recensie

Recensie 'The Theory of Everything'

Recensie 'The Theory of Everything' Stephen Hawking, niet te verwarren met Stephen King, is een beroemd natuurkundige. Deze professor is met name bekend om zijn theorie over de zogenaamde "zwarte gaten" in de kosmos. Later kwam hij overigens op deze theorie terug, door er een wijziging in aan te brengen. Hawking is echter niet alleen bekend om zijn natuurkundige theorieën, maar ook vanwege zijn medische diagnose: ALS. Terwijl de arts hem op zijn drieëntwintigste een levensverwachting van hooguit twee jaar geeft, geeft hij anno 2015, op zijn drieënzeventigste nog steeds lezingen en is hij nog steeds een gerespecteerd wetenschapper. Zijn levensloop is verfilmd in 'The Theory of Everything'.

Algemene informatie

  • Titel: The Theory of Everything
  • Regisseur: James Marsh
  • Hoofdrol: Eddie Redmayne
  • Release: 15 januari 2015
  • Gebaseerd op:

Hoofdrol en regisseur

Hoofdrol

Stephen Hawking wordt in deze film vertolkt door Eddie Redmayne: een Engelse acteur en model. Redmayne maakte zijn theaterdebuut in 2002, waarna hij ook in diverse miniseries speelde. In 2004 won hij de 'Evening Standard Oustanding Newcomer Award' voor zijn rol in het toneelstuk 'The Goat'. Zijn filmdebuut maakte hij in 2006, in de film 'Like Minds'.

Regisseur

'The Theory of Everything' werd geregisseerd door James Marsh: een Engelse filmregisseur. Zijn regiedebuut maakte hij in 1990, met een aantal televisiedocumentaires voor de 'BBC'. In 1999 regisseerde hij zijn eerste speelfilm 'Wisconsin Death Trip', welke uitgroeide tot een cultfilm.

Het verhaal

Stephen als student

De jonge Stephen Hawking begint op zijn zeventiende met een studie natuurkunde aan de Universiteit van Oxford. Zijn talent en intelligentie maken dat hij eigenlijk weinig tijd besteedt aan zijn studie. Hoewel hij regelmatig door het oog van de naald kruipt, weet hij uiteindelijk wel te promoveren.

Diagnose

In de loop van zijn studie merkt Stephen dat er iets in hem verandert: hij wordt steeds onhandiger. Steeds vaker loopt hij tegen iets aan of laat hij iets vallen, tot het moment komt dat hij uit het niets midden op het campusterrein neervalt. Na een bezoek aan de dokter die een uitvoerig onderzoek doet, wordt de diagnose ALS gesteld. Zijn levensverwachting is hooguit twee jaar. Dit zet zijn leven behoorlijk op zijn kop: na aanvankelijk niets aan zijn vrienden verteld te hebben, takelt Stephen steeds meer af en kan hij dat niet meer uitstellen. Gelukkig pakken zij en zijn vriendin Jane het goed op.

Stephen laat de doktoren versteld staan, als hij zijn levensverwachting op dat moment al ruim overtreft. Hij en Jane gaan trouwen, samenwonen en krijgen zelfs twee kinderen.

Omslag

Jaren later is Stephen lichamelijk nog steeds redelijk in orde: hij zit weliswaar in een elektrische rolstoel, maar kan bijvoorbeeld nog wel praten en zelfstandig ademen. De omslag komt als hij tijdens een congres in Genève niet goed wordt. Een levensreddende operatie kan hem alleen helpen als hierbij zijn stembanden worden doorgesneden. Nadat Jane besluit dit te doen, moeten ze op zoek naar een ander communicatiemiddel.

Communicatie

Na een tijdje een letterbord te hebben gebruikt, krijgt Stephen de beschikking over een spraakcomputer, die hij aan kan sturen door middel van oogbewegingen. Met behulp van deze computer kan hij boeken blijven schrijven en congressen geven. Nog steeds geeft hij, onderhand met een innovatiever apparaat, op deze manier lezingen.

Relatie

Jane en Stephen blijven nog jarenlang bij elkaar. Jane kan de zorg voor Stephen tot 1979 zelf op zich nemen, maar vanaf die tijd huren ze een verpleegster in. Dit resulteert er echter in dat Stephen verliefd wordt op zijn verpleegster, wat uiteindelijk ertoe leidt dat hij met haar hertrouwt.

Aanrader?

Het is James Marsh gelukt om het fascinerende verhaal van Stephen Hawking op een prachtige manier te verfilmen. Zelfs voor een leek die geen enkel verstand heeft van natuurkunde, is dit verhaal fascinerend genoeg om uren naar te kunnen kijken. Vooral Stephens intelligentie wordt op een leuke manier naar buiten gebracht: een onhandig ogende jonge man, die als enige binnen zijn groep alle natuurkundige stellingen goed heeft. De man die in zijn hart nog een jochie is en in eerste instantie in de veronderstelling verkeert dat alleen zijn intelligentie hem wel door zijn studie heen kan leiden.

Enige kanttekening is dat een aantal aspecten die in de film voorkomen, niet kloppen met zijn biografie. Zo is hij in werkelijkheid tijdens een middag schaatsen onderuitgegaan waarna hij op aandringen van zijn moeder (die op dat moment bij hem was) de dokter bezocht, terwijl hij in de film na een val op de campus de dokter bezoekt. Daarnaast is hij niet goed geworden op een congres in Genève, terwijl hij in de film de opera bezocht.

Desondanks is deze film absoluut de moeite waard om te bekijken. Het acteerwerk is fenomenaal, de gebeurtenissen precies gedetailleerd genoeg omschreven. Bovendien past deze film goed binnen de huidige actualiteit, waarin ALS daarvan steeds meer aandacht krijgt. Het verhaal van Stephen Hawking kan bovendien als inspiratiebron dienen voor heel veel mensen: het feit dat iemand ernstige lichamelijke beperkingen heeft, in een rolstoel zit en niet kan praten, wil niet zeggen dat iemand niet heel intelligent kan zijn.
© 2015 - 2024 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stephen Hawking: de man die niet ouder dan 23 zou wordenStephen Hawking: de man die niet ouder dan 23 zou wordenStephen Hawking is voor veel mensen een begrip. De wetenschapper in de rolstoel die alleen maar kon communiceren met een…
Stephen Hawking en de afwezigheid van GodStephen Hawking en de afwezigheid van GodDe bewierookte Britse natuurkundige Stephen Hawking (1942-2018) is bij het gewone publiek vooral bekend vanwege zijn ‘A…
Recensie 'The Danish Girl'recensieRecensie 'The Danish Girl'Kopenhagen, 1926. Een jong kunstenaarskoppel is te zien op een tentoonstelling. Het publiek is lovend over de kunstwerke…

A most violent year (film 2015)recensieA most violent year (film 2015)"A Most Violent Year" is een film met een ietwat misleidende titel. Ondanks een titel die actie inhoudt of op zijn minst…
Recensie 'You're not you'recensieRecensie 'You're not you'Je wenst het je ergste vijand niet toe: de diagnose ALS, soms ook wel ziekte van Charcot genoemd. Deze ongeneselijke, pr…
Bronnen en referenties
  • http://www.quest.nl/artikel/stephen-hawking-biografie
  • http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1780978/2014/01/25/Stephen-Hawking-revolteert-Zwarte-gaten-bestaan-niet.dhtml
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eddie_Redmayne
  • http://www.imdb.com/name/nm1519666/bio?ref_=nm_ov_bio_sm
  • http://www.imdb.com/name/nm1016428/bio?ref_=nm_ov_bio_sm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Marsh
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
  • Teaser-trailer.com
Bo1995 (51 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.