recensie

Boekrecensie: Survivalgids voor pubers (door Caja Cazemier)

Boekrecensie: Survivalgids voor pubers (door Caja Cazemier) Er gebeurt in de puberteit heel veel met je. Onder invloed van hormonen verandert je lijf ingrijpend, van binnen en van buiten en dat beïnvloedt je gedrag en hoe je je voelt. Je zult obstakels tegenkomen die je moet overwinnen zoals puistjes, gedoe op school, onzekerheid, verwarrende seksuele gevoelens, ruzie met je ouders, liefdesverdriet. Al deze dingen kunnen heel heftig zijn. Deze survivalgids wil je helpen!

Gegevens van het boek

  • Titel: Survivalgids voor pubers
  • Tekst: Caja Cazemier
  • Illustraties: Juliette de Wit
  • Uitgeverij: Ploegsma Amsterdam
  • Jaar: 2010
  • ISBN: 978 90 216 6789 8
  • Pagina’s: 139
  • Doelgroep: jongeren vanaf ongeveer 12 jaar
  • Prijs: 14,95 euro

Over de auteur, Caja Cazemier

Ze is geboren in Spijkernisse (1958) en ging na de middelbare school Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Caja is docent geweest, maar tegenwoordig richt ze zich volledig op het schrijven van boeken. Haar eerste ‘boek’ schreef ze op tienjarige leeftijd. Caja is geïnteresseerd in jongeren en ze zoekt dan ook altijd onderwerpen uit waar jongeren mee te maken kunnen krijgen als ze zo tussen de tien en zestien jaar zijn. Denk aan onderwerpen als: school, verkering, de brugklas, seksualiteit, je anders voelen.

Over de illustrator, Juliette de Wit

Juliette is geboren in 1958 in Amsterdam. Op de Rietveld Academie kreeg ze les van bekende illustratoren als Thé Tjong-Khing en Piet Klaasse. Juliette heeft sinds 1982 vele kinderboeken geïllustreerd, ze tekent ook strips. Voor haar illustraties gebruikt ze vaak inkt, kleurpotlood en viltstift. Sinds 1997 maakt Juliette ook illustraties met de computer. Ze maakt ook illustraties voor boeken voor volwassenen en in 2005 heeft ze haar eerste (tekstloze) prentenboek getekend (Waar gaat Ollie naartoe?).

De opzet van het boek

Het boek bestaat uit een voorwoord, daarna volgen er veertien hoofdstukken, een slotwoord (Gelukkig zijn is een kunst), slimme sites, telefoonnummers en e-mailadressen, informatie en hulp in België, een trefwoordenregister en literatuur.

Voorwoord door Caja Cazemier

Caja richt zich tot pubers, dat er in de puberteit nogal wat met je gebeurt. Dat al die veranderingen leuk en spannend kunnen zijn, maar ook verwarrend en je kunt er onzeker van worden. Ze hoop dat de gids pubers kan helpen. Er staat veel praktische informatie in en tips. Bijvoorbeeld tips voor meer zelfvertrouwen, alles over bijbaantjes, zoenen, vrijen, sex en hoe ver ga je, hoe onderhandel je met je ouders over allerlei zaken.

Hoofdstuk 1: Wie ben je?

Identiteit, vrouw of man worden, uiterlijk, ben ik normaal?

Hoofdstuk 2: Het meidenlichaam

Veranderingen, borsten, geslachtsdelen, menstruatie

Hoofdstuk 3: Het jongenslichaam

Veranderingen, penis, zaadballen, erecties, zaadlozingen, borsten?

Hoofdstuk 4: Wie wil je worden?

Denken, leuke schooltijd, toekomst

Hoofdstuk 5: Gevoelens en gedachten

Hersenen en hormonen, omgaan met gevoelens, verdriet, onzekerheid, angsten en depressies, eetstoornissen, forums op internet

Hoofdstuk 6: Verliefd

Heel heftig, liefdesverdriet, cursus zoenen, verkering, zoenen, vrijen en seks: hoever ga je?

Hoofdstuk 7: Seks

Seks met jezelf, de eerste keer, seks moet je leren, homoseksualiteit, voorbehoedmiddelen, soa’s

Hoofdstuk 8: Meisjes en jongens zijn verschillend

Eerder en later, de hersenen, gedrag

Hoofdstuk 9: Leeftijdgenoten en vrienden

Erbij horen, aanpassen of niet, agressie, hoe maak je vrienden, je beste vriend of vriendin, eenzaamheid

Hoofdstuk 10: Familie

Ouders, je positie in het gezin

Hoofdstuk 11: Sigaretten, drank en andere drugs

Roken, alcohol, drugs

Hoofdstuk 12: Geld

Zakgeld, bijbaantje, kleedgeld

Hoofdstuk 13: Verleidingen

Seks op tv, seks en internet, gamen, loverboys

Hoofdstuk 14: Grenzen

Leren omgaan met vrijheid, seksueel misbruik, pesten, wie kan je helpen?

Slotwoord (Gelukkig zijn is een kunst)

Voor gelukkig zijn en succes hebben is geen recept beschikbaar. Het zou mooi zijn als je jezelf kunt accepteren zoals je bent en een beetje vertrouwen in jezelf hebt. Het leven is niet altijd een lolletje, maar je kunt er altijd weer bovenop komen als je je problemen aanpakt. Zorg goed voor jezelf en denk na bij wat je doet, zodat je steeds minder de hulp van volwassenen nodig hebt. Verder hoopt Caja dat jongeren thuis hun verhaal kwijt kunnen en dat iedereen regelmatig een stevige knuffel krijgt, allemaal noodzakelijk om de puberteit te overleven.

Slimme sites

Hier vind je handige sites voor jongeren over: seksualiteit, (seksueel) geweld, gezondheid en welzijn, alcohol en drugs, diversen (nibud, digischool, kinderrechtswinkel).

Telefoonnummers en e-mailadressen

Telefoonnummers en e-mailadressen die te maken hebben met de onderwerpen die je vindt onder het kopje Slimme sites.

Informatie en hulp in België

Onderwerpen: seksualiteit, seksueel geweld, gezondheid en welzijn, alcohol en drugs, telefoonnummers.

Trefwoordenregister

Het trefwoordenregister is zeer uitgebreid.

Tekst

In de inhoudsopgaven zie je in een oogopslag welke onderwerpen aan bod komen in het boek. Je kunt goed zien waar een hoofdstuk begint door het nummer van het hoofdstuk en de titel van het hoofdstuk in grote letters. Ieder hoofdstuk is onderverdeeld in verschillende items. Binnen deze items is ook weer een verdeling in verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld hoofdstuk 1 gaat over Wie ben je? De items in het hoofdstuk: identiteit, vrouw of man worden, uiterlijk, ben ik normaal? Het item identiteit bestaat uit de volgende onderwerpen: zelfbeeld, groep, aanpassen, accepteren, zelfvertrouwen, culturele identiteit en etnische identiteit. Heel veel tekst in dit boekje, maar korte stukjes per onderwerp. De schrijver heeft verschillende lettertypen gebruikt, de grootte van letters wisselt, er staan woorden cursief gedrukt, maar ook vet. Inhoudelijk is de tekst verre van saai maar ook qua ‘uiterlijk’ is saaiheid niet aan de orde. Alle onderwerpen worden kort besproken, geen hele grote lappen tekst. Alles is uitstekend te volgen voor kinderen vanaf een jaar of elf/twaalf.

Een fragment

Dagelijks zie je ze op het scherm, je favoriete acteurs en popsterren. En je in de reclameblokken tussendoor word je nog eens fijntjes voorgehouden dat je alleen meetelt met een gave huid en een zelfverzekerde glimlach hebt. Het lijkt wel alsof je met zo’n uiterlijk veel meer vrienden hebt en het leven je toelacht. Dat wil je ook! Kijk je kritisch in de spiegel, dan zie je wat anders. Jij bent vast niet zo knap en slank als die vrouwen of stoer en gespierd als die binken op tv. Hoe je je ook kleedt en wat je ook doet met je haar en make-up, het wordt nooit je ideaal. Logisch, want dat is een onbereikbaar ideaal. Aan film-, televisie- en tijdschriftbeelden wordt zo veel gecorrigeerd dat geen echt mens ertegen kan concurreren.

Illustraties

Naast de tekst vind je ook veel illustraties in dit boek en dat maakt het nog prettiger en leuker om door te nemen. Op lichtblauwe voorkant zie je de silhouetten van een jongen en van een meisje. Om hen heen afbeeldingen van een telefoon, een hartje, agenda, koptelefoon en kreten als: wow!, help en no. Op nagenoeg iedere bladzijde vind je een illustratie, deze past bij de tekst, is de ene keer serieus bedoeld, maar er zijn ook heel veel grappige plaatjes. Alle tekeningen zijn in kleur.

Mijn mening

In deze survivalgids wordt nagenoeg alles behandeld wat je tegen kunt komen in de puberteit. De inhoudsopgave is heel overzichtelijk, je kunt direct zien welke onderwerpen voor jou interessant zijn. Geen onderwerp blijft onbesproken, waar nodig vind je aanvullende informatie in de illustraties. Het is een boek voor jongeren, maar ook voor ouders en begeleiders is het de moeite waard om te lezen wat er allemaal kan spelen tijdens de puberteit. Dit boek zou in iedere schoolbibliotheek moeten staan (groep 8, middelbaar onderwijs).
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwikkeling in de (pre)puberteitOntwikkeling in de (pre)puberteitTijdens de puberteit verandert een kind in een volwassene. Dit is zowel voor het kind als voor de ouders een lastige per…
Heel jong de puberteit in gaanHeel jong de puberteit in gaanHet lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 e…
Puberteit perikelenPuberteit perikelenJe bent nog te jong om met zekerheid te kunnen zeggen wat je later wilt worden. Je gevoelens zijn nog in ontwikkeling, j…
Jeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes, ook wel acné genoemd, zijn ontstekingen van de talgklieren in de huid. Bij acné zie je puistjes vooral in…

Boekrecensie: Van wie zijn die poten? (Stéphane Frattini)recensieBoekrecensie: Van wie zijn die poten? (Stéphane Frattini)Je hebt van die boeken die zo leuk zijn dat je er in wilt blijven kijken. Dat is ook het geval bij dit kinderboek over a…
Recensie: Else Böhler, Duits dienstmeisje - Simon VestdijkrecensieRecensie: Else Böhler, Duits dienstmeisje - Simon VestdijkIn 1935 verscheen 'Else Bohler, Duits dienstmeisje' van Simon Vestdijk bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Het was de twe…
Bronnen en referenties
  • Survivalgids voor pubers (ISBN 978 90 216 6789 8)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.