InfoNu.nl > Recensies… > Kunst en cultuur > Boekrecensie: Heb jij nog een moeder? - Laura Reedijk

Boekrecensie: Heb jij nog een moeder? - Laura Reedijk

Boekrecensie: Heb jij nog een moeder? - Laura Reedijk Een boek over mantelzorg het zorgen voor oude ouders. Vaak zijn mantelzorgers zelf al oud als ze voor hun oude vader en/of moeder moeten zorgen die het alleen niet meer redden. Deze zorg is zwaar en gaat met vallen en opstaan. Laura Reedijk geeft aan welke moeilijkheden op het pad komen van de mantelzorgers en hoe deze toch nog zelf van het leven kunnen genieten.

Gegevens

 • titel: Heb jij nog een moeder? - zorgen voor oude ouders
 • auteur: Laura Reedijk
 • jaar: 2002
 • uitgeverij: Kok Kampen
 • ISBN: 90 435 0482 3

Inhoud van het boek 'Heb jij nog een moeder?'

Dit boekje is geschreven als handreiking voor mantelzorgers van oude ouders. Mantelzorg is vaak zwaar en drukkend. Dit wordt verergerd wanneer de relatie tussen kind en ouder(s) niet optimaal is geweest waardoor de communicatie soms moeizaam verloopt.

Er komt bij de mantelzorg een aantal vragen naar boven drijven:
 • Moet jij als 'kind' de zorg op je nemen?
 • Hoe kan je een slechte verhouding verbeteren?
 • Moet je grenzen trekken bij de zorg?
 • Hoe ga je om met schuldgevoelens?
 • Is het normaal om ambivalente gevoelens te hebben?
 • Mag je naar de dood van je ouder(s) verlangen?
 • Ben je juist bang om je ouder(s) te verliezen?
 • Mag je zo af en toe optreden tegen eigenwijs gedrag van oude vaak hulpeloze mensen?
 • Mag je professionele hulp opdringen?
 • Mag je je ouder(s) een verpleeghuis opdringen?
 • Hoe denk je over euthanasie?

Deze en nog veel meer vragen komen in dit boek uitgebreid aan de orde.

Laura Reedijk is pastorale zorgverleenster. Ze schrijft vanuit een christelijke visie hoewel dat slechts in een paar hoofdstukken echt naar voren komt.

Mening Etsel over het boek 'Heb jij nog een moeder?'

Het lezen van dit boek sprak me erg aan omdat ik momenteel zelf in de positie van mantelzorger verkeer. In het boek zijn veel punten van herkenning zichtbaar.

Laten we er geen doekjes om winden: mantelzorg is behoorlijk zwaar; niet alleen lichamelijk maar vooral ook geestelijk. Anderzijds geeft de zorg voor een ander ook een goed gevoel. Het is eigenlijk net als de zorg voor kleine kinderen: ze eisen veel aandacht. Naast de hulpbehoevendheid is daarom ook eenzaamheid een punt van zorg. In dit boekje wordt daar nauwelijks aandacht aan gegeven. Wel wordt opgemerkt dat de vriendenkring kleiner is geworden, maar niet wat dit voor gevolgen heeft voor eenzaamheid. Die eenzaamheid wordt versterkt wanneer het gehoor achteruit gaat. Het belangrijkste bij de mantelzorg vind ik persoonlijk het schenken van aandacht. Wanneer je veel aandacht schenkt verloopt de hulp ook veel gemakkelijkere. De ouders worden dan minder veeleisend en waarderen dat je voor hen klaar staat. Wanneer ouders veel aandacht krijgen voelen ze dat hun leven er toch nog toe doet. Er zal dan minder snel gedacht worden aan levensbeëindiging. Ook voor de mantelzorger zelf geeft het aandacht schenken een voldaan gevoel. Je merkt dat je ouders het waarderen. Tevens is het zo dat God wil dat mensen om elkaar geven. Een Joodse uitspraak stelt dat wie één leven redt, een hele wereld redt. Dit kan ruim geïnterpreteerd worden, namelijk ook de zorg voor iemand die nog niet direct in levensgevaar verkeert.

We leven in een erg egoïstische maatschappij waarbij we gaan voor eigen glorie. Mensen die zogenaamd iets in hun leven hebben bereikt worden overdreven geëerd. Mensen die in stilte voor een andere zorgen worden over het hoofd gezien. Eigenlijk is dit heel vreemd. De meeste mensen worden oud en hulpbehoevend dus er zou veel meer dankbaarheid moeten worden getoond naar mantelzorgers toe die -misschien onzichtbaar- toch een erg belangrijke plek in de samenleving innemen.

Tot slot nog een opmerking over de mantelzorger zelf. Als mantelzorger realiseer je je misschien wel eerder dan een ander dat je ooit zelf hulpbehoevend kan worden. Dit vooruitzicht kan als dreigend worden ervaren. Daar staat tegenover dat de mantelzorger kan leren van de hulpbehoevende. De mantelzorger kan proberen zo gezond mogelijk te leven om minder snel af te takelen. Tevens zal de medische zorg in de nabije toekomst sterk verbeteren en zullen de mantelzorgers van nu later zelf betere zorg kunnen ontvangen. Hopelijk kunnen ziekten als dementie in de toekomst dan ook beter bestreden worden. Maar ondanks alle lichamelijke voorzieningen blijft één ding altijd hetzelfde: we mogen nooit onverschillig worden; de zorg voor de ander zal altijd moeten blijven bestaan. Zonder zorg zullen mensen aan eenzaamheid ten ondergaan.

Lees verder

© 2010 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag Twee vrouwen door Harry MulischBoekverslag Twee vrouwen door Harry MulischHet boek Twee vrouwen is een mooi boek geschreven door Harry Mulisch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit h…
Boekverslag: Kathy's dochter door Tim KrabbéBoekverslag: Kathy's dochter door Tim KrabbéEen roman over een man en een vrouw die bij elkaar gebracht worden door een boek dat de man geschreven heeft over de onl…
Het verhaal van singer-songwriter Laura JansenIneens was ze daar: singer-songwriter Laura Jansen, dochter van een Amerikaanse moeder en Nederlandse vader. Na het spel…
Wat wil je weten over actrice Laura Dern?Laura Dern is een kwaliteitsactrice die het niet alleen hoeft te hebben van haar looks. Velen zullen haar kennen uit de…
Laura Dols, dé vintage winkel in AmsterdamLaura Dols is een fenomeen in de vintage wereld. Het is de bekendste vintage winkel in Amsterdam en omgeving niet alleen…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Heb jij nog een moeder? - Laura Reedijk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Special: Ouderenverzorging
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!