zijn daarbij heel wat afwisselende shots en invalshoeken te zien tijdens het wielrennen. De camera weet de kijker te boeien door net op de juiste momenten bepaalde close-ups te tonen.

Acteerspel

Ben Foster is een Amerikaans acteur en hij speelt Lance Armstrong in The Program. Dit doet hij vol passie en overtuiging, een nieuwe Lance is geboren als het ware. Foster weet het personage enorm realistisch neer te zetten en zou zelfs zelf doping hebben gebruikt om zich goed in te kunnen leven in de rol. Hij is zeer geloofwaardig en toont meerdere facetten in een karakter. Aan de ene kant is Armstrong zeer gevoelig en zet hij zich in voor De Lance Armstrong Foundation. Dit is door hem opgericht nadat hij ziek werd en hij ondersteunt daarmee kankerslachtoffers en kankeronderzoek. Aan de andere kant laat hij een narcistische, gewetenloze oplichter zien die iedereen de stuipen op het lijf jaagt.

Scenario: structuur en spanning

In 2013 werd een interview uitgezonden op televisie dat Oprah Winfrey met voormalig wielrenner Lance Armstrong had. Tijdens het interview gaf hij eindelijk toe doping te hebben gebruikt, iets wat hij altijd tegen de Britse journalist David Walsh heeft ontkent. In de film The Program komt dit allemaal naar voren en wat dat betreft is dit een zeer gedetailleerde biografie. Het is overtuigend en realistisch, een eerlijk werk. Het scenario wordt echter wel snel opgebouwd, alle feiten worden besproken maar in een rap tempo, maar toch ontstaat er een helder beeld van de situatie. Dit is het levensverhaal van Lance Armstrong.
© 2017 Noah120, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lance Armstrong - De Tour de France van 2001Lance Armstrong - De Tour de France van 2001Na zijn tweede Touroverwinning reisde Lance Armstrong nog af naar de Olympische Spelen van 2000 in het Australische Sydn…
Lance Armstrong - De tweede comeback in 2009Op 9 september 2008 kondigde Lance Armstrong aan dat hij zou terugkeren op het wielerfront. Zijn belangrijkste doel zou…
Lance Armstrong - De Tour de France van 2000Lance Armstrong - De Tour de France van 2000Werd na de eindoverwinning in 1999 nog meesmuilend gezegd dat Armstrong zijn Tourzege in de schoot geworpen kreeg door h…
Lance Armstrong - De Tour de France van 2002Lance Armstrong - De Tour de France van 2002Met drie Tourzeges op zak was het seizoen in 2002 nog meer dan ooit gericht op de Tour de France. Lance Armstrong reed h…
Kwadratische vergelijkingen oplossenEr zijn vier verschillende kwadratische vergelijkingen op te lossen. Het is daarom altijd belangrijk om eerst te kijken…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Program_(2015_film)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong

Reageer op het artikel "The Program, een film over wielrenner Lance Armstrong"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Noah120
Gepubliceerd: 14-08-2017
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Muziek en film
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!