InfoNu.nl > Recensies… > Electronica > Review: Bloons TD Battles voor Android

Review: Bloons TD Battles voor Android

Review: Bloons TD Battles voor Android Een beetje gamen op de smartphone doet bijna iedereen tegenwoordig. Van Wordfeud tot Candy Crush Saga, ze hebben het straatbeeld in de trein, op scholen en op straat gedomineerd de afgelopen tijd. Een populair genre in de wat kleinere games voor internet en smartphones is Tower Defense en Bloons is daarin weer een grote naam. Een review.

Hoe mensen blij worden van aapjes, darts en ballonnen

Bloons TD Battles is het zesde deel in de serie van Bloons tower defense games, maar de eerste met een multiplayer onderdeel. Het concept is zoals vele in het genre. Door het beeld loopt een pad van A naar B. Over dit pad zullen objecten, in dit geval ballonnen, bewegen. Het doel van de speler is het bouwen en opstellen van verdedigingslinies om te voorkomen dat de objecten het einde van het pad halen. Bij Bloons zijn, zoals de titel al doet vermoeden, ballonnen de objecten die over het pad zullen gaan. De speler kan aapjes langs het pad plaatsen, die darts op de ballon gooien om hem te laten knappen.

Dit klinkt erg simpel, en dat is het ook. Hoe verder een speler komt, hoe moeilijker de "Waves" ballonnen worden. Het worden er steeds meer en het worden steeds grotere ballonnen. Deze grote ballonnen hebben weer een kleinere in zich, die tevoorschijn komt als ze knappen. Verder zijn er ook speciale ballonnen, zoals bijvoorbeeld keramische ballonnen, die alleen door een paar aapjes kapot geschoten kunnen worden (kanonnen). Verder kunnen ballonnen "camo" zijn, wat inhoudt dat ze onzichtbaar zijn voor normale aapjes.

Groter, sterker, sneller

Om met de steeds moeilijker wordende ballonnen om te gaan kan de speler steeds meer aapjes plaatsen. Daarnaast is er de mogelijkheid om aapjes te upgraden, zodat ze bijvoorbeeld sneller schieten, meerdere ballonnen tegelijk kunnen raken of ineens wel camo bloons kunnen zien. De opties hierin zijn in grote getale aanwezig, net als de verschillende soorten aapjes, dit zijn er ongeveer vijftien. Verder zijn er verschillende maps aanwezig met verschillende routes en omgevingen, wat ook verschillende mogelijkheden en keuzes geeft.

Rijkdom door ballonnen

De speler blijft telkens nieuwe aapjes neerzetten en deze upgraden. Dit kost "geld". Dit geld verzamel je over tijd, waar dit in eerdere versies werd verzameld voor elke kapot geschoten ballon. Langzaamaan krijgt de speler meer geld. Hoe veel geld dit is kan tijdens het spel ook groeien als je dit upgrade. Verder zijn er nog een aantal gebouwtjes die je kunt plaatsen, die ook geld opleveren, bijvoorbeeld in de vorm van bananen. Dit geeft bij het spelen tegen andere spelers een interessante dynamiek. De ene speler kiest er voor om snel sterke aapjes neer te zetten om veilig te zijn, terwijl een andere speler in het begin wat risico neemt door minder te plaatsen en geld uit te geven zodat er later in het spel meer geld binnenkomt. Deze keuze mogelijkheid maakt interessante potjes.

Wie kan de meeste ballonnen aan?

Bloons 1 tot en met Bloons 5 waren single player spellen, de speler tegen de ballonnen. Bij Bloons TD battles kan er voor het eerst tegen andere spelers gespeeld worden in twee verschillende modussen, Attack en Defense. Defense lijkt erg op de originele games, er komen een aantal golven ballonnen op de spelers af en de speler die het langst overleeft, wint het potje. Bij attack komt er nog een dynamiek bij. In plaats van geld uitgeven aan upgrades en aapjes is er nog een optie. Namelijk de optie om extra ballonnen te laten verschijnen op het pad van je tegenstander. Een goed geplaatste aanval kan zo het einde van je tegenstander betekenen, maar zorg wel dat je genoeg zelf overhoud om te overleven. Strategische keuzes genoeg dus.

Blijft het leuk?

De vraag bij dit soort kleinere spellen is altijd of het na een aantal keren spelen leuk blijft om het te doen. Dit hangt vaak af van groei in het spel en eventuele unlockables. Bij Bloons TD battles is dit leuk opgelost door een online ranking, de mogelijkheid om tegen je vrienden te spelen en het op den duur vrij spelen van nieuwe aapjes en upgrades.


Conclusie

Bloons TD Battles is een vermakelijk spel, de stijl is leuk en de gameplay verslavend. De defense mode is een leuke manier om alles te leren kennen en op zoek te gaan naar wat wel en niet werkt. De attack mode is erg vermakelijk en leuk competitief. Je bent snel geneigd even een paar potjes te spelen tussendoor, aangezien ze slechts een paar minuten per stuk duren. Een aanrader.
© 2014 - 2017 Rhyeder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tower defense: wat is een tower defense game?Tower defense: wat is een tower defense game?Tower defense, kortweg TD, is zonder twijfel één van de meest populaire genres van online games. Wie een Tower defense g…
Gratis beste Android Apps van 2012 - Gratis downloadenGratis beste Android Apps van 2012 - Gratis downloadenHier kun je de beste Adroid apps van 2012 vinden. Zowel gratis Android apps als betaalde apps voor de tablet en de smart…
Play Store, de App-store voor AndroidPlay Store is de naam van de applicatiewinkel voor Android-toestellen. Via de Play Store kan men verschillende applicati…
Applicaties buiten de Play Store om installerenNaast het downloaden van applicaties uit de Play Store kunnen Android-gebruikers ook buiten de Play Store om app´s insta…
Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat…

Reageer op het artikel "Review: Bloons TD Battles voor Android"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rhyeder
Gepubliceerd: 17-02-2014
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Electronica
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!