InfoNu.nl > Recensies… > Pc en internet > Flow Free, een verslavend bordspelletje voor alle platforms

Flow Free, een verslavend bordspelletje voor alle platforms

Flow Free, een verslavend bordspelletje voor alle platforms Flow Free is een puzzelspel waarbij het de bedoeling is dat u identiek gekleurde bolletjes verbindt. Hierbij mogen er uiteraard geen verbindingslijnen kruisen en moet u bovendien alle vakjes in het speelveld opvullen. In de gratis versie zijn reeds honderden levels aanwezig, bovendien kunt u voor een paar euro honderden levels extra kopen. De levels gaan van 5 bij 5 vakjes voor jonge kinderen tot 15 bij 15 vakjes voor de ervaren puzzelaars. Als extra kunt u nog eens de honderden levels van Bridges en Hexes oplossen.
Het menu Levels van de Free Play mode.Het menu Levels van de Free Play mode.
Algemene gegevens van Flow Free
Het spel is ontwikkeld door Big Duck Games en is verkrijgbaar via de bekende downloadsites voor Android, iPad, iPhone, iPod en Windows 8.1 tot en met 10. Het spel kent twee modes, Free Play en Time Trial. In de gratis versie zijn in de Free Playmode niet minder dan 1.500 levels aanwezig, hoewel een heleboel van deze levels zo eenvoudig zijn dat u er snel genoeg van zult krijgen. Dat zijn de levels met een speelveld van 5x5, 6x6, 7x7, 8x8, 9x9 en 10x10 vakjes met maximaal twaalf bolletjes erin. Ideaal voor kinderen van diverse leeftijden. Maar, geen paniek, de ontwerpers hebben ook voor de meer uitdagende speelveldafmetingen van 11x11 tot en met 14x14 vakjes honderden levels ingebouwd. Krijgt u er geen genoeg van, dan kunt u voor een eenmalig bedrag van 3,99 euro nog eens meer dan duizend levels ontvangen. Hier zitten honderdvijftig levels bij met de forse speelveldafmetingen van 15x15 hokjes, waar niet minder dan 2x16 bolletjes uitdagend op u zitten te wachten. Door het doneren van dit waarlijk kleine bedrag krijgt u de beschikking over niet minder dan 3.700 levels en wordt u bovendien verlost van irritante advertentiebanners in uw speelveld.

Spelen in de Free Play mode
Na het openen van een van de levels via het menu Levels wordt u geconfronteerd met een speelveld, waarin alleen de gekleurde bolletjes aanwezig zijn. U verbindt de identiek gekleurde bolletjes met elkaar door met een vinger over het scherm de volgens u correcte weg te volgen. Loopt u volledig vast? Een druk op de middelste knop aan de onderzijde van het scherm wist alle verbindingen die u al had gelegd en u kunt opnieuw beginnen. Via de twee pijltjesknoppen kunt u naar het vorige of volgende level vluchten. Boven het speelveld ziet u drie gegevens staan:
 • flows geeft aan hoeveel verbindingen u klaar hebt;
 • moves geeft aan hoeveel verbindingspogingen u hebt uitgevoerd;
 • pipe geeft aan hoeveel procent van het speelveld u heeft opgevuld.


Get Hints
Rechtsonder staat een knop met een vraagteken erin. Met deze knop kunt u een Hint aanvragen als u vastzit. Het programma zal dan twee nog vrije rondjes op de enige goede manier met elkaar verbinden. Die hints zijn overigens niet gratis. U betaalt 0,99 voor vijf hints of 2,99 voor twintig hints. U hoeft dit geld echter niet uit te geven want op Flow Free Solutions staan de oplossingen van alle levels die het spel kent.

Settings
Via de linkerknop komt u in het menu Settings. In dit menuutje kunt u een paar zaken instellen, zoals het geluidsniveau en de kleurenschema's van de bolletjes. Aan kleurenblinden is gedacht: via de optie Color Labels worden hoofdletters gekoppeld aan de kleuren en die letters worden in de bolletjes weergegeven. Voor de 15x15 levels is dat sowieso een handige optie, want de kleuren van de bolletjes liggen hier soms erg dicht bij elkaar.

Spelen met de Hexes Sampler
Deze optie uit het menu Levels geeft toegang tot honderdvijftig levels die iets anders van vorm zijn. De omvang van het speelveld gaat van 5 bij 5 tot 9 bij 9 vakjes diagonaal. De bedoeling van het spel is echter volledig identiek.


Spelen met de Bridges Sampler
Deze 150 levels, van 5 bij 5 tot 9 bij 9 vakjes, voegen een extra moeilijkheidsgraad toe aan het spel. Nu zijn er een of twee bruggen in het speelveld aanwezig en u kunt de verbindingslijnen laten kruisen: één onder de brug, één over de brug. Dat lijkt in eerste instantie gemakkelijker, maar in de praktijk blijken deze levels meestal moeilijker dan deze van de normale Packs.


De Time Trial levels
Als u het oplossen van de Free Play levels een beetje eentonig vindt worden, kunt u overschakelen naar de Time Trial levels. Bij deze levels komt het erop aan het spel binnen een bepaalde tijd op te lossen. U heeft de keuze tussen 5x5, 6x6, 7x7, 8x8 en 9x9 levels die u binnen 30 seconden, een, twee of vier minuten moet zien op te lossen.

Conclusie
Hoewel de spelregels en het doel van het spel uiterst simpel zijn, is Free Flow een vrij verslavend spel dat zelfs in een overvolle trein of bus gemakkelijk kan worden gespeeld op een smartphone. Voor de ervaren speler vormen de Time Trial levels een extra uitdaging, waardoor het spel niet snel gaat vervelen.

Algemene productinformatie
 • Producent: Big Duck Games LLC, Coral Gables, FL 33134
 • Contact: support@bigduckgames.com
 • Internet: http://www.bigduckgames.com/
 • Laatste versie Android: 3.6
 • Laatste versie iPhone: 2.9
 • Versiedatum: 20-02-2017
 • Leeftijdscategorie: 3+
© 2017 Josverstraten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Candy Crush SagaCandy Crush SagaCandy Crush Saga is een relatief simpel spelletje dat lijkt op het bekende puzzelspel Bejeweled. Maar wat is er nu zo sp…
Mario vs Donkey Kong serieMario vs Donkey Kong serieMario, hét gezicht van Nintendo, is in een eeuwige strijd verwikkeld met zijn rivaal Donkey Kong. Deze rivaliteit begon…
Paintball, een spel met modder en verfPaint ball is een spel dat over is komen waaien uit Australië. Een spel dat in de bossen wordt gespeeld met een luchtdru…
De geheimen levels van Doom 2De geheimen levels van Doom 2Toen het spel Doom in het jaar 1993 werd uitgebracht was het een groot succes. Het tweede deel liet dan ook niet lang op…
Little Big Planet (PSP)Little Big Planet (PSP)Little Big Planet voor de PSP is op 20 november 2009 verschenen. Een spel vol recreatie en avontuur. Online spelen, op a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Big Duck Games
 • https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigduckgames.flow&hl=nl
 • https://itunes.apple.com/us/app/flow-free/id526641427?mt=8
 • https://www.microsoft.com/nl-nl/store/p/flow-free/9wzdncrdqvpj#

Reageer op het artikel "Flow Free, een verslavend bordspelletje voor alle platforms"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Josverstraten
Laatste update: 27-02-2017
Gepubliceerd: 27-02-2017
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Pc en internet
Bronnen en referenties: 4
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!