recensie

Boekrecensie: De Tijdschim van José Carlos Somoza

Boekrecensie: De Tijdschim van José Carlos Somoza In "De Tijdschim" van José Carlos Somoza is het begrip "tijd" het onderwerp van deze intrigerende thriller, of om de omslag van het boek te citeren: `De toekomst is dat we in het verleden kunnen kijken, maar soms kan het verleden beter met rust worden gelaten...' Een boek dat nog lang blijft hangen nadat het is uitgelezen.



Gegevens over het boek

  • Titel: De Tijdschim
  • Oorspronkelijke titel: ZigZag
  • Auteur: José Carlos Somoza
  • Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht
  • Uitvoering: paperback, 416 bladzijden
  • ISBN: 978 90 229 9321 7
  • Categorie: thriller

Over de auteur

De schrijver van dit boek, de Spaanse José Carlos Somoza, werd geboren op 13 november 1959 in Havana, Cuba. Vanaf 1960 woonde het gezin om politieke redenen in Spanje. Hij studeerde daar geneeskunde en psychiatrie. Alvorens zich in 1994 helemaal met het schrijven bezig te gaan houden werkte Somoza als psychiater. Hij won een aantal literaire onderscheidingen voor zijn werk. Zijn doorbraak als schrijver kwam met het "Het raadsel van de filosoof", waarvoor hij de Gold Dagger Award 2002 ontving. Het werk van Somoza wordt wel vergeleken met dat van Michael Crichton.

Het verhaal

Het verhaal begint in 2015, als de briljante natuurkundige Elisa Robledo werkt aan de universiteit van Madrid, waar zij les geeft. Al snel blijkt dat zij tien jaar eerder als studente betrokken is geweest bij een geheim project, ZigZag genaamd. Er werden in verband hiermee proeven gedaan die te maken hadden met de snaartheorie en de kwantumfysica, die het terugkijken in de tijd mogelijk maakten. Een aantal van de andere deelnemers werden hierbij op een gruwelijke manier gedood. Als gevolg hiervan spelen zich later in haar leven vreemde, bedreigende dingen af die hiermee te maken hebben: ze wordt in de gaten gehouden, heeft nachtmerries en leeft voortdurend in angst. Uiteindelijk moet Elisa de confrontatie met het verleden aangaan omdat haar leven op het spel staat.

Fragment uit het boek

'Kunnen we nog een keer afspreken?'
'Oké.
'Ik heb je telefoonnummer. Ik bel je. Succes morgen met de cursus van Blanes.'
Maldonado wachtte hoffelijk tot ze bij de deur was. Ze draaide zich om om te zwaaien.
En bleef als verlamd staan. Vanaf de overkant keek een man naar haar.
Ze herkende hem niet zo snel, tot ze het grijzende haar zag en de gigantische, grijze snor.
Ze voelde een koude rilling, alsof haar lichaam vol gaten zat en de wind er dwars doorheen blies.
De auto van Maldonado verdween uit het zicht. Er reed een auto voorbij, en nog een.
Toen de straat verlaten was, stond hij er nog steeds. Ik vergis me. Het is niet dezelfde man. Hij heeft andere kleren aan.
Plots draaide hij zich om en liep de hoek om.
Elisa bleef kijken naar de plek waar hij een paar seconden geleden had gestaan. Het moet een andere vent zijn.
Ze leken alleen maar op elkaar. Niettemin wist ze zeker dat die man ook naar haar had staan gluren.


Meningen

  • 'Deze pageturner zal thrillerfans zeker bevallen.' - Publishers Weekly
  • 'Verontrustend en fascinerend.' - The Review Zoo

Mijn eigen mening

Er hangt vanaf het begin zo'n sfeer van dreiging in het verhaal dat ik er meteen door werd gepakt; er komen ook regelmatig "cliffhangers" in voor zodat ik door wilde lezen. Er vindt een mooie opbouw van de spanning plaats en hoewel het intrigerende verhaal zich voor een deel in de toekomst afspeelt is dat element niet zodanig uitgewerkt dat het onwaarschijnlijk wordt. Het natuurkundige aspect wordt voldoende begrijpelijk gemaakt, zodat dit naar mijn idee voor de gemiddelde lezer geen hindernis vormt om het verhaal te volgen. Het heeft de nodige horrorelementen en die maken het af en toe ronduit eng. De plot wordt goed uitgewerkt en de ontknoping komt uiteindelijk als een verrassing.
© 2009 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie - Zomertijd van Suzanne VermeerSuzanne Vermeer is een nederlandse schrijfster die al enige bekende boeken op haar naam heeft staan. In deze recensie be…
recensieMedeplichtig van Nicci French: boekrecensieMedeplichtig van het schrijversduo Nicci French is een spannende thriller zoals we van het echtpaar gewend zijn. In dit…
Hoe schrijf je een thriller?Hoe schrijf je een thriller?Thrillers zijn erg geliefd bij het publiek. Zelf een echte pageturner schrijven is nog helemaal niet zo gemakkelijk, wan…
Boekrecensie: Krachtmeting - Loes Den HollanderrecensieBoekrecensie: Krachtmeting - Loes Den HollanderDeze literaire mini-thriller van Loes den Hollander gaat over de moord op TV-persoonlijkheid Fons Mascini. Door zijn man…
Heksen, heiligen en hallucinogenenrecensieHeksen, heiligen en hallucinogenenDit boek van Rutten is mij uit het hart gegrepen. Het idee dat heksen en heiligen in feite met hetzelfde bezig waren, na…
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.