InfoNu.nl > Recensies… > Reizen en recreatie > Ambachtelijke Dag in Ballum - jubileumboek

Ambachtelijke Dag in Ballum - jubileumboek

Ambachtelijke Dag in Ballum - jubileumboek Ballum 25 jaar Ambachtelijke dag 1987 – 2011 een impressie in foto’s. De commissie Ambachtelijke Dag gaf in 2012 een boek uit over het jaarlijks terugkerende evenement in Ballum. Op de Ambachtelijke Dag verandert Ballum in het dorp van haar grootouders. De Ballumers trekken de kleren van die tijd aan, verkopen snoep van toen en demonstreren vele ambachten van destijds.

Camminghastraat in Ballum

Impressie

Als is ons Ballumke nog zo klein,
het kan er zo gezellig zijn.


Met dat rijmpje begint het jubileumboek van de Ambachtelijke Dag Ballum.
In 2011 bestond het evenement 25 jaar en van al die jaren verzamelde de Commissie Ambachtelijke Dag foto’s die ze bundelde in een boek. Er staat weinig tekst in het boek en heel veel foto’s en dat is precies wat er bij de Ambachtelijke Dag past. Het boek geeft een impressie van het evenement door de jaren heen.

Ballum

Ballum is het kleinste dorp van het eiland. Met haar 350 inwoners zet het elk jaar met hulp van vele vrijwilligers en standhouders een evenement neer dat klinkt als een klok. De Camminghastraat die dwars door het dorp loopt, wordt elk jaar omgebouwd tot een tableau vivant uit de tijd van de Amelander grootouders en overgrootouders.

Succes

In de jaren 80 kreeg de Ambachtelijke Dag gestalte. Een aantal actieve en creatieve Ballumers opperde een markt in opoes stijl: de Ambachtelijke Dag was geboren. De eerste Ambachtelijke Dag werd gehouden in 1987 en het was meteen een succes. Er stonden ongeveer 40 kramen in het dorp.
De Ambachtelijke Dag telde op haar 25ste jubileum meer dan honderd kramen en attracties.

Snoepkraam

Om het geheel te financieren werden sponsoren aangeschreven en de gemeente benaderd. Vele bedrijven schreven in en de gemeente liet het evenement delen in de subsidiepot.
Daarnaast bedacht de organisatie meer inkomstenbronnen. Er kwam een snoepkraam, ijscokar en verloting en dat droeg bij aan het spekken van de kas.
De laatste jaren werd ook gekozen voor entreeheffing bij de toegangswegen van het dorp. De voorziening was nodig om het evenement van financiële middelen te voorzien.

Foto’s

Vele Ballumers en bezoekers van de dag stelden hun foto ter beschikking aan dit boek. Het is een fraai plaatwerk geworden waarin behalve de activiteiten en de kramen, bovenal de mensen een hoofdrol spelen.

Groet

Als slotwoord schrijft de commissie een rijmpje achterin het boek, dat komt van een van Ballumse schrijfster en verzamelaar van alles dat met Ballum te maken heeft.
Deze Ballumse liet zich inspireren door een rijmpje op een oude prentbriefkaart. Ze schrijft:
Wij komen uit Ballum gevlogen
En brengen u met de meeste spoed
Een hartelijk tot weerziens
En een vriendelijke groet.


Bron: Ameland Pers UitgeverijBron: Ameland Pers Uitgeverij

Relatiegeschenk

De commissie gebruikt het boek als relatiegeschenk en verkoopt de overige exemplaren aan liefhebbers.
Het boek is te koop op de Ambachtelijke Dag zelf, die sinds 1987 in juli plaatsvindt.

Gegevens

  • Titel: ‘Ballum 25 jaar Ambachtelijke dag 1987 – 2011 een impressie in foto’s’
  • Samenstelling: Commissie Ambachtelijke Dag Balum
  • Vormgeving en Druk: Grafische Industrie De Marne, Leens
  • Uitgeverij: Commissie Ambachtelijke Dag en Ameland Pers uitgeverij
  • ISBN: 978-90-79945-06-1
  • NUR: 520
  • Prijs: € 20,00

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Heren van Ameland en Christa Van CamminghaHeren van Ameland en Christa Van CamminghaDe Van Cammingha’s waren ooit Vrij- en Erfheren van Ameland, zoals Koningin Beatrix Vrij- en Erfvrouwe van Ameland was e…
Zandkastelen op het strandZandkastelen op het strandHet strand is bij uitstek geschikt voor het maken van zandkastelen. Er is ruimte en zand in overvloed. In de zomer worde…
Amelander ProductenavondAmelander ProductenavondDorpsbelang Hollum en Stichting Amelands Produkt organiseren in 2011 voor de eerste keer een Amelander Productenavond. R…
Kerstboomwerpen - Kampioenschap op AmelandKerstboomwerpen - Kampioenschap op AmelandElke Oudjaarsdag staat Ballum op Ameland in het teken van het kampioenschap Kerstboomwerpen. Met sneeuw en hagel, in een…
NL Street Awards en Leukste winkelstraat van AmelandNL Street Awards en Leukste winkelstraat van AmelandLandelijk is een verkiezing uitgeroepen voor de Leukste Winkelstraat van het land. NLStreets Awards organiseert de verki…
Bronnen en referenties
  • Persbureau Ameland
  • Boe: Ballum 25 jaar Ambachtelijke dag 1987 / 2011 een impressie in foto´s
  • Afbeelding bron 1: Ameland Pers Uitgeverij

Reageer op het artikel "Ambachtelijke Dag in Ballum - jubileumboek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 13-11-2015
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Reizen en recreatie
Special: Ameland Boeken
Bronnen en referenties: 3
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!