recensie

Deense Film: beste Deense Films top 10 en introductie

Deense Film: beste Deense Films top 10 en introductie Op zoek naar een goede Deense film? Elke filmliefhebber staat met open mond te kijken naar de hoeveelheid aan kwaliteitsfilms afkomstig uit Denemarken. Het is erg wonderlijk dat een klein land zoals Denemarken een dergelijke filmproductie kan voortbrengen. Meer en meer mensen raken in de ban van de charmante Deense films, en het aandoenlijke Deense taaltje. Met deze top 10 kunt ook u kennis maken met de Deense cinema. De beste en meest bekende Deense films zullen worden besproken.

Introductie tot de Beste Deense Films

De onlangs met een Oscar bekroonde Deense film ‘In a Better World’ (Hævnen) bevestigde wat de Deense film kenner al lang wist: de Deense regisseurs mogen zich scharen onder de beste regisseurs van de wereld. Deze film was slechts een van de vele betoverende films van de hand van Susanna Bier. Ook in Hollywood kent ze succes met Engelstalige films zoals ‘Things We Lost in the Fire’. En zij is niet de enige Deense regisseur met internationaal succes. Zo heb je bijvoorbeeld de curieuze Lars Von Trier die onlangs tijdens het Cannes Film festival bij de presentatie van zijn nieuwste film ‘Melancholia’ zich een wereld van kritiek op zijn hals haalde door te stellen dat hij sympathieën had voor Hitler. Ook kennen wij de Deense films erg goed van het groot aantal Deense jeugdfilms of kinderfilms die ze maken.

Het zijn echter niet alleen de internationale successen die de Deense Film industrie zo interessant maken. Waar vroeger de Deense regisseurs vooral interesse opwekten met de experimentele dogma 95 films, zijn ze er nu ook in geslaagd om bijzonder gelikte werken af te leveren. Alle films hebben echter iets gemeenschappelijk: ze maken een spectrum van emoties los. Ze ontroeren, fascineren, vermaken en blijven in je gedachten spoken. De zwarte humor die een sterk kenmerk is van de Deense cultuur, is ook voor de Nederlander een bijzonder aantrekkelijk stijlmiddel. Een bijkomend voordeel dankzij de kleine Deense populatie is dat er betrekkelijk weinig acteurs zijn. Hierdoor zul je veel dezelfde acteurs in verschillende films zien spelen. Je zou zeggen dat dit vervelend kan zijn, maar de acteurs spelen dermate overtuigend dat je er alleen maar plezier in hebt om de bekende koppen de revue te zien passeren. Zo zijn bijvoorbeeld Mads Mikkelsen en Ulrich Thomsen niet van het scherm af te slaan.

De top 10 is gebaseerd op welke films van de afgelopen 15 jaar de beste beoordeling hebben gekregen op de Internet Movie Database (IMDb) Elke film heeft op zijn eigen manier iets te bieden. Hoewel het naar mijn mening ook de beste Deense films zijn, zal menig filmliefhebber er het een en ander van willen schrappen of aan willen toevoegen.



De Beste Deense Films, een Top 10

1. The Celebration - Festen (1998)

Regie: Thomas Vinterberg
Cast: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen en Thomas Bo Larsen
IMDb Rating 8.1


Als de vader zestig jaar wordt, komt een steenrijke familie weer bijeen. Het wordt groots gevierd op een kasteel. Hoewel er met dikdoenerig uiterlijk vertoon veel kan worden weggepoetst, komen bepaalde geheimen toch altijd boven water. Zijn zoon zal tijdens het feest een toespraak houden en hij heeft twee speeches voorbereid, een gele en een groene. Als zijn vader de groene speech kiest, zal zijn zoon de waarheid aan de zaal verkondigen.

Festen is gefilmd als een Dogma 95 film met een handheld camera. Hoewel dit in het begin een beetje wennen is, merk je al snel dat het juist zeer sfeer versterkend werkt. Festen is een genot om naar te kijken: het biedt een afwisseling tussen grappige momenten, erg pijnlijke momenten en bijzonder smeuïge momenten. De Golden Globe nominatie voor beste buitenlandse film was het dan ook dubbel en dwars waard.

2. Adam's apples - Adams æbler (2005)

Regie: Anders Thomas Jensen
Cast: Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen en Nicolas Bro
IMDb Rating 7.8


Adam, een neo-nazi, wordt veroordeeld tot 12 weken taakstraf onder de supervisie van Ivan, een priester van een afgelegen plattelands kerk in Denemarken. Ivan geeft Adam 1 doelstelling: het bakken van een appeltaart. Adam is verbaasd door het constante optimisme van Ivan en heeft zichzelf een heel andere doelstelling gesteld, namelijk om Ivan mentaal te breken. Dit blijkt bijzonder lastig.

Adam's Apples is een van de meest originele Scandinavische films ooit gemaakt. De karakters zijn bijzonder divers en al even onwaarschijnlijk. Anders Thomas Jensen is er een meester in om ongelooflijk absurde ontwikkelingen zo gewoon mogelijk te laten voorkomen. Wat natuurlijk de kijker op de lachspieren werkt..

3. After the Wedding - Efter bryluppet (2006)

Regie: Susanne Bier
Cast: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen en Rolf Lassgård
IMDb Rating: 7.8


Een weeshuis en school in Mumbai, India dreigt zijn deuren te moeten sluiten vanwege financiele problemen. De Deense toezichthouder Jacob Petersen, krijgt een donatie van een zakenman uit zijn thuisland Denemarken. Hij krijgt dit geld echter alleen als hij naar Denemarken komt en de bruiloft van de zakenman's dochter bijwoont. Daar komt hij achter geheimen uit zijn eigen verleden.

De Deense film is een aaneenschakeling van hartverscheurende persoonlijke herkenbare drama's. Hoewel de film je bij de strot grijpt, verkeer je ook continue in een bijzonder prettige roes. Het kleurgebruik en de setting zorgen voor een bijzonder aangename sfeer. Het is dan ook niet verrassend dat de film genomineerd was voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

4. Melancholia (2011)

Regie: Lars von Trier
Cast: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg and Kiefer Sutherland
IMDb Rating: 7.8


Twee zussen, uit een gegoede familie, zijn twee compleet verschillende individuen. Wanneer een van de zussen gaat trouwen, steken haar depressies weer de kop. De andere zus staat altijd voor haar klaar en ook nu zorgt ze voor haar. De relatie van de zussen wordt nog meer op de proef gesteld nu een planeet de aarde dreigt te raken.

Ondanks dat deze film meer een Amerikaanse productie is dan een Deense, wilde ik toch graag een speelfilm van Lars von Trier in het lijstje hebben. Het voelt daarnaast ook wel echt als een Deense film, alhoewel niet Deens gesproken. Het is een uitermate bevreemdende film die nog dagen lang door je hoofd zal spoken. De beklemmende sfeer die von Trier heeft weten te creëren is ongeëvenaard. Het feit dat Melancholia op het Cannes Festival de award van beste film heeft mogen ontvangen, ondanks de controversiële uitlatingen van von Trier, is dan ook een teken dat de film wel echt heel erg goed is.

5. Open Hearts - Elsker dig for evigt (2002)

Regie: Susanne Bier
Cast: Sonja Richter, Nikolaj Lie Kaas and Mads Mikkelsen
IMDb Rating: 7.7


Wanneer Cecilie's verloofde in een ongeluk verlamd raakt, staat haar wereld op de kop. Ze krijgt een affaire met een dokter in het ziekenhuis waar haar verloofde wordt behandeld. Om zaken nog ingewikkelder te maken, blijkt de vrouw van de dokter verantwoordelijk te zijn geweest voor het ongeluk.

Elsker dig for evigt is nog een pareltje van Susanne Bier. Deze Deense film weet verbazingwekkend diep te gaan. De karakters zijn bijzonder geloofwaardig, en vooral Sonja Richter spat van het scherm.

6. In a Better World - Hævnen (2011)

Regie: Susanne Bier
Cast: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm and Markus Rygaard
IMDb Rating: 7.7.


Een speelfilm over twee verschillende families verbonden door de vriendschap van hun zoons. De twee jongens verkennen verdriet, verraad en bovenal wraak.

Wederom een Susanne Bier film. Ja, deze dame is bijzonder populair. Deze film is bekroond met een Oscar voor beste buitenlandse film. En de film is zonder twijfel de titel waardig. Op een subtiele manier komt de kijker tot de essentie van het complexe concept wraak.

7. Brothers – Brødre (2004)

Regie: Susanne Bier
Cast: Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas and Connie Nielsen
IMDb Rating: 7.6.


Twee Broers. Een, Michael, een soldaat die alles onder controle heeft. De ander, Jannik een verschoppeling die volledige de weg kwijt is. Wanneer Michael vermist raakt bij een missie in Afghanistan, is Jannik gedwongen zich te vermannen en te zorgen voor Michael's vrouw. Snel wordt duidelijk dat Jannik en Michael's vrouw gevoelens voor elkaar ontwikkelen. En dan komt Michael terug.

De relatie tussen de broers voelt dermate realistisch aan dat het echt tot leven komt. De film was zelfs zo succesvol, dat er in een Amerika een remake is gemaakt, Brothers (2009) met Toby Maguire en Jack Gyllenhaal. Maar in alle eerlijkheid, de remake kan niet tippen aan de originele Deense versie.

8. The Bench – Baenken (2000)

Regie: Per Fly
Cast: Jesper Christensen, Marius Sonne Janischefska en Stine Holm Joensen
IMBd Rating: 7.5


In Kopenhagen brengt alcoholist Kaj zijn dagen door op een bepaald bankje. Het enige waar hij nog op wacht is om simpelweg te sterven, totdat hij notitie neemt van een Jonge vrouw die in de buurt is komen wonen. Langzaam bouwt hij een band met haar op en zijn blik op het leven verandert.

Erg aangrijpende film, die in plaats van alcoholisme te veroordelen, het drama en de pijn achter de alcoholist blootlegt. Geen makkelijke film om te kijken, maar zeker de moeite waard.

9. Flickering Lights - Blinkende lygter (2000)

Regisseur: Anders Thomas Jensen
Cast: Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen en Søren Pilmark.
IMDb Rating: 7.5


Vier kruimeldieven besluiten om Kopenhagen te ontvluchten, met geld dat ze bij een gangbaas moesten afleveren, naar Barcelona. Echter, ze zijn gedwongen om vlakbij Kopenhagen op het platteland te schuilen. Als dekmantel maken ze van een oude boerderij een restaurant. Langzaam beginnen ze te beseffen hoe gerieflijk het leven op het platteland is, maar helaas haalt het verleden je altijd in.

Hoewel het plot magertjes klinkt, is het een fascinerende en originele film, gevuld met met inktzwarte en bij tijde surrealistische humor. Een geweldige dynamiek in de groep dieven levert een heel erg menselijke maar fascinerende film op.

10. In China they eat Dogs - I Kina spiser de hunde (1999)

Regie Lasse Spang Olsen
Cast: Kim Bodnia, Dejan Cukic and Nikolaj Lie Kaas
IMDb Rating: 7.4


Het leven van Arvid, een doodeenvoudige bank beambte, neemt een drastische wending wanneer hij op een dag een overvaller naar de grond slaat met een squash racket. Merkwaardig genoeg weet de vrouw van de bankovervaller hem zover te krijgen zich schuldig te voelen over zijn heldendaad, want het geld was bedoelt voor een operatie voor de vrouw om een kind te kunnen krijgen. Hierop besluit Arvid zelf het geld bij elkaar te krijgen.

Hiermee is een doldwaze actie komedie geboren. Verrassend door de erg gewelddadige scenes, maar vooral heel erg hilarisch door de dialogen. Het is een komedie, niet meer en niet minder, maar wel een erg goede. En ook gewoon een goede Deense film.



Alle bovenstaande films zijn uit op DVD of Blu-Ray. Alleen Melancholia valt momenteel slechts te aanschouwen op het witte doek.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
Een kleine cursus DeensHet Deens is een taal die door maar weinig mensen wordt gesproken. Het Deens is voor Nederlanders vaak makkelijk te begr…
Interessante informatie over de Faeröer eilandenVelen hebben waarschijnlijk nog nooit van de Faeröer eilanden gehoord. De Faeröer eilanden horen bij Denemarken. Maar wa…
Geschiedenis van de Deense kroonGeschiedenis van de Deense kroonDe Deense kroon is de munteenheid die in Denemarken en op de Faeröer-eilanden wordt gebruikt. De munt geldt daar als wet…

Filmrecensie DreamcatcherrecensieFilmrecensie DreamcatcherDreamcatcher is een verfilming naar het boek van Stephen King. De meester van de horrorachtige boeken en inmiddels ook e…
Bronnen en referenties
  • Europeanmovies.org - European Movies & TV Series - The very best movies per country. Danish Movies section: http://europeanmovies.org/movies-top-10-lists/best-danish-movies/
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 20-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.