InfoNu.nl > Recensies… > Muziek en film > CD recensie: Communiqué - Dire Straits

CD recensie: Communiqué - Dire Straits

CD recensie: Communiqué - Dire Straits Het tweede studio-album van Dire Straits is Communiqué uit 1979. Opnieuw zijn alle nummers geschreven door Mark Knopfler. Het album is iets minder succesvol dan de debuutplaat Dire Straits uit 1978. In totaal staan 9 nummers op de cd en deze duurt 42 minuten. De plaat scoorde 2x platina en behaalde als hoogste positie in Nederland nummer 3.
Na een succesvol debuut is het altijd lastig om daar een goed vervolg aan te geven. Toch is Dire Strait daarin geslaagd met Communiqué. De plaat lijkt qua sound sterk op de eerste cd maar klinkt wat minder rauw. De muziek is wat gemoedelijker en melodieuzer. Wederom is een hoofdrol weggelegd voor Marks leadgitaarspel. Hoewel de plaat voornamelijk een viermansproductie is, worden sommige nummers vergezeld door keyboards (Communiqué en Portbello Belle). Een eerste voorzichtige stap richting een 'nieuwe' Dire Straits' sound.

COMMUNIQUÉCOMMUNIQUÉ

Mening van Etsel

Once Upon A Time In The West is het openingsnummer ingeleid door Mark Knopfler op zijn leadgitaar. Niet duidelijk is waar het stuk precies over gaat, maar het zou een verwijzing kunnen zijn naar de bekende film Once Upon A Time In The West van Morricone. Het lied is een aantal maal gebruikt als openingssong van verschillende tours. Op het live-album Alchemy is dat bijvoorbeeld te horen. News en Communiqué gaan over Marks werk als journalist. Where Do You Think You're Going, mijn favoriet op deze cd, is een mooi voorbeeld van een liedje dat een goede opbouw heeft. Het begint met akoestisch gitaar en wordt later rustig aangevuld met de Fender Stratocaster welke uitmondt in een prachtige outro-solo. De song vind ik qua opbouw gelijkenis vertonen met het later door Mark uitgebrachte Speed Way At Nazareth op het album Sailing To Philadelphia, hoewel die laatste ingewikkelder in elkaar zit. Lady Writer heeft qua speelstijl wel wat weg van Sultans Of Swing van het eerste album. Het is het enige liedje dat als single is uitgebracht. Prachtig is weer de wisselwerking tussen zang en gitaar waarbij de gitaar een tweede 'stem' lijkt te zijn. Van mij mag Mark het nummer nog weleens live spelen tijdens één van zijn optredens. Angel Of Mercy en Portobello Belle zijn lekker in het gehoor liggende liedjes. Single-handed Sailor vind ik een sterke gitaarsong. Het heeft een lekker ritme en Mark speelt fantastische solo's. Ook dit stuk zou ik live nog weleens willen horen. Er bestaat een bootleg van het Duitse popprogramma Rock Palast waarbij Single-handed Sailor live wordt gespeeld. Het meeste sfeervolle liedje op Communiqué is Follow Me Home. Een geweldige afsluiter met lekker relaxed gitaarspel.

Wat de teksten betreft valt op dat Knopfler meer een waarnemer is geworden dan dat hij vanuit de ik-persoon schrijft zoals bij het eerste album het geval was. Deze trend zou zich in zijn latere werk voortzetten.

Conclusie

Communiqué is een mooi vervolgalbum op Dire Straits. Het gitaarwerk is nog wat verbeterd en de liedjes klinken allemaal zeer melodieus. Ook is hier al een beetje te merken dat Dire Straits het op de volgende albums over een andere boeg zou gaan gooien, namelijk meer keyboards. De kleine stukjes piano en synthesizer op Communiqué klinken aantrekkelijk en vragen om meer. Dit zou dan ook gaan gebeuren. Eén en ander zou wel tot gevolg hebben dat David Knopfler de band zou gaan verlaten. Communiqué verdient vier sterren.

Credits

 • Mark Knopfler: zang en gitaar
 • David Knopfler: zang en gitaar
 • John Illsley: zang en bas
 • Pick Withers: drums

Guest

 • B.Bear (Barry Becket): keyboards

Alle nummers zijn geschreven door Mark Knopfler. De producers zijn Jerry Wexler en Barry Becket.

Songs

 1. Once Upon A Time In The West (5.14)
 2. News (4.11)
 3. Where Do You Think You're Going (3.43)
 4. Communiqué (5.42)
 5. Lady Writer (3.38)
 6. Angel Of Mercy (4.29)
 7. Portobello Belle (4.21)
 8. Single-handed Sailor (4.42)
 9. Follow Me Home (5.42)

Lees verder

© 2007 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
John Illsley, bassist van Dire StraitsJohn Illsley, bassist van Dire StraitsJohn Illsley is vooral bekend als bassist van Dire Straits. Maar al ten tijde van de band maakte hij twee soloplaten. Na…
CD recensie: Money For Nothing - Dire StraitsCD recensie: Money For Nothing - Dire StraitsTot op heden zijn er 3 compilatie-cd's uitgebracht van Dire Straits. Money For Nothing is daarvan de eerste. Het album d…
CD recensie: Live At The BBC - Dire StraitsCD recensie: Live At The BBC - Dire StraitsIn 1995 toen al duidelijk was dat Dire Straits geen nieuwe platen meer zou maken kwam de groep met een live-album met mu…
Guy Fletcher, toetsenist Dire Straits/Mark KnopflerGuy Fletcher (25 mei, 1960) was toetsenist bij Dire Straits en werkt momenteel nog steeds samen met Mark Knopfler. Fletc…
Bronnen en referenties
 • Communiqué - Dire Straits

Reageer op het artikel "CD recensie: Communiqué - Dire Straits"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 06-06-2012
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Muziek en film
Special: David Knopfler
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!