recensie

Slim Pasta: werkt het echt?

Slim Pasta: werkt het echt? Slim Pasta: een uniek nieuw ontwikkeld voedingsmiddel. Pasta’s die koolhydraatvrij, vetvrij en glutenvrij zijn! Er zijn vijf verschillende varianten te verkrijgen: noodles, rijst, spaghetti, fettuccine en penne. Alle varianten bevatten slechts 12 calorieën per 100 gram, en geven tot 4 uur lang een verzadigd gevoel. Deze slimvarianten helpen je niet alleen om af te vallen, maar zijn ook nog eens goed voor het cholesterolgehalte. In dit artikel zet ik mijn eigen bevindingen en van andere mensen over dit nieuwe product.

Claims

Op de website van Slim Pasta worden verschillende claims aangegeven:
  • Volledig vrij van suiker, vet en gluten
  • Slechts 12 kcal per 100 gram
  • Zeer rijk aan vezels
  • Geeft tot 4 uur lang een verzadigd gevoel
  • Goed voor het cholesterolgehalte*
  • Helpt om af te vallen zonder streng dieet
  • Geschikt voor mensen met glutenintolerantie
  • Geschikt voor vegetariërs

Deze claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. De Consumentenbond heeft dit tevens nagekeken. Er wordt aangegeven dat er tot 4 uur een verzadigingsgevoel kan worden behouden. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond klopt dit, en naar mijn eigen bevindingen ook. Bij een enkeling zou dit niet de gewenste verzadigingswaarde geven. Voor 12 calorieën per 100 gram is een verzadigingswaarde van 4 uur erg lang. Er wordt duidelijk vermeld dat het ‘helpt met afvallen zonder streng dieet’. Hiermee wordt wel bedoeld dat de rest van de voeding ook gevarieerd en gezond dient te zijn om te kunnen afvallen.

Voedingswaarde

Hieronder staan de voedingswaarden, met ter vergelijking de waarden van gewone pasta.

Voedingswaarde Slim Pasta per 100 gram

  • 12 calorieën
  • 1,1 gram eiwit
  • 0 gram koolhydraten
  • 0 gram vet
  • 3,6 gram vezel
  • 0 gram natrium

Ingrediënten: water, konjac (glucomannan), calcium, hydroxide

Voedingswaarde gewone pasta per 100 gram

  • 359 calorieën
  • 13,5 gram eiwit
  • 67 gram koolhydraten
  • 3 gram vet
  • 3,4 gram vezel
  • 20 milligram natrium
  • 0,06 milligram vitamine A
  • 0,17 milligram vitamine B1
  • 0,07 milligram vitamine B2
  • 0,06 milligram vitamine B6
  • 8 microgram vitamine B11

Ook zit er in gewone pasta nog kalium, calcium, fosfor, ijzer magnesium, koper en zink.

De konjac (glucomannan) in de Slim Pasta is een water oplosbare polysacharide en wordt beschouwd als een vezel. In de Slim Pasta zittten iets meer vezels dan in gewone pasta. Er is niet bekend hoeveel calcium er precies in de pasta zit, maar dit is in elk geval geen schadelijke stof. Hydroxide is een scheikundige verbinding wat ook niet schadelijk voor de gezondheid is. De Slim Pasta is dus niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kun je zien dat gewone pasta veel meer vitamines en mineralen bevat dan Slim Pasta.

Smaak

Slim Pasta heeft vijf varianten:
  • Rijst: smaakt ongeveer hetzelfde als gewone rijst. Met de juiste combinatie van voedingsmiddelen is dit een lekker gerecht.
  • Noodles: de noodles worden met de juiste bereiding een lekker gerecht.
  • Spaghetti: de spaghetti wordt tevens met de juiste bereiding een smaakvol gerecht.
  • Tagliatelle: ten slotte smaakt deze variant ook prima, maar toch anders dan echte tagliatelle.

Het verschil in smaak is dus bij deze varianten uiteenlopend. Er wordt aangeraden om een tot twee glazen water bij de maaltijd te drinken, omdat anders de vezels niet goed worden opgenomen.

Prijs en waar te koop

In de webshop van Slim Pasta kost een pakje van 200 gram €2,95. Ter vergelijking: 200 gram gewone pasta kost tussen veertig en vijftig eurocent. De pasta is te verkrijgen bij de Tuinen, DIO drogisterijen, Vitaminstores, DA drogisterijen, G&W Gezondheidswinkels en ligt inmiddels ook bij alle Jumbo vestigingen, in het schap van de speciale voeding.

Bereiding

Op de website van Slim Pasta staan een aantal recepten die je kunt volgen. De bereiding hiervan is eenvoudig. Na het afspoelen onder de kraan voeg je de pasta toe aan je pangerecht, waar de groente, saus en eventueel het vlees al in bereid is, en warm je de pasta nog zo’n vijf minuten op in deze pan. De pasta neemt snel de smaak van je pangerecht aan door de sterk absorberende plantvezel. De bereiding van veel gerechten in zijn geheel duurt niet meer dan vijf minuten. In deze recepten zitten groenten, maar niet genoeg voor een complete maaltijd. Volgens de Richtlijnen Voedselkeuze moet een hoofdmaaltijd uit 550 – 950 calorieën in totaal bestaan, met ten minste 150 gram groenten. Deze maaltijden voldoen daar lang niet aan, maar het is wel een afslankproduct dus daar valt niet veel over te zeggen. Het wordt afgeraden om Slim Pasta te bakken of in de magnetron te stoppen omdat het dan stug en rubberig kan worden.

Conclusie

De voedingswaarde van de Slim Pasta is in de gevallen calorieën, koolhydraten en vet gunstig voor als je wil afvallen. Echter, gewone pasta heeft meer vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen zoals eiwit. De bedoeling van Slim Pasta is om het een korte tijd te gebruiken als vervanging van gewone pasta’s. In deze dagen zullen er waarschijnlijk minder calorieën geconsumeerd worden dan de bedoeling is, waardoor je snel afvalt. Vooral de lange verzadigingswaarde is een goede hulp bij het afvallen. De prijs is in verhouding erg duur, maar dit is meestal bij afslankproducten. Ook is de smaak niet altijd hetzelfde, maar wordt tevens niet altijd van afslankproducten verwacht.

Slim Pasta is niet ongezond, maar ook niet erg gezond. Het is een goed afslankmiddel, en binnen een bepaalde tijd zal je snel kilo’s kunnen kwijtraken. Wel moet er opgepast worden met het jojo effect. Dus na de periode van het consumeren van Slim Pasta dient het ‘normale’ eten weer langzaam opgebouwd worden, of worden aangepast tot een gezonder eetpatroon. Deze pasta, net zoals bij andere afslankproducten, werkt het beste als de rest van het voedingspatroon gezond en gevarieerd is. Hierbij wordt bedoeld: voldoende groente en fruit, maar ook zuivel en (onverzadigde) vetten uit bijvoorbeeld oliën en noten. Ook dient er weinig suiker geconsumeerd te worden. Slim Pasta is dus een goed afslankproduct, maar kan bij lange na niet de echte pasta’s voor altijd vervangen.
© 2013 - 2024 Rosasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasta in de wokPasta in de wokWe zien steeds meer gerechten met pasta in de wok. De pasta, welke gewenst is, altijd eerst goed koken (moet beetgaar zi…
Afvallen met Glucomannan konjacAfvallen met Glucomannan konjacGlucomannan konjac is een type voedingsvezel dat in diverse dieetproducten wordt verwerkt. Het product, gewonnen uit de…
Pasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten zijn vrij simpel om te koken. De pasta moet alleen in kokend water worden geplaatst en kan worden bereid…
Makkelijk en snel, studentengerechten met pastaMakkelijk en snel, studentengerechten met pastaPasta is niet alleen makkelijk klaar te maken, maar ook nog eens erg lekker en niet duur. Het ideale gerecht voor een st…

Wat is het verschil tussen soorten sinaasappelsap?Wat is het verschil tussen soorten sinaasappelsap?In de supermarkt vind je verschillende soorten sinaasappelsap. Vers geperst of niet. Sinaasappelsap op basis van concent…
Kopen bij de boerKopen bij de boerSteeds meer mensen kopen hun groente rechtstreeks bij de boer. Dit past in een tijdsgeest waarin een steeds massalere te…
Bronnen en referenties
  • Voedselconsumptiepeiling 2011
  • www.slimpasta.nl
  • Richtlijnen Voedselkeuze
Rosasb (19 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.