InfoNu.nl > Recensies… > Eten en drinken > Jakarta Baru in Ede: Verstoppertje spelen rond de rijsttafel

Jakarta Baru in Ede: Verstoppertje spelen rond de rijsttafel

Jakarta Baru in Ede: Verstoppertje spelen rond de rijsttafel De Veluwe is in elk seizoen de uitgelezen plek voor een frisse boswandeling. Met een goede maaltijd na afloop. Op zoek naar een rijsttafel kwamen we eens terecht in het Gelderse Ede, op een boogscheut van de uitgestrekte Veluwse bossen en heidevelden. Niet voor het eten van wild, maar om te proeven van de Indonesisch-Maleisische specialiteiten van Jakarta Baru.

Het decor

De Grotestraat is een wat vaag ogend straatje aan de rand van het centrum van Ede. Een dichtgetimmerd pand, een Italiaanse afhaal met een paar stoeiende koeriertjes voor de deur en een Balkan-restaurant in een woonhuis. En Indonesisch restaurant Jakarta Baru. We stappen naar binnen en staan in een ruime, maar verlaten eetzaal. Geen personeel te zien, is het wel open? Maar ineens, kiekeboe, komt er een mevrouw achter de bar vandaan. Ze is verstoppertje aan het spelen met haar kleinzoon. Lachend heet ze ons welkom, brengt de menukaarten en vraagt wat we willen drinken. Terwijl we de kaart bestuderen, kijken we wat rond. Het restaurant is sober en stijlvol ingericht. Lichte houten vloer, donkere tafels, gekleurde muren en aan de wand zowel nostalgische taferelen (rokende vulkaan, rijstveld) als meer abstracte platen.

Het aanbod

De kaart is uitgebreid, met losse gerechten, een uitgebreide keuze uit saté's, vijf rijsttafels en twee 'Jakarta Combinaties'. Die laatste lijken zich niet te onderscheiden van rijsttafels. De prijzen ogen redelijk. Met een Nasi Rames heb je een goede maaltijd voor 13,50. Wil je uitgebreider en in meer gangen eten, dan ben je 25-30 kwijt per persoon. De Maleisische invulling van het menu zit bijna geheel verwerkt in de paragraaf met visgerechten. Inktvis, garnalen en vis op Maleisische wijze. We laten die voor wat ze zijn. Onze culinaire ervaringen in het echte Maleisië zijn veel minder dan die in Indonesië, dus wagen we het er niet op. Nadeel van de rijsttafels is dat je ze minimaal voor twee personen moet bestellen. Logisch vanuit de keuken gezien, lastig als je niet allebei hetzelfde wilt eten. We testen de flexibiliteit van de keuken uit en vragen of het mogelijk is om eenmaal Rijsttafel Istimewa te bestellen en eenmaal de Vegetarische Rijsttafel. Dat blijkt geen enkel punt te zijn.

Het geserveerde

Bij de drankjes worden schaaltjes kroepoek en emping geserveerd. De eerste voor de vlees- en viseter, de tweede voor de vegetariër, krijgen we erbij uitgelegd. Wij weten dat wel, maar het is goed dat men het er even bij zegt. De rijsttafels bestaan elk uit soep, veertien gerechtjes en witte rijst. Tegen een meerprijs bestellen we nasi kuning, geurige gele rijst. De variatie aan vleesgerechten, tahoe en tempé, warme groente en koude gerechtjes is goed, uitgebalanceerd. De meeste gerechten hebben bekende namen. Een leuke uitzondering is de Telor Kuning, eieren in pittige kurkuma-saus. Ook verwelkomen we de perkedel. Een maïskoekje krijg je niet in elk restaurant.

De reactie

De genoemde verrassingen zijn de moeite waard. De saus bij de gekookte eitjes is zo lekker dat we 'm puur oplepelen als de eieren op zijn. Het maïskoekje is knapperig, zacht gekruid, maar toch ook een beetje pittig. En we hebben evenmin spijt van de gele rijst. Alleen de geur al voert ons terug naar een selamatan (een rituele maaltijd) in Indonesië, waaraan we zulke goede herinneringen bewaren. De andere warme gerechten smaken zoals ze horen te smaken. Groentes in pittig-zoete kokosmelk, saté met pindasaus waarin je de gehakte nootjes nog terugvindt. Daging Semoer, varkensvlees in pittige sojasaus (hé, dat is verwarrend, daging is rundvlees, je zult maar uit principe geen varken eten), Ayam Rica, malse kip in gepeperde saus. Hier is weinig op aan te merken. Minder enthousiast zijn we over enkele koude gerechtjes. De seroendeng is te zoet, de suikerkristallen zitten er herkenbaar in. En de Sambal Goreng Kentang is nogal taai.

De bediening

De gastvrouw is hartelijk en enthousiast, ook als het later druk wordt. De jonge serveerster moet het vak nog leren. Ze verwart de namen van de gerechten en schept de rijst wat slordig op de borden.

De prijs

De rijsttafels kosten 25 per stuk, de gele rijst 1,50 per persoon extra. Samen met twee glazen wijn, een biertje en een flesje mineraalwater bedraagt de rekening 63,75. Dat is redelijk.

Het cijfer

We geven Jakarta Baru een 8. Uitschieters naar boven en beneden, maar een plek om nog eens naar toe te gaan. Na die verfrissende wandeling.

Praktische informatie

  • Grotestraat 133
  • 6711 AL Ede
  • 0318 61 60 35
  • Jakarta Baru
  • dinsdag t/m zondag vanaf 16.00 uur
© 2012 - 2017 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Maleisië: de bijzondere keuken en eetcultuurDe keuken van Maleisië wordt gekarakteriseerd door de verschillende invloeden van alle mensen die er wonen. Chinees, Ind…
Restaurants Haarlemmerdijk AmsterdamDe Haarlemmerdijk is in de afgelopen 25 jaar omgetoverd van een louche achterstandsbuurt tot een sjieke A-locatie winkel…
Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreelRecepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreelDe Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een boemboe, een mengsel van kruiden met ui…
Aneka Rasa: van een vertraagde tram en water dat nooit kwamAneka Rasa: van een vertraagde tram en water dat nooit kwamOnlangs opende het Amsterdamse Scheepvaartmuseum na een verbouwing zijn deuren. En keerde VOC-schip De Amsterdam terug n…
Restaurant Djakarta in Utrecht: een warm Indonesisch badRestaurant Djakarta in Utrecht: een warm Indonesisch badHet staat al decennia lang tegenover de Utrechtse Stadsschouwburg klanten te lokken. Het interieur oogt alsof het sinds…

Reageer op het artikel "Jakarta Baru in Ede: Verstoppertje spelen rond de rijsttafel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tinekez
Laatste update: 16-01-2013
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Eten en drinken
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!