InfoNu.nl > Recensies… > Mens en samenleving > Kinderen van het Ruige Land – boek van Auke Hulst

Kinderen van het Ruige Land – boek van Auke Hulst

Kinderen van het Ruige Land – boek van Auke Hulst Auke Hulst schreef het boek Kinderen van het ruige land. Het is een autobiografische roman, waarin Hulst de teloorgang van een Groningse familie beschrijft. Het boek verscheen in 2012 en werd bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek en de Langs de Leeuw literatuurprijs. Het Ruige Land is een locatie in Groningen, de streek waar Hulst is opgegroeid. Hulst brak met zijn uitgever, omdat die was vergeten zijn boek aan te melden voor de Libris Prijs en de Gouden Boekenuil.

Denemarken bij Slochteren, het Ruige Land

Kinderen van het Ruige Land


Denemarken in Groningen

Auke Hulst is journalist, schrijver en muzikant. Hij verliest op jonge leeftijd zijn vader. Zijn moeder krijgt het niet voor mekaar om voor de kinderen zorgen. Ze is regelmatig dagen, soms zelfs weken, verdwenen. De kinderen staan er in het afgelegen huis in het gehucht Denemarken nabij Slochteren alleen voor.

Kinderen en Wildernis

Hulst zegt daarover: “Ik heb een haat-liefdeverhouding met mijn jeugd. De wildernis zoals ik in mijn boek beschrijf, is een metafoor voor de wildernis die in jezelf ontstaat. Het heeft schoonheid en is intrigerend, maar er is niets wat je beschermt. Het is onveilig, onzeker. Die onzekerheid blijft altijd bij je. Aan de andere kant staat die wildernis ook voor vrijheid. Ik ben ervan overtuigd dat alles kan.”

Bron: Cover boekBron: Cover boek

Boek

Hulst beschrijft een plekje op het Groningse platteland dat het Ruige Land wordt genoemd. Hij schrijft over een vervallen huis en vier kinderen die omringd door wanorde daar opgroeien. De vader is overleden en de moeder onmachtig. Kurt is de oudste van de vier kinderen. Hij is een kwetsbare pestkop die troost zoekt in eten. Kai is de eigenwijze. Hij is met zijn gedachten vooral bij verre planeten. Shirley Jane is de verantwoordelijke van de vier kinderen. Deedee is het nakomertje. Zij heeft haar vader nooit gekend.

Buiten het dorp

De familie leeft buiten het dorp en is vervreemd van de dorpelingen daar. Moeder is levenslustig maar ook leugenachtig en ze heeft constant schuldeisers aan de deur. De kinderen - ze leven op diepvriespizza en patat - groeien op in een problematische omgeving, spannend en kleurrijk, met verwaarlozing en ontsporing op de loer.

Waddeneiland Ameland

De familie kwam regelmatig op het Waddeneiland Ameland. Dit eiland komt dan ook in het boek voor.
"Zo lang hij zich kon heugen, kwamen ze al op dit eiland. Vader huurde elke zomer een met riet bedekt huisje in de duinen, dicht bij zee en niet ver van het grootste dorp. Hij wist nog precies hoe de vakantiehuisjes er vanbinnen uitzagen, hoe het licht werd gefilterd door de oranje gordijnen, de glazen die in de keuken stonden en die eruitzagen alsof ze gemaakt waren van hars. Hij kon blindelings het pad vinden waar hij had leren fietsen. Aan het eind van dat pad was het duin waar ze op een opengescheurde kartonnen doos vanaf waren geroetsjt, en langs de weg stond een metalen toren van postbussen. Ze sprongen met een parachute van lakens van het hoogste duin, met Duitse kinderen speelden ze in het struikgewas."

Kinderen van het Ruige Land

 • Auteur Auke Hulst
 • ISBN10 9029088532
 • ISBN13 9789029088534

Aangrijpend

Het boek leest als een trein en de teloorgang van de familie grijpt je bij je strot. Het perspectief wisselt. Dan ligt het bij de kwajongen Kai en dan weer bij de moeder. Met het wisselen van het perspectief wisselt ook de taal. Aan het eind van het boek lees je dagboekfragmenten van de moeder. Een confronterende blik in het wezen van deze vrouw die fout op fout stapelde en zich toch wist te manifesteren als een flamboyante vrouw is indrukwekkend. Hoe kwalijk is een jeugd als in dit boek beschreven voor de kinderen waar het om draait?

Schrijver en muzikant

Auke Hulst heeft zich ontworsteld aan de zijn problematische jeugd en is een gevierd schrijver en muzikant geworden.

Foto Peter van Velthoven / Bron: Auke HulstFoto Peter van Velthoven / Bron: Auke Hulst

Auke Hulst

Kinderen van het ruige land is de derde roman van Hulst. Het is de eerste met autobiografische inhoud. Auke Hulst (1975) is muzikant, journalist, recensent en reisschrijver voor verschillende kranten. Zijn pennenvruchten staan in Vrij Nederland, NRC, De Standaard en New Statesman. Hij studeerde Audiovisule Kunst, Nederlands en Engels.

Getalenteerde familie

Auke komt uit een getalenteerde familie. Hij is zoon van journalist Ton Hulst (1939-1983), wetenschapper Ron Hulst is zijn broer, net als schrijver/ journalist Hans Hulst. Schrijver Wiecher Hulst is een neef.
Auke Hulst schreef:
 • En ik herinner me Titus Broederland;
 • Slaap zacht Johnny Idaho;
 • Buitenwereld, binnenzee;
 • Kinderen van het Ruige Land
 • Jij en ik en alles daartussenin;
 • De eenzame snelweg, in het spoor van Jack Kerouac (met Raoul Deleo)
 • Wolfskleren.

Blunder van Meulenhoff

In 2012 vergat uitgever Meulenhoff zijn roman (en nog vijf andere) op tijd in te zenden voor zowel de Libris Literatuurprijs 2013 àls voor de Gouden Boekenuil 2013. Schrijver Hulst verliet daarop de uitgeverij.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beste boeken 2012: literatuur top 10Overzicht van de beste boeken van 2012 en 2011 in een top 10. Aan de hand van prestigieuze prijzen zijn de beste Nederla…
Stichting Haarwensen krijgt vlecht voor pruikStichting Haarwensen krijgt vlecht voor pruikStichting Haarwensen verzamelt haar om er pruiken voor kinderen die kaal zijn van te laten maken. Anna Christina van Ame…
Wie is Caro Emerald?Caro Emerald (Caroline Esmeralda van der Leeuw) geboren op 26 April 1981 die haar succes heeft te danken een het nummer…
Clairy Polak, journaliste van NOVA en NieuwsuurClairy Polak heeft als presentatrice en journaliste haar sporen ruimschoots verdiend. Al vanaf 1995 was zij verbonden aa…
Caro Emerald, zangcarriereCaro Emerald, zangcarriereCaro Emerald is een Nederlandse zangeres die met haar debuutsingle 'Back It Up' bekend werd. Sindsdien is haar ster snel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cover boek
 • www.bol.com
 • www.meulenhoff.nl
 • www.ingeleest.nl
 • www.dewandeling.kro.nl
 • www.wikipedia.org
 • http://www.aukehulst.nl/boeken/ geraadpleegd op 15 april 2017
 • Afbeelding bron 1: Cover boek
 • Afbeelding bron 2: Auke Hulst

Reageer op het artikel "Kinderen van het Ruige Land – boek van Auke Hulst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 15-04-2017
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Ameland Boeken
Bronnen en referenties: 9
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!