recensie

O Superman, Laurie Anderson, een anti-hit

O Superman, Laurie Anderson, een anti-hit Laurie Anderson, Amerikaans artieste en zangeres scoorde in 1981 een hit met het experimentele nummer O Superman, dat maar liefst 8.21 minuut duurde. In Nederland belandde het op nr. 9 in de Top 40. Het nummer is opgebouwd uit slechts twee monotone synthesizeraccoorden die de basis van het liedje vormen. Verder hoor je alleen Laurie's vervormde stem, vogelgeluiden en een saxofoon. Men vond het of geweldig, of afgrijselijk, een tussenweg was er niet.

Totstandkoming O Superman

O Superman is gebaseerd op een aria uit de opera Le Cid uit 1885. Deze opera is geschreven door Jules Massenet.
Laurie putte inspiratie voor dit nummer na het horen van een opname van de genoemde aria. Hierin is de tekst Ô Souverain, ô juge, ô père (O Sovereign, O Judge, O Father) te horen. De openingstekst voor haar versie vertaalde ze in O Superman/O judge/O mom and dad. De tekst van het liedje is gesproken en vervormd door een vocoder. Het gehele nummer door zijn de twee basisaccoorden te horen, en een gesampled ha-ha-ha geluid. Regelmatig duikt in het nummer het gekwetter van vogeltjes op. Deze vogelgeluiden zijn opgenomen op een vroege ochtend in Central Park, New York.
Het monotone nummer krijgt een zekere spanning na gelang het langer duurt. Tegen het einde klinkt een simpele melodie op een Casio dat het slot inluidt. Het nummer eindigt met een fade away op een zacht bespeelde saxofoon.

Het wonderbaarlijke is dat je na afloop het nummer opnieuw wilt beluisteren, ondanks de eenvormige opbouw. Je vraagt je af wat je eigenlijk hoorde, wat je ervan vinden moet. Het nummer heeft zijn verslavende, rustgevende kracht bewezen.
Voor Laurie was deze art-performance het bewijs dat alle kunst door kan breken bij een breed en groot publiek.
Alleen al in de U.S. werden van deze single 500.000 exemplaren verkocht. Behalve in de U.S. was het nummer o.a. ook in hit in Groot Brittanië (nr. 2), Ierland (nr. 11), Nederland (nr. 9) en Nieuw Zeeland (nr. 21).

Vervolg loopbaan Laurie

De singlerelease vond oorspronkelijk plaat op het platenlabel One Ten Records van Bob George. Na het hitsucces volgde er een contract bij Warner Brothers, die in navolging van de hitsingle het album Big Science uitbrachten. Een live uitvoering van O Superman belandde op de livebox met vier cd's, getiteld United States Live in 1984.
Laurie bracht vervolgens met enige regelmaat nieuwe cd's uit (zie discografie) en verleende haar medewerking aan diverse films. In 1984 kwam van Laurie de single Sharkey's Day uit, die het in Nederland niet verder bracht dan een tipnotering.

Over Laurie Anderson

Laurie Anderson werd geboren in Glen Ellyn (Illinois) op 5 juni 1947. Ze studeerde kunstgeschiedenis en haalde een titel in de beeldhouwkunst. Ze staat te boek als muzikante en performance-artieste. Ze is sinds 12 april 2008 getrouwd met Lou Reed, voormalig lid van de legendarisch rockband The Velvet Underground.

De invloed van O Superman op de huidige muziek

In 1988 was het nummer de titeltrack voor een preventieve Aids-campagne in Italië. Het nummer werd er toen weer populair.
Obsession (1991) van de Army of Lovers is deels geinspireerd op O Superman.
Het nummer werd gecoverd door David Bowie gedurende zijn concertreeks in 1997 voor het album Earthling.
Regelmatig werden en worden en samples uit het nummer verwerkt in nummers in uiteenlopende muziekstijlen.

Tekst O Superman

Alhoewel het nummer inmiddels bijna 30 jaar oud is wordt er over de inhoud van de tekst op internet in de diverse forums nog altijd gediscussieerd. Onderwerpen die in de tekst aan bod komen zijn ieder geval kernwapens, computers en de toekomst. In 1981 wisten men in het algemeen nog bijna niets van computers, internet was nog ver weg. Voor veel mensen stond dit gelijk aan science fiction.

O Superman. O judge. O Mom and Dad. Mom and Dad.
O Superman. O judge. O Mom and Dad. Mom and Dad.
Hi. I'm not home right now. But if you want to leave a
message, just start talking at the sound of the tone.
Hello? This is your Mother. Are you there? Are you
coming home?
Hello? Is anybody home? Well, you don't know me,
but I know you.
And I've got a message to give to you.
Here come the planes.
So you better get ready. Ready to go. You can come
as you are, but pay as you go. Pay as you go.

And I said: OK. Who is this really? And the voice said:
This is the hand, the hand that takes. This is the
hand, the hand that takes.
This is the hand, the hand that takes/Here come the planes.
They're American planes. Made in America/Smoking or non-smoking?
And the voice said: Neither snow nor rain nor gloom
of night shall stay these couriers from the swift
completion of their appointed rounds.

'Cause when love is gone, there's always justice.
And when justive is gone, there's always force.
And when force is gone, there's always Mom. Hi Mom!

So hold me, Mom, in your long arms/So hold me, Mom, in your long arms.
In your automatic arms. Your electronic arms/In your arms.
So hold me, Mom, in your long arms.
Your petrochemical arms. Your military arms.
In your electronic arms.


Discografie van Laurie (alleen solowerk)

Studio Albums

  • Big Science (1982)
  • Mister Heartbreak (1984)
  • Strange Angels (1989) met Bobby McFerrin
  • Bright Red (1994)
  • The Ugly One with the Jewels (gesproken) (1995)
  • Life on a String (2001)
  • Homeland (2010)

Live Albums

  • United States Live (box- set) (1984)
  • Home of the Brave (soundtrack) (1986)
  • Live in New York (2002)
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superman, de man van staal!Superman, de man van staal!Superman, iedereen kent hem wel, het Amerikaanse icoon. Maar wie is nu eigenlijk die man met zijn rode onderbroek?
#1 Hits van 1981Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Populairste uitvaartmuziekPopulairste uitvaartmuziekDe tijd dat “waarheen, waarvoor” van Mieke Telkamp de populairste uitvaartliedje was, ligt achter ons. De top tien van p…

Kinderen Tegen Kinderen, NeverkindrecensieKinderen Tegen Kinderen, NeverkindKinderen Tegen Kinderen bracht op 24 maart 2010 de cd Neverkind uit. De uit louter volwassenen bestaande band kreeg volo…
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 27-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.