InfoNu.nl > Recensies… > Kunst en cultuur > De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean Nelissen

De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean Nelissen

In 2000 verscheen het boek ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ van Jean Nelissen bij Uitgeverij L.J. Veen. Hierin staan 100 korte portretten van coureurs die de toenmalige godfather van de Nederlandse wielerjounalistiek de beste wielrenners aller tijden vond. Zoals altijd bij de rasverteller Jean Nelissen, zijn deze portretten zeer rijkelijk doorspekt met allerlei mooie, amusante en dramatische verhalen.

Top 10

Hieronder volgt de top 10 van Jean Nelissen:

 • 1- Eddy Merckx
 • 2- Bernard Hinault
 • 3- Fausto Coppi
 • 4- Jacques Anquetil
 • 5- Rik van Steenbergen
 • 6- Gino Bartali
 • 7- Miguel Indurain
 • 8- Louison Bobet
 • 9- Rik van Looy
 • 10- Greg Lemond

De top 4 van Nelissen is wat mij betreft zeer logisch. De nummer 5 is echter discutabel. Natuurlijk was Rik van Steenbergen wel een geweldige kampioen, zowel op de weg als op de baan. Maar puur als wegrenner (daar gaat het immers over in deze top 100) heeft hij naar mijn mening toch duidelijk minder gepresteerd dan een aantal renners die achter hem staan.

Armstrong

Zoals gezegd maakte Nelissen deze top 100 in 2000. Als er anno 2011 zo'n lijst gemaakt zou worden, dan zou in de top 5 zeker één andere naam staan: Lance Armstrong. Op het moment dat dit boek werd geschreven, had Armstrong pas één keer Tour de France gewonnen. De Amerikaan staat daarom pas op de 46e plaats in deze lijst.

VDB & Boogie

Op de 92e en 93e plek in deze top 100 staan twee renners die in 1998 en 1999 sterk hadden gepresteerd: Frank Vandenbroucke en Michael Boogerd. Beide coureurs hadden op het moment dat dit boek geschreven werd, een erelijst die eigenlijk nog te mager was om een plek in deze top 100 te verdienen. Blijkbaar vertrouwde Nelissen er indertijd echter op dat deze talentvolle renners in de daaropvolgende jaren nog zoveel zouden winnen, dat ze uiteindelijk echt in de top 100 van beste wielrenners aller tijden thuis zouden gaan horen. Helaas moeten we achteraf concluderen, dat beide coureurs deze hoge verwachtingen niet waar hebben kunnen maken.

Gegevens

 • Titel: De 100 beste wielrenners van de wereld
 • Auteur: Jean Nelissen
 • Pagina’s: 128
 • Uitgeverij: L.J. Veen

Lees verder

© 2011 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Beste zesdaagsencoureurs aller tijdenWelke wielrenners wonnen de meeste zesdaagsen? Hieronder vindt u een aantal korte portretten en de 'Eeuwige Ranglijst'.
Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Palmares en erelijst Eddy MerckxOntegenzeggelijk is de Belg Eddy Merckx de beste wielrenner ooit. Hij kon vrijwel alles (tijdrijden, klimmen, dalen, spr…
Nederlanders en de bolletjestrui in de Tour de FranceNederlanders en de bolletjestrui in de Tour de FranceHet bergklassement van de Ronde van Frankrijk is een belangrijk nevenklassement. Tijdens de etappes van de Tour de Franc…

Reageer op het artikel "De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean Nelissen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-10-2011
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Special: Jean Nelissen
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!