InfoNu.nl > Recensies… > Kunst en cultuur > Noord-Amerikaanse indianen - Cultuur en levenswijze

Noord-Amerikaanse indianen - Cultuur en levenswijze

Er zijn al heel wat naslagwerken over indianen verschenen, maar er zijn er weinig die zo een schat aan informatie bevatten als dit lijvige boekwerk van Christian F. Feest.

Gegevens

  • Noord-Amerikaanse indianen - Cultuur en levenswijze
  • Christian F. Feest (samenstelling)
  • Oorspr. Titel: Kulturen de nordamerikanischen Indianer
  • Köneman, 2000
  • ISBN 3 8290 2987 X

Bespreking

Christian F. Feest is een Oostenrijkse etnoloog, die zich specialiseert in Noord-Amerikaanse indianen. Hij publiceerde al heel wat gezaghebbende werken over zijn specialiteit. Met “Noord-Amerikaanse indianen - Cultuur en levenswijze” stelde hij een boekwerk samen dat zowel inhoudelijk zeer rijk is, als zeer goed en vlot leesbaar. Na een inleiding waarin de oorsprong en het verleden van indiaans Noord-Amerika beschreven wordt, volgen tien hoofdstukken die elk een van de tien cultuurgebieden behandelen, gebaseerd op de nu meest gebruikelijke indeling (cfr. Handbook Of North American Indians, Smithsonian ): de Arctis, de Subarctis, het Noordoosten, het Zuidoosten, Prairies en Plains, het Plateau, de Noordwestkust, het Grote Bekken, Californië en het Zuidwesten. Bij elk cultuurgebied worden de meest bijzondere kenmerken in redelijk veel detail beschreven: volken, talen, levenswijze, natuurlijke omgeving… Een laatste hoofdstuk beschrijft het heden en de toekomst van de Noord-Amerikaanse indianen – iets te beknopt in vergelijking met de andere delen. De appendices bevatten een uitgebreide verklarende woordenlijst, een overzicht van de volkeren en talen van Noord-Amerika en een uitvoerige bibliografie.

Piepklein puntje van kritiek: gezien de doelstelling van dit boek –aantonen dat er zoveel meer is dan de stereotype voorstellingen van indianen- is het jammer dat het omslag toch weer enkel de oude, vertrouwde verentooi toont. Maar goed, daar gaan we niet over vallen. Verder is er overigens weinig aan te merken op dit boek. Het is een van de zeer weinige Nederlandstalige werken die zo'n draagwijdte hebben. Bovendien is het ook op visueel vlak -met de vele prachtige foto's, duidelijke kaarten, tekeningen en prenten- een absoluut meesterwerk. Het is dan ook een zeer grote aanrader die elke openbare bibliotheek, schoolbibliotheek of open leercentrum in de rekken moet hebben staan. Jammer genoeg is het niet meer in druk, maar een speurtocht in enkele tweedehandsboekhandels zal waarschijnlijk wel vruchtbaar zijn, en de inspanning meer dan waard.
© 2008 - 2017 Nas1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kolonisten en indianen samen in één land (VS)In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Christoffel vernoemde de bewoners van Amerika naar Indianen, hij dacht na…
De ontdekking van AmerikaOp de middelbare school leren we meestal dat Columbus Amerika in 1492 ontdekte. Maar is dit wel waar?
De Amerikaanse AppaloosaDe appaloosa is afkomstig uit Noord-Amerika en werd gefokt door de Nez Percé indianen. Dit goedmoedige paard is gekend d…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Franz Boas – AntropoloogFranz Boas is een van de grondleggers van de culturele antropologie. Hij is ook degene die andere beroemde antropologen,…

Reageer op het artikel "Noord-Amerikaanse indianen - Cultuur en levenswijze"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

R. de Haan, 14-09-2012 15:43 #1
Ik wil hierbij graag reageren. Ik ben namelijk benieuwd of dit boek te verkrijgen is in het Nederlands. Ik wil ook de prijs ervan weten.

Infoteur: Nas1
Gepubliceerd: 25-01-2008
Rubriek: Recensies…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Reacties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!