InfoNu.nl > Recensies… > Kunst en cultuur > Boekrecensie: Gebruik je hersens – J.W. van den Brandhof

Boekrecensie: Gebruik je hersens – J.W. van den Brandhof

Tegenwoordig neemt de informatie gigantisch toe. Vooral op internet is een enorme database met informatie. Dit proces is niet meer te stoppen en zal alleen maar sneller gaan. Veel mensen zien nu al door de bomen het bos niet meer. Sommigen lijden zelfs aan infostress. Hoe kunt u het beste met zoveel informatie omgaan? Dit boek van Jan-Willem van den Brandhof geeft u praktische technieken en hulpmiddelen om hiermee om te gaan.

Gegevens

 • titel: Gebruik je hersens
 • auteur: Jan-Willem van den Brandhof
 • jaar: 1998
 • uitgeverij: Verba
 • ISBN: 9055133396

Inhoud van het boek 'Gebruik je hersens'

In de laatste 40 jaar is meer informatie geproduceerd dan al die eeuwen daarvoor. Tussen 1800 en 1900 verdubbelde de informatie. Tussen 1900 en 1950 was wederom sprake van een verdubbeling. Hetzelfde gold voor de periode 1950-1960 en 1960-1966. Tegenwoordig vindt elke 2 jaar een verdubbeling plaats en op internet gaat het nog veel sneller. Dit proces zal alleen nog maar verder toenemen.

Doel van dit boek is om u te helpen hoe de grote hoeveelheid informatie te verwerken. Het boek geeft dit zeer compact weer. Er worden een groot aantal praktische tips gegeven en ook hoe u die kunt toepassen. De volgende zaken komen aan de orde:
 1. Basis brein zaken: informatie over de hersenen.
 2. Bewuster denken: een manier om beter na te denken.
 3. Beter ontspannen: door ontspanning kunt u een groter deel van uw hersencapaciteit benutten.
 4. Doelgericht leven: keuzes maken in de informatiemaatschappij.
 5. Sneller leren en effectiever informatie verwerken.
 6. Slimmer werken: door een aantal praktische gewoontes inslijten.
 7. Omgeving en productiviteit: een breinvriendelijke omgeving waardoor de productiviteit omhoog gaat en de stress vermindert.

Mening Etsel over het boek 'Gebruik je hersens'

In mijn optiek zit de kracht van dit boek vooral in het doen van ontspanningsoefeningen. De beste manier om met de enorme hoeveelheid informatie om te gaan is door te ontspannen. Op die manier raken we niet geblokkeerd en kunnen we veel sneller en beter informatie tot ons nemen. Uiteraard zal ook doelgerichter geleefd moeten worden en zijn technieken toepasbaar die het leerproces versnellen. Maar de hoofdzaak is om goed te ontspannen. Deze techniek heb ik al eerder geleerd uit het boek 'Super Studie' van Sheila Ostrander en Lynn Schroeder. Ademhaling en het luisteren naar barokmuziek of andere klassieke muziek is hierbij belangrijk.
Bij het schrijven van dit artikel bijvoorbeeld zet ik op de achtergrond klassieke muziek aan. Ik voel me hierdoor veel rustiger en kan ontspannender schrijven. Nog beter is om vóór het begin van het schrijven even 10 minuten ontspanningsoefeningen te doen. Dan voel ik me nog meer ontspannen. Een artikel is dan ook zo geschreven. Ik staar dan niet uren naar een leeg computerscherm maar slaag er meteen in om een tekst op te schrijven.
Voor het ontwikkelen van een goed geheugen kunnen we echter niet zonder herhaling. In dit boek besteedt Van den Brandhof daar weinig aandacht aan. Maar het is nu eenmaal een feit dat pas bij veel oefening de kennis in het geheugen blijft zitten. Als voorbeeld wil ik de jaarlijkse cyclus van de Tora-lezing die de Joden uitvoeren, aanhalen. Het lijkt eentonig om jaarlijks de Tora te lezen en te bestuderen. Maar het steeds weer herhalen versterkt het geheugen. Ook ontdekt men steeds weer nieuwe inzichten. Dat Joodse Tora- en Talmoedgeleerden zo slim zijn komt echt niet alleen door de genen. Er zit jaren studie achter. Hetzelfde geldt voor topsporters, pianisten, etc. Ook zij moeten eindeloos herhalen. Van den Brandhof meent dat we niet te veel moeten herhalen. Maar die visie deel ik niet.

Verder een interessant boek voor iedereen die graag zijn/haar verstand optimaal wil gebruiken.

Lees verder

© 2010 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Database voor je cd’s makenDatabase voor je cd’s makenEen database voor je cd’s maken kan handig zijn, omdat je dan precies weet welke cd’s je hebt. Er zijn verschillende man…
Gratis muziek luisteren met SpotifyWat is Spotify? Spotify is een online muziek-stream programma. Via Spotify heeft men toegang tot een database van miljoe…
Verwerken van informatieInformatie komt van alle kanten in steeds grotere hoeveelheden op ons af. Omdat we niet alles nodig hebben maken we een…
Database voor je boeken makenDatabase voor je boeken makenHeb je een flinke collectie boeken? Dan zul je vast wel weten dat het soms erg lastig is om nieuwe boeken te kopen. Heb…
Google My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle beschikt ook over een beroemde website, Google My Activity (Mijn Activiteit) genaamd. Het surfgedrag in het recen…

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Gebruik je hersens – J.W. van den Brandhof"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 09-10-2013
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Special: Hersenen
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!