InfoNu.nl > Recensies… > Kunst en cultuur > Musical Next to Normal

Musical Next to Normal

Een groot succes is het op Broadway en in theaterseizoen 2011/2012 te zien in Nederland: de musical Next to Normal. De New York Times omschreef de musical als volgt: “Next To Normal is something much more than a feel good musical. It is a feel everything musical”. De productie werd onderscheiden met een Pulitzer Prize en drie Tony Awards. In Nederland worden de hoofdrollen vertolkt voor Simone Kleinsma en Freek Bartels. Spannend plot.

Het verhaal

Next to Normal gaat over een op het eerste gezicht doodnormaal gezin. Een ingrijpende gebeurtenis uit het verleden heeft echter een grote impact op moeder Diana. Ze leidt aan zware psychische problemen dat op elk gezinslid een andere uitwerking heeft. Als gevolg hiervan moeten er een aantal heftige beslissingen worden genomen. Gabe lijkt de ideale zoon, maar tegelijkertijd draagt het personage een grote dosis aan mysterie met zich mee. Uiteindelijk ontvouwt zich een geheim dat het gezin met zich meedraagt, wat het stuk spannend maakt. Wanhoop, onrust en de bipolaire stoornis van Diana trekken de verhoudingen in het gezin scheef. Tegelijkertijd wordt het stuk in evenwicht gebracht door humor en rocknummers. Omschreven als een krachtig en eigentijds verhaal over een gezin dat om probeert te gaan met een situatie die niet normaal is, maar wel begrijpelijk.

Achtergrond

Next to Normal begon in 2008 off-broadway, maar als snel maakte het de overstap naar een broadway theater. Als snel wat de productie ook te zien in andere landen, zoals Noorwegen, Canada, Australië en Nederland. De productie werd in totaal genomineerd voor elf Tony Awards, waarvan het er drie won en het stuk werd bekroond met een Pulitzer Prize voor drama. Sinds Rent in 1996 werd de prijs niet meer toegekend aan een musical. De muziek is geschreven door Tim Kitt en de teksten zijn van Brian Yorkey.

Nederland

In Nederland is de musical in seizoen 2011/2012 te zien met een speellijst van meer dan 50 theaters. Het stuk ging op 16 januari 2012 in het Delamar Theater in Amsterdam in première. Het is een zogenaamde klein musical, omdat er slechts zes castleden zijn en de musical meestal één of tweemaal per theater wordt opgevoerd. Diana Goodman wordt gespeeld door Simone Kleinsma en Dan Goodman door Wim van den Driessche. Zoon Gabriel wordt neergezet door Freek Bartels en dochter Nathalie door Michelle van den Ven. Daarnaast wordt de cast compleet gemaakt voor Jonathan Demoor als Henry en René van Kooten als Dr. Fine/Dr. Madden.

Dagblad van het Noorden kopte over deze musical ‘Simone Kleinsma fabelachtig sterk’ en het NRC Handelsblad kopte boven haar recensie ‘Kleinsma briljant in wrange musical’. De productie werd in Nederland geproduceerd door Stage Entertainment onder regie van Paul Eenens.

Muziek

De muziek in de musical is een combinatie van rock- en popnummers, wat voor een musical zeer ongebruikelijk is. De nummers zijn ondersteunend aan het verhaal en geven de pieken en dalen van het gezin weer. Bekende nummers uit de musical zijn Just Another Day, I'm Alive, I Miss The Mountains en You Don't Know.

Lees verder

© 2012 - 2017 Blackshadow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Musical Awards 2009Musical Awards 2009De John Kraaykamp Musical Awards zijn voor de 10e keer uitgereikt op 8 juni 2009. Alle bekende musicals passeerden de re…
Recensie musical Sunset BoulevardRecensie musical Sunset BoulevardDat theaterproducent Joop vd Ende garant staat voor grootschalige en professioneel opgezette musicals is een gegeven en…
Recensie CD en theatershow "Songs from the heart"Recensie CD en theatershow "Songs from the heart"Simone Kleinsma is al weer wat jaren onderweg in de theaterwereld en heeft mooie dingen laten zien op toneel. Voor theat…
Pokemon - TypesAlle Pokémon hebben 1 of 2 types met verschillende sterktes en zwaktes. Omdat dit soms moeilijk te onthouden is zal ik a…
Musical Ghost Nederland met o.a. Ton Sieben en Freek BartelsMusical Ghost Nederland met o.a. Ton Sieben en Freek BartelsDe musical Ghost komt in theaterseizoen 2012/2013 naar Nederland. De hoofdrollen zullen gespeeld worden door Ton Sieben…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Next_to_Normal
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Next_to_Normal

Reageer op het artikel "Musical Next to Normal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Blackshadow
Laatste update: 31-01-2012
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!