InfoNu.nl > Recensies… > Kunst en cultuur > Boekbespreking: Tales of the Chi-Town 'Burbs

Boekbespreking: Tales of the Chi-Town 'Burbs

Boekbespreking: Tales of the Chi-Town 'Burbs 'Tales of the Chi-Town ‘Burbs' is een verzameling van een verhalende inleiding en twaalf kortverhalen die gecentreerd zijn rond Chi-Town, het hart van de Coalition States uit het 'Rifts' rollenspel.
  • Originele Titel: Tales of the Chi-Town Burbs

Uitgeverij: Palladium Books
2008
Paperback
224 Blz.
ISBN: 978-1-57457-136-3


Rifts
, het rollenspel

Voor wie nog nooit heeft gehoord van Rifts: het gaat om een ‘role-playing game’ dat al geruime tijd bestaat en allerlei soorten dimensies, werelden en genres bij elkaar brengt. Na een ongeluk dat voor een nucleaire oorlog zorgde, is er zoveel levensenergie in een keer opgebrand dat de oeroude aardlijnen van de aarde terug deed opflakkeren. Daardoor is magie teruggekeerd naar de wereld, maar op punten waar verschillende aardlijnen bij elkaar komen zijn hier en daar ook scheuren naar andere dimensies ontstaan. Dat heeft gezorgd voor een toevloed van wezens uit andere dimensies, die in de volksmond gewoonlijk ‘D-bees’ (kort voor ‘dimensional beings’) worden genoemd. Het rollenspel bestrijkt de hele wereld en is een van de weinige Amerikaanse RPG’s die bijna evenveel aandacht schenkt aan pakweg Afrika, China of Japan als aan de Verenigde Staten, maar toch concentreren heel wat verhalen zich op Noord-Amerika. Daar heeft de Coalition, een soort extreemrechtse organisatie van mensen, de touwtjes in verschillende staten redelijk stevig in handen. Sinds een incident met een vereniging van magiërs verwerpt de Coalition echter alle toverkunst en daarbij wordt er ook nog eens jacht gemaakt op D-bees en andere groepen die de mensheid in de ogen van de xenofobische leiders zou kunnen bedreigen.

Chi-Town was vroeger de bijnaam voor Chicago, maar beslaat nu heel wat meer gebied. De staat zelf bestaat uit het noordelijk gedeelte van het huidige Illinois en stukken van de aanpalende staten, terwijl de hoofdstad Chi-Town vlakbij van de ruïnes van Chicago is gebouwd. Met haar 2,2 miljoen inwoners is Chi-Town het grootste bevolkingscentrum van Noord-Amerika en het centrum van de totalitaire dictatuur van zelfverklaard Keizer Karl Prosek.


Het boek

Tales of the Chi-Town ‘Burbs vindt, zoals de titel het al zegt, plaats in de buitenwijken van Chi-Town. De wachttijden om een burger van Chi-Town zelf te kunnen worden zijn immers immens lang (vijf jaar lijkt niet een gemiddelde, maar bijna een minimum te zijn voor wie niet beschikt over de juiste connecties), waardoor heel wat mensen die op zoek zijn naar een beter leven uiteindelijk verwezen worden tot een bestaan in de krottenwijken en de andere minder aangename buurten rondom de stadsmuren. Dat gegeven is natuurlijk een uitstekende voedingsbodem voor boeiende fictie waarin menselijke gevoelens even centraal staan als het soort avonturen dat je binnen het sciencefictiongenre kunt verwachten.

Het boek zelf begint met een weinig geslaagd verhaaltje van bedenker en Palladiumbaas Kevin Siembieda, die bij wijze van proloog een groepje reizigers opvoert dat op weg is naar Chi-Town om daar een beter leven te zoeken. Het probleem echter is dat het er veel te dik opligt dat Siembieda vooral een kader wil scheppen dat voldoende informatie biedt aan de lezer om de volgende twaalf verhalen te kunnen begrijpen. Daarbij gebruikt hij ook niemand minder dan Erin Tarn, de avonturierster annex geschiedenisschrijfster die bijna elke fan van het rollenspel wel zal kennen. Hij doet echter op weinig subtiele wijze, waardoor het hele verhaal nogal geforceerd overkomt.

Vanaf het eerste eigenlijke kortverhaal begint alles echter op te klaren. Opnieuw Siembieda, deze keer samen met auteur Braden Campbell, weet wel het juiste ritme te vinden in het uitstekende A While Longer, een intrigerend verhaal dat vanuit de eerste persoon verteld wordt waarin een gezinnetje probeert het burgerschap te verwerven. Be Careful What You Wish For zoekt ander terrein op, namelijk dat van iemand die naar een weinig betrouwbare Cyber-Doc gaat om nieuwe ogen te laten implanteren in de hoop dat die hem meer zelfvertrouwen en een dikke werkpromotie zullen garanderen. Het hele opzet doet denken aan de bovennatuurlijke thriller Jian Gui (of de Amerikaanse remake The Eye), maar dan overgoten met een sf-sausje. Niet slecht, maar ook niet bijster origineel, natuurlijk. Love and Remembrance – geschreven door Kevin Siembieda en John Hilden – volgt een ouder wordende man die gelooft dat hij nog maar dertien uur te leven heeft en onder andere mijmert over het feit dat hij zijn liefde voor een winkelierster die hij zowat elke dag terugziet nog niet heeft durven uiten.

Beoordeling

En zo gaat het door. Door de vele verschillende schrijvers is het niveau van de verhalen niet altijd even hoog, maar een echt slecht kortverhaal is tussen de twee covers niet te vinden en bovendien zorgt de aanwezigheid van Siembieda op de helft van de vertelsels ervoor dat de achtergrond stevig en geloofwaardig neergezet wordt. De verhalen zijn vaak vrij sterk en tonen verschillende aspecten van het leven rond Chi-Town, waardoor er dankzij verschillende mozaïekjes een mooi totaalbeeld wordt gecreëerd van een ‘setting’ die met elk verhaal levendiger en echter wordt. Daardoor is dit eigenlijk een boek geworden dat iedereen die Rifts speelt in zijn of haar bezit zou moeten hebben, maar ook wie nog nooit van dat RPG gehoord heeft, of wie zelfs nog nooit heeft gerollenspeeld, zal deze verhalenbundel ongetwijfeld ten zeerste kunnen appreciëren. ***
© 2008 - 2017 Dvandereyken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Google books; zoeken naar boekenGoogle books; zoeken naar boekenEr is veel om te doen, maar toch blijft Google investeren in het online boekenproject waarvoor zij in het verleden twee…
Nadelen van E-booksNadelen van E-booksE-books worden steeds populairder. Met een speciale E-book reader kun je de elektronische boeken lezen. Papieren en gedr…
Geld verdienen met e-booksGeld verdienen met e-booksE-books zijn een hele goede manier om geld te verdienen. Je kunt zelf e-books schrijven en deze online verkopen, of juis…
Bronnen en referenties
  • www.palladiumbooks.com ♦

Reageer op het artikel "Boekbespreking: Tales of the Chi-Town 'Burbs"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 30-09-2008
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!