recensie

Recensie ‘De reis om de wereld in 80 dagen’

Recensie ‘De reis om de wereld in 80 dagen’ Het is een mond vol, maar de De reis om de wereld in 80 dagen kent iedereen wel zo’n beetje. Genie Jules Verne schreef het en is inmiddels meerdere malen verfilmd. Het Zuidelijk toneel maakte er een toneelstuk van.

Het verhaal

Het verhaal draait om Phileas Fogg die een weddenschap aangaat met een pokervriend. Hij geeft aan om de wereld te kunnen reizen in 80 dagen, met als startpunt Londen. Hij is vastbesloten en zet zijn geld en reputatie op het spel. Hij gaat op weg met zijn knecht Passepartout en in zijn kielzog zit detective Fix, want deze moet goed in de gaten houden of Fogg wel eerlijk handelt. Een dievegge hangt weer min of meer aan Fix en zij maakt het team wat de wereld rond gaat compleet.

De reis

Hun weg levert de meest uiteenlopende verhalen op, want zo beginnen ze nog netjes met de trein, maar moeten dan hun weg vervolgen met een vliegend tapijt in de oosterse landen, een olifant helpt ze in India een stuk verder en via China belanden ze in de Verenigde Staten waar er recht wordt gedaan aan de term “het wilde westen”. Uiteindelijk vinden ze met de stoomboot hun pad richting Engeland, eindbestemming Londen, terug.

Maar op al de stopplaatsen treffen ze meer of minder interessante mensen en gaat de namaak prinses zelfs mee terug naar Engeland. Fogg moet toegeven dat hij verliefd op haar geworden is. Maar hij komt een dag te laat aan met de stoomboot en is nu alles kwijt, zijn geld en reputatie. Hij kan de prinses geen toekomst bieden en laat haar achter, het lijkt een verbitterd man te gaan worden. Tot het moment dat zijn opponent hem feliciteert met zijn overwinning en dan blijkt pas dat hij – door de wereld rond te gaan tegen de tijd in – een dag gewonnen heeft en het niet een dag te laat is, maar exact de dag dat hij had gezegd terug te zijn in Londen.

De recensie

Regisseur Matthijs Rumke heeft van het verhaal, wat in toneeltekst omgezet is door Han Romer (die ook enkele rollen vervult in het stuk), een amusant toneelspel gemaakt. Hoofdrol spelers Peter Heerschop (Fogg) en ADHD-man Bert Visscher (Passepartout) spelen de hoofdrollen. Viggo Waas (de Veerman) is de verteller en levert de rode draad om alle losse eindjes aan elkaar te zetten. Nanette Edens, Han Romer en Joep van Deudekom vullen het team prima aan.

Acteurs

Het is geen traditioneel toneelstuk met de vast decors, maar het improviseren en prikkelen van de eigen fantasie is van belang. Als je een traditioneel beschaafd stuk wilt zien, ga dan niet. Maar kan je de druktemaker Visscher met bijbehorende humor wel op prijs stellen, dan is het zeker een aanrader. De humor is soms plat en voorspelbaar, maar zit dan wel weer op een grappige wijze verweven in het verhaal. Het verhaal heeft een waarheidsgetrouwe basis, maar de fantasie is duidelijk losgelaten als het gaat over het hoe en waarom. Schrijver Romer speelt zelf enige rollen en zijn rustige droge humor is zeker verfrissend bij druktemaker Visscher.

Het Zuidelijk toneel zet wel vaker niet direct traditionele stukken op de planken en de liefhebber zal ook deze zeker kunnen waarderen. Het stuk wordt door het hele land opgevoerd.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvindingen en Jules VerneUitvindingen en Jules VerneJules Verne was een Franse science fiction schrijver die overleed in 1905. Hij schreef vele boeken die weliswaar fictie…
Het leven van Jules VerneHet leven van Jules VerneJules Verne schreef vele boeken die in deze tijd ook nog gelezen worden zoals onder andere "Twintigduizend mijlen onder…
Literatuur - Beroemde SchrijversLiteratuur - Beroemde SchrijversLiteratuur - Beroemde Schrijvers Weetjes. Wie is de allergrootste Engelse schrijver? Wie schreef de Russische roman Oorl…
Hoogezand-SappemeerDe gemeente Hoogezand-Sappemeer ligt in de provincie Groningen, 15 kilometer ten oosten van de stad Groningen. Hoogezand…

West Side Story de musicalWest Side Story de musicalWest Side Story is een populaire Amerikaanse musical. Het verhaal is ontleend aan het welbekende verhaal van Shakespeare…
Wat is musical?Mensen dansen op straat en gesprekken worden spontaan zingend voortgezet. Normaal gesproken zou er waarschijnlijk raar g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.