InfoNu.nl > Recensies… > Muziek en film > Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier

Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier

Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier Een man en een koe, op weg van Duitsland naar Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met in de hoofdrol de Franse acteur Fernandel, die met zijn charmante en o zo bekende glimlach iedereen om de tuin leidt. Maar zullen de Franse Krijgsgevangene Charles Bailly en zijn koe Marguerite ooit in Frankrijk aankomen?


Het verhaal

1943. Charles Bailly is samen met drie andere Franse krijgsgevangenen tewerkgesteld op een Duitse boerderij. Ze hebben het daar niet slecht: lekker eten, een warme slaapplaats en een mooie en vriendelijke boerin als baas die zelfs het liefje is van één van de mannen. Toch besluit Charles Bailly dat het na twee jaar welletjes is geweest. Hij besluit terug naar Frankrijk te gaan, in zijn plunje van krijgsgevangene, met een koe aan een touw in de ene hand en een melkemmer in zijn andere hand. Hij wil Duitsland doorkruisen tot in Stuttgart om daar de trein naar Parijs nemen. De koe Marguerite is zijn paspoort om overal door te raken. Een goede zet, zo blijkt. Hij vertelt gewoon dat hij de koe naar de wei moet brengen, of naar een stier om haar te laten dekken. Niemand die er graten in ziet, aangezien hij zijn krijgsgevangenejas aan heeft. Een ander voordeel is dat hij niet alleen is, iemand heeft om mee te praten en dat hij steeds wanneer hij het wenst verse melk kan drinken. Toch begint zijn reis slecht. Een buurman ziet hem vertrekken met zijn koe en pikt hem even later op om hem met de beste bedoelingen terug naar de boerderij te brengen. Terug naar af, maar Charles Bailly geeft niet op. Hij vertrekt terug en na vele omzwervingen en avonturen komt hij uiteindelijk in Stuttgart aan. Zal hij op de juiste trein geraken en komt hij ooit in Frankrijk aan?

Weetjes over de film "La Vache et le Prisonnier"

 • De oorspronkelijke film dateert uit 1959. De maker, Henri Verneuil, ging uit van een boek van Jacques Antoine "Une histoire vraie".
 • Jacques Antoine is geen onbekende in Frankrijk. Hij was de maker van populaire televisieprogramma's als onder andere Fort Boyard en La Chasse aux Trésors.
 • De film duurt op enkele minuten na twee uur.
 • Henri Verneuil werkte al vaker samen met Fernandel. Zij hadden al een stuk of zes films op hun actief voor La Vache et le Prisonnier uitkwam.
 • Bron: OpenClipart Vectors / PixabayBron: OpenClipart Vectors / Pixabay
  La Vache et le Prisonnier stond nummer één in de Box Office in 1959.
 • In het Engels heet de film "The Cow and I". Deze versie kwam ook in 1959 uit.
 • La Vache et le Prisonnier is de eerste Franse langspeelfilm die werd ingekleurd. Dit gebeurde in mei 1990.
 • Het traject van Fernandel en zijn koe liep van Beieren (vermelding van de Tegernsee, Würmsee of Ammersee in de film) naar de Donau (daar waar de bruggen werden opgeblazen). Daarna ging het verder naar Esslingen (de enige stad die hij doorkruiste) om te eindigen in Stuttgart.
 • Fernandel liep de 200 kilometer echt met een koe en dit tussen 8 juni 1959 en 15 augustus 1959.
 • De filmmuziek is van Paul Durand. De muziek is niet verkrijgbaar op CD maar kan beluisterd worden op You Tube.
 • Jean-Jacques Bailly schreef het 186 pagina's tellende boek "Où est passée la vache Marguerite?". Hij vertelt er het leven van zijn vader Charles Bailly, inspiratiebron voor het hoofdpersonage uit "La Vache et le Prisonnier". Het boek kan besteld worden, op papier of digitaal, bij www.thebookedition.com.

Kritiek op de film

Al wie deze film heeft gezien in de jaren zestig, is fan voor het leven. Het ontroerende en soms grappige verhaal van Charles Bailly en zijn koe waren in die tijd vernieuwend. De ingekleurde versie is meer aangepast aan deze tijd, maar neemt dan weer de charme van de oude film weg. Voor kinderen en volwassenen van nu is de film nogal traag. Er gebeurt wel iets in, maar alles verloopt gesapig, op het rythme van een man die stapt met zijn koe... . Toch is en blijft het een klassieker, die je zeker eenmaal in je leven moet gezien hebben.
© 2013 - 2017 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
‘La tête en friche’: een film voor fijnbesnaarde mensenEen film die de lof zingt van het lezen. Het lijkt een contradictio in terminis, maar het is de (Franse) realiteit. Géra…
Filmrecensie van de Franse film IntouchablesRegisseur Olivier Nakache en Eric Toledano zijn in staat geweest een Franse film te prodceren die je elke seconde boeit:…
Humor in relaties en communicatieHumor in relaties en communicatieDiverse onderzoekers hebben gesteld dat humor een belangrijke rol speelt bij het ontstaan, behouden en onderhouden van h…
Een artistieke Franse film: Intouchables22 maart kwam Intouchables voor het eerst in de Nederlandse bioscopen. Een Franse film waarbij de regie in de handen van…
Filmrecensie: SaltFilmrecensie: SaltVoor de liefhebbers van no-nonsens actie films en een overdosis Angelina Jolie is deze blockbuster niet te negeren. Joli…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Mapa
Laatste update: 30-06-2015
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Muziek en film
Special: Franse films
Bronnen en referenties: 5
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!