recensie

Filmrecensie: Evita

Filmrecensie: Evita Speelfilm/musical Evita is de versie met Madonna. Bekender en beter is de musicalversie in het theater. Er wordt dan ook meer op de muziek ingespeeld dan in een speelfilm. Het is in de speelfilm belangen afwegen van plaatjes en geluid. Maar Madonna deed, onder regie van Alan Parker, in 1996 een poging om in het personage van Evita Perron te stappen.

De speelfilm/het verhaal

Basis van het verhaal

De film begint met de begrafenis van haar vader in 1926. Een middenklasse man met een officieel gezin en het gezin waar Evita Duarte deel van uit maakt. Het meisje mag niet bij de begrafenis zijn, omdat ze niet officieel zijn. Haar hart breekt.
In 1936 komt ze een tangozanger tegen die haar uitweg is en die haar meeneemt naar Buenos Aires. Met tegenzin, dat wel … en dan blijkt ook snel waarom. De man blijkt een gezin te hebben.

Ché, gespeeld door Antonio Banderas, speelt de verteller rol en duikt op als barman en journalist. Hij zal de kijker door het verhaal rond Evita leiden.

Buenos Aires

In Buenos Aires krijgt ze energie van de stad, maar ze moet het alleen doen. Ze meldt zich aan voor modellenwerk en actrice. Hoewel ze er niet uitspringt, kan ze prima haar boterham verdienen en zo ontmoet ze in 1944 kolonel Perron, gespeeld door Jonathan Pryce.
De man speelt nog tweede viool en zij ziet de mogelijkheden voor hem, geeft hem meteen mee dat ze met hem verder wil en ze veel voor hem kan betekenen. Er volgt een relatie en ze treedt steeds meer naar voren om hem onder de aandacht te brengen. Hij is inmiddels ook van haar toegevoegde waarde doordrongen en ze trouwen. In hoeverre er echt van liefde sprake is, wordt niet duidelijk.

Verkiezingen

Als de barricades door de arbeiders leiden tot nieuwe verkiezingen, wordt Perron inderdaad tot president gekozen. De rol van Evita wordt steeds nadrukkelijker in deze periode en ze gaat zelfs naar Europa een Regenboog tour maken. In een aantal landen wordt ze zo vlak na de oorlog goed ontvangen, maar dan wordt ze ziek. Ze blijkt een broze gezondheid te hebben.

Achteruit

Thuis lijkt het weer beter te gaan, haar fonds doet het goed voor de bevolking en haar populariteit lijkt niet in te boeten. Echter, de structurele hervormingen blijven uit en men komt toch in opstand. De glorie van het koppel is nu tanende en dan gaat Evita’s gezondheid plots hard achteruit. Ze wil zich nog een keer op de barricade stellen voor haar man, maar dan bezwijkt ze en is heel Argentinië in tranen. De impact van deze vrouw blijkt groter dan in eerste instantie gedacht.

De recensie

Achter de schermen

Alan Parker nam in 1996 de regie voor zijn rekening en de productie deed hij samen met Robert Stigwood. Een veteraan in Hollywood. De film mocht 55 miljoen dollar kosten en bracht uiteindelijk 140 miljoen dollar op voor Hollywood Pictures. De critici waren niet echt te spreken over de film met Madonna, maar het publiek … en met name haar grote schare fans kwamen allemaal opdagen.
De muziek komt van de grootmeesters Andrew Lloyd Webber en Tim Rice.

De acteurs/het script

Grote namen waren de revue al gepasseerd voor de rol van Evita, variërend van Meryl Streep tot Glenn Close, Barbra Streisand en Michelle Pfeiffer. Dat Madonna de rol uiteindelijk zou spelen, was een grote verrassing. Madonna is geen groot actrice en dat blijkt ook wel in haar rol. Ze zit niet in de vrouw Evita, maar speelt een oppervlakkige Evita die iedere beginnende actrice neer kan zetten. Haar stem is niet gigantisch en de prachtige muziek van Andrew Lloyd Webber en Rim Rice komt nauwelijks tot uiting.

Jonathan Pryce die de rol van Perron voor zijn rekening neemt, komt niet helemaal tot zijn recht. De man lijkt slechts een pion ... in de film die van Madonna.
Banderas speelt zijn rol goed, de beelden zijn prachtig en Oliver Stone die betrokken is bij het script maakt er een goed te verstouwen verhaal van. Overigens zonder al te veel diepgang. Dit alles maar er een aardige film/musical van om naar te kijken. Er zijn echter geen hoogstandjes te herkennen en overall komt de film niet verder dan een zeer gemiddelde film.

De film is te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Evita – historisch correct? Een vergelijkingNa Evita's dood werd haar leven in verschillende films, boeken , artikelen en musicals verteld. Voorbeelden zijn The Wom…
Eva "Evita" Perón, een legendeEvita was tegelijkertijd een door velen zeer geliefd persoon en een door anderen zeer gehaat persoon. Bij haar dood vloe…
De religieuze betekenis van Evita PeronDe religieuze betekenis van Evita PeronZe had geweigerd zich te laten behandelen aan kanker en was als een heilige gestorven. In een sfeer van massahysterie na…
Filmrecensie The BodyrecensieFilmrecensie The BodyThe Body werd gemaakt in 2001 door regisseur Jonas McCord en vertelt het verhaal van een Joods archeologe die tijdens ee…

Filmrecensie: Henry´s CrimerecensieFilmrecensie: Henry´s CrimeHenry’s crime is een kleine Hollywood productie met bekende namen. De kleine romantisch komische productie deed het niet…
Filmrecensie: Alvin and the Chipmunks 3 - ChipwreckedrecensieFilmrecensie: Alvin and the Chipmunks 3 - ChipwreckedZin in een leuke middag uit met de hele familie? Ga dan voor Alvin and the Chipmunks 3 - Chipwrecked. Een nieuw verhaal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.