InfoNu.nl > Recensies… > Muziek en film > CD recensie: Greetings from Asbury Park N.J. -B. Springsteen

CD recensie: Greetings from Asbury Park N.J. -B. Springsteen

CD recensie: Greetings from Asbury Park N.J. -B. Springsteen Greetings form Asbury Park N.J. (1973) is het eerste studioalbum van Bruce Springsteen. Op deze cd staan de volgende nummers: Blinded by the Light (5.06), Growin' Up (3.05), Mary Queen of Arkansa (5.21), Does This Bus Stop at 82nd Street (2.05), Lost in the Flood (5.17), The Angel (3.24), For You (4.40), Spirit in the Night (5.00), It's Hard to be a Saint in the City (3.13). Op 22 november 2009 speelde Bruce Springsteen samen met zijn E Street band het hele album in de HSBC Arena in Buffalo, New York, naar aanleiding van de laatste show van de 'Working On a Dream tour'. Hij speelde toen voor het eerst 'The Angel' live.

Beginjaren van Bruce Springsteen

Bruce Springsteen werd op 23 september 1949 in Freehold, New Jersey, geboren. Zijn vader was buschauffeur en zijn moeder secretaresse. Bruce raakte geïnteresseerd in muziek na het zien van Elvis Presley in de Ed Sullivan Show. Hij schafte een gitaar aan maar begon pas in 1963 echt serieus gitaar te spelen. In 1965 deed hij mee met de popgroep Castiles die hij na de middelbare school verliet. Vervolgens speelde hij in de groepen Earth en Child. In 1971 formeerde Springsteen de band Dr. Zoom & the Cosmic Boom die later de naam Bruce Springsteen Band kreeg. Hierin zaten Danny Federici, Vini Lopez, Steven Van Zandt, David Sancious en Garry Tallent + een blaasorkest dat al snel werd vervangen door saxofonist Clarence Clemons. Wegens gebrek aan werk ging Bruce solo spelen. In 1972 kreeg Springsteen een platencontract bij Colombia Records.

Greetings From Asbury Park N.J.

Voor de opnames van Greetings From Asbury Park huurde Springsteen zijn bandleden Clemons, Lopez, Sancious en Tallent in. Het album werd in 1973 uitgebracht maar was geen succes totdat Manfred Mann's Earth Band vier jaar later het nummer “Blinded By the Light” opnam en er een nummer 1-hit mee scoorde. Daarna werd Springsteens debuutalbum alsnog een succes.

Greetings From Asbury Park ligt geheel in lijn met Bob Dylan: folk muziek voor een elektrische band met piano en orgel bekroond met akoestisch gitaar en een hese stem waarmee ingewikkelde teksten worden gezongen met overdreven beeldspraak. Dylan klinkt cynisch, terwijl Springsteen juist uitbundig klinkt. Er zijn tragische straat scènes als “Lost in the Flood”, maar ze zijn doordrongen van romantiek en jeugdige energie. Asbury Park schildert een portret van jonge tieners die eigenwijs zijn maar toch ook onder de indruk zijn door hun ontdekking van de wereld. De melodieën zijn goed ontwikkeld en het ritme is lekker.

Mening van Etsel

Eigenlijk is vanaf het begin al duidelijk dat Bruce Springsteen een grote ster zou worden al werd hij pas echt bekend bij het grote publiek met het album 'Born In The USA'. Zijn liedjes zijn zeer melodieus. Hij maakt een goede balans tussen rustige en wat stevigere nummers. Toch vind ik de rustige nummers over het algemeen wat minder (zoals “The Angel”) dan de liedjes die meer ritme hebben. “Growin' Up” heeft een hele mooie opbouw. Vooral de live versie hiervan is erg mooi. Datzelfde geldt voor “Lost in the Flood” met vertragingen en versnellingen waarbij piano en later ook orgel een hoofdrol vertolken. Het drumwerk is trouwens ook mooi. “For You” is een lekker up-tempo nummer. Ook hierbij valt de orgel weer op. Na het zwoele en zeer ritmische “Spirit in the Night” met fantastisch saxofoonspel van Clarence Clemons, vormt het hoogtepunt voor mij het laatste nummer “It's Hard To Be A Saint in the City”, waarbij vooral de zang en de piano geweldig zijn.

De muziek van Greetings From Asbury Park N.J. klinkt helemaal niet specifiek jaren '70. Het komt allemaal erg tijdloos over. Misschien is dat ook wel de kracht van dit album.

Nummers

 1. Blinded by the Light (5.06)
 2. Growin' Up (3.05)
 3. Mary Queen of Arkansa (5.21)
 4. Does This Bus Stop at 82nd Street (2.05)
 5. Lost in the Flood (5.17)
 6. The Angel (3.24)
 7. For You (4.40)
 8. Spirit in the Night (5.00)
 9. It's Hard to be a Saint in the City (3.13)

Bandleden

 • Bruce Springsteen – akoestisch gitaar, basgitaar, conga's, elektrische gitaar, harmonica, keyboards, piano, zang
 • Clarence Clemons – saxofoon, zang
 • Vini Lopez – drums, zang
 • David Sancious, keyboards, orgel, piano
 • Garry Tallent – basgitaar

gastmuzikanten:
 • Richard David – contrabas op “The Angel”
 • Harold Wheeler – piano op “Blinded By the Light”
 • Steven Van Zandt – geluidseffecten op “Lost in the Flood”

Lees verder

© 2012 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Boss Bruce SpringsteenThe Boss Bruce SpringsteenRocklegende ‘The Boss” Bruce Springsteen is al jaren een fenomeen. In Nederland heeft hij ook talloze hits gehad en blij…
Bruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen brengt in 1973 zijn eerste twee albums uit die aanvankelijk weinig opzien baren. Nadat hij in 1975 het…
Bruce Springsteen: een levende legendeBruce Springsteen: een levende legendeBruce Springsteen is een naam die niemand onbekend in de oren klinkt. Met hits zoals "Streets of Philadelphia" en "Born…
Movie Park Germany: informatie, adres en bereikbaarheidMovie Park Germany: informatie, adres en bereikbaarheidMovie Park Germany is in Nederland al jaren een geliefd attractiepark voor een dagje uit in Duitsland. Het bevindt zich…
Biografie: Clarence ClemonsOp 18 juni 2011 kwam er een einde aan het leven van Clarence Clemons, de saxofonist die vanaf het begin onderdeel uitmaa…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Allmusic
 • Greetings from Asbury Park N.J. - Bruce Springsteen

Reageer op het artikel "CD recensie: Greetings from Asbury Park N.J. -B. Springsteen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Gepubliceerd: 27-06-2012
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Muziek en film
Special: Bruce Springsteen
Bronnen en referenties: 3
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!